Τα υποκείμενα αρνητικά συναισθήματα που έχουν οι γυναίκες γύρω από το σεξ ήταν το αντικείμενο μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Sexuality Education.

Η ομάδα των ερευνητών εξέτασαν περίπου 200 γυναίκες σχετικά με τα μηνύματα που λαμβάνουν από τους γύρω τους για το σώμα και τη σεξουαλικότητά τους καθώς μεγαλώνουν.

Όπως αποδείχθηκε, μια μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών αυτών μεγάλωσε με αρνητικά μηνύματα για το σεξ, όπως το ότι δεν θα έπρεπε να το κάνουν μέχρι να παντρευτούν, ότι θα χάσουν την αγνότητά τους και ότι οι υπόλοιποι θα τις κρίνουν αν κάνουν κάτι τέτοιο.

Όταν, όμως, οι γυναίκες αυτές ρωτήθηκαν για αυτά που τις βοήθησαν να αναπτύξουν μια πιο υγιή και θετική σχέση με την σεξουαλικότητά τους, οι παράγοντες που ξεχώρισαν ήταν τέσσερις:

1. Να ακούν περισσότερες ανοιχτές συζητήσεις γύρω από το σεξ
Ένας ανοιχτός, ακομπλεξάριστος διάλογος με τους φίλους και την οικογένεια γύρω από το σεξ, σε συνδυασμό με τις ολοένα και περισσότερες κοινωνικές συζητήσεις για τη σεξουαλικότητα, ήταν ο καταλυτικός παράγοντας για την μετάβαση των γυναικών προς μια πιο θετική άποψη για την σεξουαλικότητά τους. Πράγματι, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ανοιχτές συζητήσεις μεταξύ γονέων και παιδιών για το σεξ τείνουν να κάνουν τα παιδιά να περιμένουν περισσότερο για την πρώτη τους σεξουαλική εμπειρία και τελικά να κάνουν πιο ασφαλές σεξ. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι συζητήσεις με φίλους γύρω από το θέμα αυξάνει τη σεξουαλική αυτοπεποίθηση μιας γυναίκας και την ικανότητά της να ζητά αυτό που θέλει στη σεξουαλική πράξη.

2. Να ενημερώνονται καλύτερα για το σεξ
Είναι αλήθεια ότι όσες περισσότερες πληροφορίες λάμβαναν οι γυναίκες για το σεξ, είτε από φίλους, είτε από το διαδίκτυο, τα βιβλία ή οπουδήποτε αλλού, τόσο καλύτερα αισθάνονταν για αυτό. «Πολλές γυναίκες ανέδειξαν την περαιτέρω ενημέρωση για ζητήματα όπως το σεξ, η αναπαραγωγική υγεία, η γονιμότητα και η έμμηνος ρύση σε καταλυτικούς παράγοντες για τη βελτίωση της αντίληψής τους για το σώμα, τον εαυτό τους, την υγεία τους. Η επιμόρφωση αυτή γινόταν συχνά με δική τους πρωτοβουλία και περιελάμβανε προσωπική έρευνα, ερωτήσεις σε άτομα εμπιστοσύνης, κ.α.», αναφέρουν οι ερευνητές.

3. Να νιώθουν άνετα με το σώμα τους
Το πώς αισθάνεται ο καθένας για το σώμα του συνδέεται στενά με το πόσο στρες ή άνεση νιώθει και για το σεξ. Ευτυχώς, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να αποδέχονται το σώμα τους, παράλληλα άρχισαν να νιώθουν και καλύτερα για αυτό. «Όταν μαθαίνει κανείς το σώμα του και μαθαίνει να συγχρονίζεται με αυτό, αρχίζει να το αγαπά και περισσότερο», σημειώνουν οι επιστήμονες.

4. Να σπάσουν τα στερεότυπα των φύλων
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ όταν δεν παγιδεύονται στους στερεότυπους και παραδοσιακούς ρόλους των δύο φύλων, αλλά υιοθετούν πιο σύγχρονες απόψεις για τη θηλυκότητα, το σώμα, τη σεξουαλική υγεία και τη σεξουαλικότητά γενικότερα. Η ίδια τάση αναδείχθηκε και στην παρούσα μελέτη.