Νέα ευρήματα από τη μελέτη TILDA (The Irish Longitudinal Study on Agin) του Trinity College του Δουβλίνου επισημαίνουν τον κίνδυνο μειωμένης αιμάτωσης του εγκεφάλου (εγκεφαλική υποαιμάτωση) υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων, μια κατάσταση που σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση αγγειακής άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές εξέτασαν τρεις διαφορετικούς δείκτες παχυσαρκίας -Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), λόγος μέσης/περιφέρειας, περιφέρεια μέσης- καθώς και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας σε ενήλικες άνω των 50 ετών. Η αιμάτωση του εγκεφάλου μετρήθηκε με χρήση των πλέον εξελιγμένων απεικονιστικών μεθόδων και τεχνικών ανάλυσης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, για κάθε παραπάνω εκατοστό στην περιφέρεια μέσης η μείωση στην αιμάτωση του εγκεφάλου ήταν αντίστοιχη με αυτή που συντελείται φυσιολογικά κάθε χρόνο ζωής. Μείωση καταγράφηκε και για τους άλλους αυξημένους δείκτες παχυσαρκίας.
Από τα ευρήματα δεν έλειψαν και αισιόδοξα στοιχεία, όπως η θετική επίδραση της σωματικής άσκησης στην αποτροπή των συνεπειών της παχυσαρκίας στην αιμάτωση του εγκεφάλου. Η μελέτη συστήνει τουλάχιστον 1,5 με 2 ώρες σωματικής δραστηριότητας την ημέρα ήπιας έντασης που αυξάνουν τον ρυθμό αναπνοής, όπως το περπάτημα ή η ποδηλασία. Ωστόσο, οποιαδήποτε αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, ακόμα και από καθημερινές ή εβδομαδιαίες συνήθειες όπως η κηπουρική, μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση και ενδεχομένως στη βελτίωση της αιμάτωσης του εγκεφάλου.
Μια σύγχρονη επιδημία
«Γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου για ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας ή και αιτία ακόμα για μικρότερο προσδόκιμο ζωής κατά έξι χρόνια για τους άνδρες και επτά για τις γυναίκες, μετά την ηλικία των σαράντα ετών. Η μελέτη μας αποκαλύπτει σαφείς συσχετίσεις μεταξύ της παχυσαρκίας και της μειωμένης αιμάτωσης του εγκεφάλου, καθώς και τη σημασία της σωματικής άσκησης για ηλικιωμένα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα», ανέφερε σχετικά ο Δρ Silvin Knight από το ερευνητικό πρόγραμμα TILDA και επικεφαλής ερευνητής.
Η σταθερή και υγιής αιμάτωση του εγκεφάλου, εξηγεί, είναι ουσιαστικής σημασίας καθώς διασφαλίζει ότι ο εγκέφαλος διαθέτει αρκετό οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά για την εύρυθμη λειτουργία του. Ενδεχόμενη μείωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας με την πάροδο των χρόνων, όπως μεγαλύτερες πιθανότητες άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η παχυσαρκία έχει αποκτήσει επιδημικές διαστάσεις παγκοσμίως, με πάνω από 1 δισεκατομμύριο ενήλικες υπέρβαρους και τουλάχιστον 300 εκατομμύρια κλινικά παχύσαρκους. Παραμένει από τις βασικές αιτίες για τα παγκόσμια ποσοστά χρόνιων ασθενειών και αναπηριών, με τις συνέπειές τις να μειώνουν τη συνολική ποιότητα ζωής.
Τέλος, αποτελεί μείζον ζήτημα και για τη δημόσια υγεία, δεδομένου του αρνητικού της αντίκτυπου στη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Η εύρεση εύκολων στην εφαρμογή και οικονομικών μεθόδων αντιμετώπισης των επιπτώσεων της παχυσαρκίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προστασία από πιθανές μελλοντικές συνέπειες.
Διαβάστε επίσης
Παχυσαρκία: Έρευνα εντοπίζει τα κύτταρα που διαλύουν το λίπος
Κοιλίτσα: Πότε αποτελεί τον Νο1 κίνδυνο για την καρδιά
Είστε 50άρης με κοιλίτσα; Δείτε τι μπορεί να προκαλέσει αυτό στο μυαλό σας