Ο κορωνοϊός είναι μια πραγματική δοκιμασία για όλο τον πλανήτη καθώς κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ότι δεν κινδυνεύει να μολυνθεί. Μπορούμε όμως όλοι ατομικά να κάνουν ότι περνά από το χέρι μας να παραμείνουμε υγιείς.
Σε περίπτωση που μολυνθούμε από τον SARS-CoV-2 και νοσήσουμε από COVID-19, το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι το μόνο υπεύθυνο για την καταπολέμηση της νόσου.
Ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι η βελτίωση της διατροφής μας μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Στα μικροθρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά στη μάχη κατά των λοιμώξεων γενικότερα περιλαμβάνονται οι βιταμίνες Α, Β, C, D και Ε, αλλά και τα ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος.
Διαβάστε παρακάτω πως τα θρεπτικά αυτά συστατικά μπορούν να θωρακίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και σε ποιες τροφές θα τα βρείτε.
1. Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α βοητά τα κύτταρα του δέρματος να διατηρήσουν το σχήμα τους, καθώς και αυτά του εντέρου και του αναπνευστικού συστήματος. Δομείται έτσι ένας φραγμός στην πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού μας. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την διατήρηση, επίσης, των αντισωμάτων που εξουδετερώνουν τους παθογόνους οργανισμούς που προκαλούν λοιμώξεις. Θα την βρείτε στο ιχθυέλαιο, τον κρόκο αβγών, στα τυριά, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά και τα όσπρια. Επίσης, τρώνοντας λαχανικά που περιέχουν β-καροτένιο, ο οργανισμός μας την μετατρέπει σε βιταμίνη Α – β-καροτένιο περιέχεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως επίσης στα κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά όπως τα καρότα και οι κολοκύθες.
2. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και συγκεκριμένα οι B6, B9 και B12, συντελούν στο να δομηθεί η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού όταν αντιληφθεί εισβολή από κάποιο παθογόνο οργανισμό. Κι αυτό επιτυγχάνεται επηρεάζοντας την παραγωγή και δραστηριότητα των κυττάρων που ονομάζονται «φυσικοί φονείς». Τα εν λόγω κυτταρα οδηγούν σε απόπτωση τα μολυσμένα κύτταρα. Τη Β6 θα βρείτε στα δημητριακά, τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τα ψάρια, το κοτόπουλο και το κρέας. Επίσης Β9 έχουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, ενώ υπάρχει και ως πρόσθετο στοιχείο σε πολλά άλλα τρόφιμα. Τέλος Β12 θα βρείτε σε ζωικά τρόφιμα, όπως τα αβγά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά.
3. Βιταμίνη C και Ε
Όταν ο οργανισμός προσπαθεί να καταπολεμήσει μια λοίμωξη, εκδηλώνει το λεγόμενο οξειδωτικό στρες το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε παραγωγή ελεύθερων ριζών που μπορούν να «τρυπήσουν» τα κυτταρικά τοιχώματα και έτσι οι παθογόνοι οργανισμοί μπορούν να εισβάλλουν στους ιστούς και να προκαλέσουν περαιτέρω φλεγμονή. Οι βιταμίνες C και Ε βοηθούν τα κύτταρα να είναι προστατευμένα από το οξειδωτικό στρες. Η βιταμίνη C επίσης βοηθά στην εκκαθάριση της κυτταρικής «αναστάτωσης» παράγοντας εξειδικευμένα κύτταρα για την οικοδόμηση μιας ανοσο-απόκρισης, περιλαμβανομένων των ουδετερόφιλων, των λεμφοκυττάρων και των φαγοκυττάρων. Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, το μπρόκολο, οι ντομάτες και οι καυτερές πιπεριές. Η βιταμίνη Ε υπάρχει στους ξηρούς καρπούς, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα φυτικά έλαια.
4. Βιταμίνη D
Κάποια κύτταρα του ανοσοποιητικού χρειάζονται τη βιταμίνη D για να καταστρέψουν τους παθογόνους οργανισμούς που προκαλούν λοιμώξεις. Αν και η έκθεση στον ήλιο επιτρέπει στον οργανισμό να παράγει βιταμίνη D, καλές πηγές της είναι επίσης τα αβγά, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά.
5. Σίδηρος, ψευδάργυρος και σελήνιο
Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται σίδηρο, σελήνιο και ψευδάργυρο για να παράγει ανοσοκύτταρα, μεταξύ άλλων αναγκών που έχει. Ο σίδηρος βοηθά στην εξόντωση των παθογόνων δια της αύξησης του αριθμού των ελεύθερων ριζών που τους σκοτώνουν. Επίσης ρυθμίζει σημαντικές ενζυμικές λειτουργίες ώστε τα ανοσοκύτταρα να αναγνωρίσουν και να στοχεύουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς.
Ο ψευδάργυρος βοηθά στη διατήρηση της ακεραιότητας του δέρματος και των βλεννογόνων. Ενώ σελήνιο και ψευδάργυρος δρουν και ως αντιοξειδωτικά, βοηθώντας να εξισορροπηθεί κάποια από τη βλάβη που προκαλεί το οξειδωτικό στρες.
Σίδηρο θα βρείτε στο κρέας, τα ψάρια και το κοτόπουλο, ενώ επίσης στα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Καλή πηγή σεληνίου είναι οι ξηροί καρποί, το κρέας, τα δημητριακά και τα μανιτάρια.