Το αβγό είναι ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο. Προσφέρει υψηλότατης βιολογικής αξίας λεύκωμα (πρωτεΐνη) στο ασπράδι του, καθώς και σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, λεκιθίνη, χοληστερόλη, βιταμίνες (A, B, B2, B12, D) και ένζυμα, κυρίως στον κρόκο.

Ένα μέτριο αβγό, 60 γραμμαρίων, παρέχει 8γρ. πρωτεΐνης, κυρίως στο ασπράδι. Οι πρωτεΐνες του αβγού περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, και για αυτό είναι από τις πρώτες τροφές που δίνονται στη νηπιακή ηλικία.

Ένα αβγό περιέχει 240 mg χοληστερίνης περίπου. Επομένως ένα αβγό την ημέρα καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις συνολικές ανάγκες μας σε χοληστερίνη (300 mg). Το αβγό όμως περιέχει και λεκιθίνη, ένα λιπίδιο που θεωρείται ότι προστατεύει τον οργανισμό από τη χοληστερόλη. Κατά συνέπεια η συμβολή του αβγού στην αύξηση της χοληστερόλης, τελικά είναι μικρότερη από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Ωστόσο όταν υπάρχει υπερχοληστεριναιμία, τα αβγά πρέπει να περιορίζονται, μαζί με τις υπόλοιπες πηγές χοληστερίνης (τυριά, κρέατα κ.ά.)

Ιδιαίτερη προσοχή ωστόσο χρειάζεται όσον αφορά τον τρόπο κατανάλωσης των αβγών μια και  ένα ολόκληρο βραστό αβγό μπορεί να έχει μόνο 78 θερμίδες και να αποτελεί ιδανική επιλογή για θρέψη και δημιουργία αισθήματος κορεσμού, αλλά ένα αρχίσουμε να το μαγειρεύουμε διαφορετικά, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Σε ένα τηγανητό αβγό λόγου χάρη θα πρέπει να προσθέσουμε και τις θερμίδες τουλάχιστον μιας κουταλιάς λαδιού (135 θερμίδες), δηλαδή συνολικά ένα αβγό μάτι φτάνει τις 213 θερμίδες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δυο αβγά με ντομάτα και τυρί φτάνουν τις 450 θερμίδες και τις ίδιες θερμίδες φτάνει και μια ομελέτα με δυο αυγά και 200γρ. πατάτες τηγανητές ή μια ομελέτα με τυρί και ζαμπόν.

Τέλος τα αβγά θα πρέπει να καταναλώνονται μαζί με τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως οι σαλάτες και τα δημητριακά ολικής άλεσης, που έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν μέρος της χοληστερίνης των τροφών.