Το νέο μοντέλο λειτουργίας του ΕΣΥ και ο ρόλος του ανθρώπινου δυναμικού ήταν το αντικείμενο της εισήγησης της κυρίας Ματίνας Παγώνη, προέδρου της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς στο συνέδριο του ygeiamou.gr.

Όπως είπε, η πανδημία COVID-19 αιφνιδίασε όλες τις κυβερνήσεις και τα συστήματα υγείας στον προηγμένο δυτικό κόσμο και αποδείχθηκε ότι είχε τραγικές επιπτώσεις.

Μερικά σημεία από την τοποθέτησή της:

• Στην Ελλάδα και στην παρούσα συγκυρία το υγειονομικό σύστημα, επιβάλλεται να περάσει παρά τις δυσκολίες και την περιπλοκότητα στην «επόμενη ημέρα», με προτεραιότητα ένα νέο σχεδιασμό του ΕΣΥ.

• Εδώ δεν χρειαζόμαστε verba δηλαδή λόγια, χρειαζόμαστε facta δηλαδή πράξεις.

Οι υπηρεσίες υγείας και κυρίως τα νοσοκομεία επιβαρύνθηκαν και συνεχίζουν να επιβαρύνονται με την αντιμετώπιση και διαχείριση της πανδημίας.

• Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τα τελευταία 30 χρόνια έγιναν πολλές προσπάθειές αναδιάταξης και εκσυγχρονισμού αλλά τώρα προέχει να σχεδιαστεί η ολοκλήρωση του. Η πανδημία αποκάλυψε τις αδυναμίες του συστήματος Υγείας, τόσο σε επίπεδο στρατηγικής, αλλά κυρίως σχεδιασμού, καθώς διεύρυνε τις ανισότητες, ωστόσο, παράλληλα, έστειλε το μήνυμα του «ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ».

Προτείνονται τα εξής:

1. Θωράκιση του συστήματος υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, νοσηλευτικού και ιατρικού- να δούμε επιτέλους τι θα γίνει και με τους επικουρικούς γιατρούς, δεν μπορεί να λειτουργούν με συνεχείς ανανεώσεις.

2. Αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων.

3. Αύξηση κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ.

4. Εκσυγχρονισμός των υγειονομικών μονάδων.

5. Ανάπτυξη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

6. Ανάπτυξη και οργάνωση των ΤΕΠ των νοσοκομείων.

7. Προγραμματισμός προγραμμάτων πρόληψης θα επιμείνω, είμαστε πίσω. Τα προγράμματα πρόληψης είναι ό,τι πιο σημαντικό.

8. Κίνητρα στους νέους γιατρούς για την στελέχωση σε νησιά και περιφέεια. Θα σας θυμίσω ότι ψάχναμε μαζί γιατρό για το νοσοκομείο της Λήμνου, όταν πρωτοαναλάβατε, το νησί ήταν γεμάτο και δεν υπήρχε γιατρός. Πρέπει να είναι μόνιμοι γιατροί.

9. Ανάπτυξη ιατρείς για παρακολούθηση ασθενών μετά COVID-19: Πήραν εξιτήρια, αλλά ένα ποσοστό 10% εξακολουθεί να έχει προβλήματα, καρδιολογικά και αναπνευστικά,πρέπει να οργανώσουμε ιατρείς στα νοσοκομεία.

10. Κίνητρα για την παραμονή των νέων γιατρών στη χώρα.

Η ιδιωτική υγεία χρειάζεται στη χώρα μας, κανείς δεν θέλει να καταργήσει. Να γίνει ανασυγκρότηση του ΕΣΥ με συντονισμένες δράσεις και εργαλεία.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κοτανίδου στο συνέδριο ygeiamou: «Βρεθήκαμε απροετοίμαστοι, αλλά καταφέραμε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να κάνουμε θαύματα»

Μητσοτάκης σε συνέδριο ygeiamou: «Επενδύουμε στο δημόσιο σύστημα υγείας»