Το σώμα μιλάει με ένστικτα. Η ψυχή με συναισθήματα. Στο σεξ συναντιούνται και τα δύο, αλλά οι σχέσεις έχουν τις δικές τους απαιτήσεις, όπως και κάθε ηλικία άλλωστε. Μολαταύτα υπάρχουν κάποια στοιχεία για το πόσο σεξ είναι καλό για την υγεία.
Πριν ειπωθεί οτιδήποτε ο συντάκτης του κειμένου αισθάνεται την ανάγκη να αμφισβητήσει όσα ακολουθούν. Και αυτό διότι όλη αυτή η συζήτηση περί κανονικότητας, αριθμού επαφών, διάρκειας, αριθμού συντρόφων κ.λπ. δεν αποτελεί παρά μία ακόμη έκφανση της παγκοσμιοποιημένης αμερικανικής κουλτούρας που αγαπάει τα μετρήσιμα γεγονότα και τους ποσοτικούς δείκτες πολύ περισσότερο από το μέτρο ή τους ποιοτικούς δείκτες ·από τους οποίους δεν γλιτώνει ούτε καν η ευτυχία! Για λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το πολύ είναι αυτονόητα καλό (όπως ακριβώς σημασιοδοτείται και το μεγάλο, με τους συμβολισμούς που κουβαλάει η λέξη «big» στο μάρκετινγκ, αλλά και στο σεξ), σε αντίθεση βέβαια με την αρχαιοελληνική φιλοσοφία («ουκ εν τω πολλώ το ευ», «μέτρον άριστον») ή τη χριστιανική ηθική, που επιχειρεί να ρυθμίσει τη σεξουαλική ηθική μέσα από το πρίσμα της εγκράτειας.
Τόσες φορές κάνουν καλό
Ωστόσο, πέρα από την ηθική υπάρχει και η επιστημονική άποψη, την οποία επίσης αγαπάει η αμερικανική κουλτούρα, διότι μετράει, συγκρίνει, αποτιμάει μέσα από εργαστηριακές μετρήσεις και ερευνητικά δεδομένα, ανεξαρτήτως του αν αυτά έχουν προέλθει από Χριστιανούς, άθεους ή αρχαιολάτρες -δείγμα αντικειμενικότητας γαρ. Εδώ, λοιπόν, τα δεδομένα προσφέρουν έδαφος για σκέψη. Μια μελέτη σε πάνω από εκατό φοιτητές διαπίστωσε ότι εκείνοι που είχαν σεξουαλική επαφή μία ή δύο φορές την εβδομάδα είχαν 30% υψηλότερα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Α (IgA) από ό,τι εκείνους που απείχαν ή είχαν συνουσία συχνότερα από δύο φορές την εβδομάδα. Η ανοσοσφαιρίνη Α είναι μία από τις πέντε τάξεις αντισωμάτων που διαδραματίζουν καίριο λόγο στην ανοσία του οργανισμού. Δεδομένου ότι η IgA είναι απαραίτητη για την ανοσολογική απόκρισή του, φαίνεται ότι -σύμφωνα τουλάχιστον με αυτή τη μελέτη-, οι φοιτητές που θέλουν να αποκομίσουν τα ανοσοποιητικά οφέλη της επαφής πρέπει να κάνουν σεξ μια ή δύο φορές την εβδομάδα.
Ο παράγοντας βιολογία δεν κλείνει εδώ. Τα οφέλη από το σεξ φαίνεται να αυξάνονται όταν τα δύο πρόσωπα είναι ερωτευμένα ή αγαπιούνται πολύ ή βιώνουν συναισθηματική και σωματική έξαψη. Παράλληλα, υπάρχουν οι γνωστοί κίνδυνοι. Όσο πιο πολύ σεξ κάνετε (ειδικά αν αλλάζετε εύκολα συντρόφους) τόσο περισσότερο κινδυνεύετε από ουρολοιμώξεις, μύκητες, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και άλλα.
Σημειωτέον, η σεξουαλικότητα εξαρτάται άμεσα από την ηλικία. Τα άτομα ηλικίας 18 – 29 ετών έχουν μέσο όρο 112 σεξουαλικές επαφές το χρόνο (όχι αναγκαστικά ολοκληρωμένες). Από εκεί και πέρα αρχίζει η πτώση. Οι ηλικίας 30 – 39 ετών κάνουν κατά μέσο όρο σεξ 86 φορές το χρόνο και οι ηλικίας 40 – 49 ετών κατά μέσο όρο 69 φορές το χρόνο. Οι μέσοι όροι, βέβαια, δεν βοηθούν να αποσαφηνιστεί ποιο είναι το σωστό για ένα άτομο, διότι άλλη όρεξη έχει ο ένας, άλλη ο άλλος κ.ο.κ. Το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότεροι που διαβάζουν αυτές τις γραμμές να μην τους προσεγγίζουν καν. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε και για αυτό πάντως. Η ανάγκη να περιληφθούμε στους μέσους όρους και το συνακόλουθο άγχος κανονικότητας εμποδίζει το άτομο να αποδεχθεί τη σεξουαλικότητα του με τους δικούς του όρους, όπως και θα έπρεπε να είναι.
Συμπέρασμα: Κάντε τόσο σεξ όσο σας υπαγορεύει η διάθεση και η διάθεση του συντρόφου σας, χωρίς υπερβολές και εκατέρωθεν πιέσεις. Μία, δύο φορές την εβδομάδα είναι εντάξει, τέσσερις ίσως είναι πολύ και επτά πάρα πολύ, εκτός και αν γνωριστήκατε πρόσφατα. Ο υπερβάλλων ζήλος θα καταναλώσει το ενεργειακό δυναμικό σας, οπότε κάντε κράτει!