Μια ακτινογραφία με πολλές σκιές και δυσλειτουργίες για τα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους επαγγελματίες υγείας και τους πολίτες, έχει στη διάθεσή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Μία ακτινογραφία η οποία καταδεικνύει πολλά προβλήματα στο σύστημα εφημερίας αλλά και στο σύστημα υγείας, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, όπως επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ασχοληθεί άμεσα με το ζήτημα.

Επισημαίνει όμως η ΕΙΝΑΠ πως είναι βασικό και αναγκαίο να ληφθεί υπόψη η γνώμη – και γνώση- των ίδιων των επαγγελματιών υγείας που εμπλέκονται άμεσα στις εφημερίες. Και καταλογίζουν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ότι παρά τις υποσχέσεις που έδωσε στην ΕΙΝΑΠ, τελικά «προχώρησε στον διορισμό επιτροπής για τον τρόπο εφημέρευσης αγνοώντας μας παντελώς».

Έλλειψη ΠΦΥ και διακομιδές από όλη τη χώρα στην Αττική

Η ΕΙΝΑΠ αναφέρει το χρόνιο πρόβλημα των εφημερευόντων νοσοκομείων: την έλλειψη δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

«Το 60% – 70% των προσερχόμενων στα ΤΕΠ είναι περιστατικά που χρειάζονται ΠΦΥ, της οποίας οι δομές είναι υποτυπώδεις. Αν αυτό δε λυθεί ή αν δεν πάρει σοβαρό τρόπο αντιμετώπισης η σημερινή κατάσταση θα συνεχίζεται. Τα πρώην ΠΕΔΥ, που μετονομάστηκαν σε Κέντρα Υγείας και οι ΤΟΜΥ, έτσι όπως λειτούργησαν δεν έλυσαν τα προβλήματα. Χρειάζεται μεγάλος αριθμός Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου στο Λεκανοπέδιο με οικογενειακό γιατρό και ειδικότητες. Πρέπει αρκετά Κέντρα Υγείας να εφημερεύουν σε 2 ή και 3 οκτάωρα για να απορροφήσουν περιστατικά ΠΦΥ» αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί στην ανακοίνωσή τους.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν τη συνεχή ροή ασθενών προς τα νοσοκομεία της Αττικής από όλη την Ελλάδα: «γίνεται μεγάλος αριθμός διακομιδών από μικρού και μεσαίου μεγέθους νοσοκομεία προς τα μεγάλα. Διακομίζουν νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, όλης σχεδόν της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας – Ευβοίας και των νησιών. Οι διακομιδές γίνονται λόγω έλλειψης στελεχών υγείας και εξοπλισμού. Υπάρχουν και χιλιάδες ασθενείς που προτιμούν νοσοκομεία των Αθηνών και έρχονται μόνοι τους για τον ίδιο ακριβώς λόγο».

Οι «μαύρες τρύπες» του ΕΣΥ στην Αττική

Οι αναφορές της ΕΙΝΑΠ για τα νοσοκομεία της Αττικής και τον τρόπο που καλούνται να εφημερεύσουν και να εξυπηρετήσουν εκατομμύρια ασθενείς κάθε χρόνο, παρά τη συρρίκνωσή τους σε ιατρικό και λοιπό δυναμικό, είναι σοκαριστικές.

«Όλος ο νότιος τομέας εξυπηρετείται από ένα “ξεδοντιασμένο” από προσωπικό Ασκληπιείο και ένα υποβαθμισμένο Τζάνειο, που στέλνει το παιδί από το νησί με σκωληκοειδίτιδα κατευθείαν στο Παίδων λόγω έλλειψης παιδοχειρουργού. Ο δυτικός τομέας πάσχει αντίστοιχα, με τα νοσοκομεία της Νίκαιας και του Θριασίου να έχουν τεράστιες ελλείψεις και το Αττικό να πνίγεται στα ράντζα.

Στον βόρειο τομέα οι περισσότερες ειδικότητες εξυπηρετούνται μόνο από το Σισμανόγλειο, ενώ ο ανατολικός τομέας, πολυπληθής και αυτός, δεν έχει νοσοκομείο παρά μόνο υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας» αναφέρει η ΕΙΝΑΠ και προσθέτει πως «αυτά είναι ενδεικτικά για να γίνει κατανοητή σε όλους τους αρμόδιους η γύμνια που υπάρχει εδώ και χρόνια στα νοσοκομεία, αν και τη γνωρίζουν οι πιο πολλοί. Ακραίο παράδειγμα το νοσοκομείο Σωτηρία, που αντί να ενισχυθεί, αφού οι πνευμονοπάθειες είναι στην 4η θέση από άποψη νοσηρότητας και θνησιμότητας, αποδυναμώθηκε επικίνδυνα (οι 12 πνευμονολογικές κλινικές έγιναν 8, οι ειδικευόμενοι από 115 έγινα 35 και οι ειδικευμένοι από 65 έγιναν 35)».

Οι τέσσερις ειδικότητες που πάσχουν

Παιδιατρική, ψυχιατρική, γυναικολογία, ογκολογία είναι ειδικότητες για τις οποίες πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση τόσο του τακτικού όσο και του επείγοντος περιστατικού, εκτιμά η ΕΙΝΑΠ.

Ειδικότερα, αναφέρει στην ανακοίνωσή της πως «για την παιδιατρική δε φτάνουν τα νοσοκομεία Παίδων στο κέντρο της Αθήνας. Το Παίδων Πεντέλης είναι εντελώς υποβαθμισμένο το ίδιο και οι παιδιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων. Για τους ψυχικά πάσχοντες και για την αποσυμφόρηση της άθλιας κατάστασης των ψυχιατρικών κλινικών πρώτα από όλα χρειάζονται δομές ΠΦΥ. Επίσης επιμένουμε πως είναι απαράδεκτο να εφημερεύει ψυχιατρικό τμήμα γενικού νοσοκομείου σε διαφορετική ημέρα από το υπόλοιπο νοσοκομείο. Το Αλεξάνδρας, το Έλενας Βενιζέλου και οι γυναικολογικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων δεν φτάνουν για την κάλυψη των αναγκών ούτε για τη γενική εφημερία. Αντίστοιχη κατάσταση ισχύει και για τα 3 ογκολογικά νοσοκομεία».

Οι αναγκαίες «θεραπευτικές παρεμβάσεις»

Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, αν δεν γίνουν προσλήψεις και δεν ενεργοποιηθεί το ΕΚΑΒ και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικωών (ΤΕΠ), το ζήτημα θα παραμείνει φλέγον και οι πολίτες ακάλυπτοι.

«Όσο και να συζητάμε για τρόπο εφημέρευσης στο λεκανοπέδιο και πώς θα τον βελτιώσουμε, αγνοώντας αυτές τις 2 θεμελιακές παραμέτρους, απλά εμπαίζουμε υγειονομικούς και ασθενείς» τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Προσθέτουν πως πρέπει να προβλεφθούν Κέντρα Τραύματος, χρεωμένα στα μεγάλα νοσοκομεία, που ήδη επί δεκαετίες αγόγγυστα αντιμετωπίζουν την συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών τραύματος και που με το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό τους μπορούν να σώσουν ζωές.

Σε ό,τι αφορά τον επικείμενο διορισμό μόνιμων γιατρών στα ΤΕΠ, η ΕΙΝΑΠ ζητεί να συνδυαστεί με πολλαπλάσιους διορισμούς νοσηλευτών και τραυματιοφορέων.

«Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν διαχρονικά ελάχιστα εφημερεύοντα Καρδιοχειρουργικά τμήματα και μόνο ένα (1) εφημερεύον κέντρο επεμβατικής νευροακτινολογίας για «εμβολισμούς» ραγέντων ανευρυσμάτων και άλλων αγγειακών δυσπλασιών εγκεφάλου» καταλήγουν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών Αττικής.