«Σταδιακά έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό ότι η βασική κοινωνική σύνταξη δεν είναι δυνατόν να αποτελέσει τη μοναδική πηγή εισοδήματος κατά τη συνταξιοδότηση, τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού». Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, κ. Σταύρος Κωνσταντάς, κατά τον χαιρετισμό του στο 14ο Ασφαλιστικό Συνέδριο, με θέμα «Η ασφαλιστική αγορά με το βλέμμα στο μέλλον», εκτιμώντας πως τα ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα που προσφέρει η ιδιωτική ασφάλιση και αποτελούν τον λεγόμενο τρίτο πυλώνα της συνταξιοδοτικής ασφάλισης μπορούν να διασφαλίσουν τη συμπληρωματική σύνταξη που έχουν ανάγκη οι πολίτες.
Πράγματι, η ύφεση των τελευταίων ετών είχε ως συνέπεια τη μείωση των παροχών κοινωνικής ασφάλισης, τόσο στην Υγεία, όσο και στη Σύνταξη, δημιουργώντας ανασφάλεια στους ασφαλισμένους, μεγάλη μερίδα των οποίων αναζήτησε «καταφύγιο» στην ιδιωτική ασφάλιση. Την ίδια στιγμή, το νομοσχέδιο που «κατέβασε» προσφάτως προς ψήφιση η κυβέρνηση είναι, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιο για θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων, κ. Πάνο Τσακλόγλου, ανεξάρτητο από τον κλάδο. «Η ιδιωτική ασφάλιση λειτουργεί ομαλά στη χώρα μας και όποιος πολίτης επιθυμεί μπορεί να επιλέξει όποιο ασφαλιστικό προϊόν θέλει στην αγορά υπηρεσιών ιδιωτικής ασφάλισης. Η δυνατότητα αυτής της επιλογής, όμως, δεν έχει καμία σχέση με τη δημόσια και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Δεν έχει, δηλαδή, καμία σχέση με τη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης, για την οποία συζητάμε», σχολίασε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του.
Τα συνταξιοδοτικά προγράμματα και δη, αυτά που αφορούν σε ομάδες εργαζομένων, έχουν πολλά οφέλη για αμφότερα τα εμπλεκόμενα μέρη. Προς επίρρωση, οι μεν, επιχειρήσεις επωφελούνται από άποψης φορολογίας, αλλά και αποδοτικότητας, μιας και τα στοιχεία καταδεικνύουν αύξηση της απόδοσης του προσωπικού. Ταυτόχρονα, συμβάλλουν στην καλύτερη φήμη, προσελκύοντας ικανά στελέχη ή διακρατώντας τα υπάρχοντα. Για τους δε ασφαλισμένους το όφελος έγκειται στο γεγονός ότι συνδυάζοντας το ομαδικό με ένα ατομικό συμβόλαιο μπορούν να είναι πλήρως καλυμμένοι και, μάλιστα, με χαμηλό κόστος. Κι αυτό γιατί:
- Αφενός, τα ομαδικά είθισται να έχουν περιορισμένη διάρκεια, μιας και συνδέονται με τον χρόνο που ο εκάστοτε ασφαλισμένος παραμένει στην εργασία του. Άρα, εάν αποχωρήσει – οικειοθελώς ή μη – ή στην τελική βγει σε σύνταξη, τότε η ασφάλιση παύει να ισχύει.
- Αφετέρου, ο ασφαλισμένος δεν έχει το δικαίωμα να προβεί σε αλλαγές ή προσθήκες. Τα ομαδικά προγράμματα επιλέγονται από την εκάστοτε επιχείρηση, επομένως οι όροι του συμβολαίου υπαγορεύονται από έναν τρίτο. Ένας… σκόπελος, ο οποίος μπορεί να αποφευχθεί εάν επιλέξει να «χτίσει» το δικό του συμβόλαιο, σύμφωνα με τα δικά του θέλω και τις ανάγκες, αλλά πάντα σε συνάρτηση με τις παροχές του ομαδικού του ασφαλιστηρίου.
Διαβάστε ακόμα
Ομαδικά συμβόλαια υγείας: Τι κερδίζουν οι εργαζόμενοι και τι οι επιχειρήσεις
Τι παρέχουν τα ομαδικά συμβόλαια υγείας
Ασφαλιστική Απάτη: Σκέφτεστε να αποκρύψετε την αλήθεια για την υγεία σας; Τι θα χάσετε