Το άγχος, τα προβλήματα που ενδεχομένως υπάρχουν σε μια ερωτική σχέση, ανησυχίες σχετικά με την υγεία και η ηλικία είναι παράγοντες που επηρεάζουν τη λίμπιντο και, παρόλο που η μειωμένη ερωτική επιθυμία συνήθως δεν αποτελεί παθολογικό πρόβλημα, μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις και την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου.

Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα άγχους πολλές φορές δημιουργούν εμπόδια στη σεξουαλική λειτουργία και τη λίμπιντο και στα δύο φύλα. Οι άνθρωποι με μεγάλο φόρτο εργασίας, αυξημένες ευθύνες ή άλλους παράγοντες άγχους μπορεί να νιώθουν κουρασμένοι, αγχωμένοι ή στρεσαρισμένοι και, ως εκ τούτου, να έχουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία ή να δυσκολεύονται να επιτύχουν ή να διατηρήσουν τη στύση τους (οι άνδρες).

Διαβάστε παρακάτω κάποιους από τους καλύτερους φυσικούς τρόπους αύξησης της λίμπιντο που αφορούν τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες και δείτε τη σεξουαλική σας επιθυμία να ανεβαίνει μέρα με τη μέρα.

1. Βελτιώστε την ποιότητα της σχέσης σας
Πολλοί άνθρωποι παρατηρούν μείωση στη σεξουαλική επιθυμία και συχνότητα σε συγκεκριμένα χρονικά σημεία μιας σχέσης, όπως για παράδειγμα όταν έχει περάσει πολύς καιρός από το πρώτο πάθος ή όταν ο ένας εκ των δύο αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα δεν είναι καλά στον ερωτικό τομέα.

Προσπαθήστε να βελτιώσετε τη σχέση σας και είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσετε αύξηση στις σεξουαλικές ορμές τόσο τις δικές σας όσο και του/της συντρόφου σας. Αυτό σημαίνει:

  • Σχεδιάστε ρομαντικά ραντεβού
  • Κάνετε πράγματα μαζί με τον/την σύντροφό σας
  • Δοκιμάστε την ανοιχτή επικοινωνία
  • Αφιερώστε ποιοτικό χρόνο ο ένας στον άλλο

2. Δώστε έμφαση στα προκαταρκτικά
Οι καλύτερες σεξουαλικές εμπειρίες μπορεί να αυξήσουν την επιθυμία ενός ατόμου για σεξ, ενισχύοντας έτσι και τη λίμπιντό του. Δοκιμάστε, λοιπόν, να ενισχύσετε τη σεξουαλική σας εμπειρία αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο στα αγγίγματα, τα φιλιά και γενικότερα τα προκαταρκτικά.

3. Ακολουθήστε μια θρεπτική διατροφή
Μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ενισχύει την καλή κυκλοφορία και την υγεία της καρδιάς, ωφελώντας έτσι και τις σεξουαλικές ορμές του ατόμου. Επομένως, δοκιμάστε να αφαιρέσετε συγκεκριμένα τρόφιμα που ενδεχομένως να μειώνουν τη λίμπιντό σας. Μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, με λίγη ζάχαρη και πολλές άπαχες πρωτεΐνες μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη των διαταραχών που επηρεάζουν τη λίμπιντο.

4. Ασκηθείτε σε τακτική βάση
Η τακτική άσκηση ενισχύει τη λίμπιντο με πολλούς τρόπους. Έχει βρεθεί ότι βοηθά τους άνδρες όσον αφορά ανησυχίες σχετικά με το σώμα τους, τη χαμηλή λίμπιντο και τις αλλαγές στη σχέση τους, ενώ στις γυναίκες με διαβήτη έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλει στον περιορισμό των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη νόσο. Οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους, μάλιστα, φαίνεται ότι ωφελούν όλες τις γυναίκες, υγιείς ή μη.

5. Διατηρείστε ένα υγιές βάρος
Πολλοί επιστήμονες συνδέουν το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία με τη χαμηλή λίμπιντο, αλλά και με άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την υπογονιμότητα. Πολλοί υπέρβαροι άνθρωποι, μάλιστα, έχουν βιώσει ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως η μειωμένη αυτοπεποίθηση για το σώμα τους. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική επιθυμία ενός ατόμου, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.

6. Δοκιμάστε την ψυχοθεραπεία
Η ψυχοθεραπεία αποτελεί μια αποτελεσματική στρατηγική αύξησης της λίμπιντο. Η ατομική συμβουλευτική βοηθά να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές σκέψεις σχετικά με το σεξ, την αυτοεκτίμηση, αλλά και δευτερεύουσες αιτίες της χαμηλής λίμπιντο, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Η συμβουλευτική σχέσεων μπορεί να βοηθήσει ένα ζευγάρι να δουλέψει τους παράγοντες που επηρεάζουν τη σεξουαλική τους επιθυμία.

7. Κόψτε το κάπνισμα
Η καλή καρδιακή υγεία είναι σημαντική για την καλή σεξουαλική λειτουργία και το κάπνισμα έχει αρνητικές συνέπειες στον καρδιαγγειακό σύστημα του ατόμου. Οι καπνιστές είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσουν αύξηση στα επίπεδα ενέργειας και στη σεξουαλική τους επιθυμία μόλις κόψουν το τσιγάρο.