Τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στα εδώδιμα έντομα εξέτασαν για πρώτη φορά επιστήμονες παρατηρώντας πως είναι εξαιρετικά υψηλά.

«Τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι, το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, καταναλώνει τακτικά έντομα», δήλωσε ο καθηγητής Mauro Serafini, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition. «Οι υπόλοιποι από εμάς χρειαζόμαστε λίγη περισσότερη ενθάρρυνση».

«Τα εδώδιμα έντομα είναι μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, μετάλλων, βιταμινών και ινών. Αλλά μέχρι τώρα κανείς δεν τα συνέκρινε με τις κλασσικές τροφές όπως το ελαιόλαδο ή ο χυμός πορτοκαλιού με όρους αντιοξειδωτικής δράσης. Η αντιοξειδωτική δράση είναι αυτή που κατά κύριο λόγο χαρακτηρίζει μία υπερτροφή – αν και αυτός ο όρος αποφεύγεται από τους ερευνητές», προσθέτει ο Δρ. Serafini.

Οι ερευνητές εξέτασαν μία ευρεία κλίμακα εδώδιμων εντόμων και ασπόνδυλων χρησιμοποιώντας διάφορες μονάδες μέτρησης αντιοξειδωτικής δράσης. Κάθε έντομο εξετάστηκε για την περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά αλλά και τη δράση του.

Τα υδροδιαλυτά εκχυλίσματα των ακρίδων, των μεταξοσκώληκων και των γρύλων έδειξαν τις υψηλότερες τιμές περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά – πενταπλάσιες από το χυμό πορτοκάλι.

«Υπάρχει μία ξεκάθαρη τάση: Τα φυτοφάγα έντομα έχουν αξιοσημείωτα υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι εκτός των πολυφαινόλων, η περιεκτικότητα των εντόμων σε αντιοξειδωτικά εξαρτάται επίσης από άλλους άγνωστους παράγοντες», προσθέτει ο Δρ. Serafini.

Τα αποτελέσματα για το λίπος των εντόμων ήταν επίσης εντυπωσιακά καθώς το «λίπος από γιγάντιους τζίτζικες και μεταξοσκώληκες ήταν διπλάσιο από την αντιοξειδωτική δράση του ελαιόλαδου».

Το κυριότερο μήνυμα της ομάδας είναι πως τα εδώδιμα έντομα όπως οι ακρίδες και οι μεταξοσκώληκες είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Το ερώτημα όμως που παραμένει είναι: ποια είναι αυτά τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα έντομα και λειτουργούν και στους ανθρώπους;

«Η επίδραση των αντιοξειδωτικών στους ζώντες οργανισμούς είναι άκρως σχετιζόμενη με τη βιοδιαθεσιμότητα και την παρουσία του συνεχιζόμενου οξειδωτικού στρες. Εντοπίζοντας άλλους αντιοξειδωτικούς παράγοντες στα έντομα χρειαζόμαστε ειδικά προσαρμοσμένες μελέτες για να αποσαφηνίσουμε τις αντιοξειδωτικές επιδράσεις τους στους ανθρώπους».