Το πιο δημοφιλές συστατικό του πρωινού γεύματος ανά τον κόσμο είναι αναμφισβήτητα το αυγό. Ωστόσο, νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας (UniSA) που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition δείχνει ότι η υπερβολική κατανάλωση αυγών μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη.
Διενεργηθείσα σε συνεργασία με το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Κίνας και το Πανεπιστήμιο του Κατάρ, η μακροχρόνια αυτή μελέτη (1991-2009) είναι η πρώτη που αξιολογεί την κατανάλωση αυγών σε ένα εκτενές δείγμα ενηλίκων της Κίνας, διαπιστώνοντας ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τακτικά ένα ή περισσότερα αυγά ημερησίως (περίπου 50 γραμμάρια) διέτρεχαν αυξημένο κατά 60% κίνδυνο διαβήτη.
«Η διατροφή αποτελεί γνωστό και τροποποιήσιμο παράγοντα που συμβάλλει στην έναρξη του διαβήτη τύπου 2, επομένως η κατανόηση των διάφορων διατροφικών παραγόντων που συνεισφέρουν στην ανάπτυξή του μπορεί να επηρεάσει την αυξανόμενη επικράτηση της νόσου», αναφέρει ο Δρ. Ming Li, επιδημιολόγος στο UniSA.
Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση αυγών αυξάνεται σταθερά. Ενδεικτικό είναι ότι από το 1991 έως το 2009 ο αριθμός των ανθρώπων που κατανάλωναν αυγά στην Κίνα σχεδόν διπλασιάστηκε. Και παρόλο που ο συσχετισμός ανάμεσα στην κατανάλωση αυγών και διαβήτη συχνά αμφισβητείται, η μελέτη αυτή στόχευσε στην αξιολόγηση της μακροχρόνιας κατανάλωσης αυγών από τους συμμετέχοντες και στον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη, όπως αυτός προσδιορίζεται από τη γλυκόζη νηστείας στο αίμα».
Τα ευρήματα, λοιπόν, ανάδειξαν ότι η αυξημένη μακροχρόνια κατανάλωση αυγών (μεγαλύτερη από 38 γραμμάρια την ημέρα) αύξανε τον κίνδυνο διαβήτη των συμμετεχόντων κατά περίπου 25%. Επιπλέον, οι ενήλικοι που έτρωγαν τακτικά πολλά παραπάνω αυγά (πάνω από 50 γραμμάρια ή ένα αυγό την ημέρα) διέτρεχαν 60% μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη. Η επίδραση μάλιστα ήταν πιο προφανής στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.
Ο Δρ. Li τονίζει πως παρόλο που τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση αυγών σχετίζεται θετικά με τον κίνδυνο διαβήτη στους ενηλίκους, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για τη διερεύνηση της αιτιώδους σχέσης.
«Για να αντιμετωπίσουμε τον διαβήτη, χρειάζεται μια πολύπλευρη προσέγγιση η οποία θα περιλαμβάνει όχι μόνο την έρευνα αλλά και μια σαφή ομάδα κατευθύνσεων για την ενημέρωση και την καθοδήγηση του κοινού. Η μελέτη αυτή είναι ένα βήμα προς αυτό τον μακροπρόθεσμο στόχο», καταλήγει ο Δρ. Li.
Διαβάστε επίσης
Το παρεξηγημένο τρόφιμο που τελικά δεν βλάπτει την καρδιά
Ο «δυναμίτης» που βοηθά στη δίαιτα
Εγκεφαλικό επεισόδιο: Οι τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο και αυτές που τον μειώνουν