Κλειτορίδα, το όργανο του γυναικείου σώματος που όλοι γνωρίζουμε ως το σημείο-στόχο για την σεξουαλική ικανοποίηση των γυναικών.

Η κλειτορίδα είναι μια μάζα από νεύρα, μυς και αιμοφόρα αγγεία, που γεμίζει με αίμα και όταν ερεθιστεί σκληραίνει και προεξέχει. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της διέγερσης, η πόσθη τραβιέται πίσω και η βάλανος της κλειτορίδας προεξέχει, όπως ακριβώς συμβαίνει με την βάλανο του πέους.

Μια νέα, λοιπόν, μελέτη που δημοσιεύεται στο Clinical Anatomy και έγινε στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ αναδεικνύει και έναν άλλον ρόλο της κλειτορίδας πέραν της ερωτικής απόλαυσης, καθώς οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η διέγερσή της προκαλεί αλλαγές στο γυναικείο σώμα που ευνοούν τη γονιμοποίηση του ωαρίου.

Μεταξύ των αλλαγών αυτών περιλαμβάνεται η αιμάτωση και η λίπανση του κόλπου, που εκτός από την διευκόλυνση της σεξουαλικής επαφής, βοηθά και τα σπερματοζωάρια να φτάσουν στο ωάριο.

Επίσης, η διέγερση της κλειτορίδας προκαλεί αύξηση της οξυγόνωσης και της θερμοκρασίας του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, γεγονός που με τη σειρά του συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των σπερματοζωαρίων μέχρι να φτάσουν στο ωάριο.

Αλλά, το σημαντικότερο είναι ότι η διέγερση της κλειτορίδας συντελεί σε αλλαγή του τραχήλου της μήτρας, του σημείου δηλαδή που εναποτίθεται το σπέρμα.

«Ο τράχηλος είναι ένα μικρό κανάλι που βρίσκεται στην κορυφή του κόλπου. Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης, ο κόλπος επιμηκύνεται και ο τράχηλος έλκεται προς τα επάνω και προς τα έξω. Αυτή η ανατομική αλλαγή εμποδίζει το σπέρμα από το να φτάσει πολύ γρήγορα στη μήτρα. Έτσι το σπέρμα έχει χρόνο για να αποκτήσει κινητικότητα και να μπορέσει να γονιμοποιήσει το ωάριο», εξηγεί ο Δρ. Roy Levin, ειδικός σε θέματα Γυναικείας Σεξουαλικότητας.

Και προσθέτει ότι, «η συχνά επαναλαμβανόμενη δοξασία ότι η μοναδική λειτουργία της κλειτορίδας είναι να προκαλεί σεξουαλική απόλαυση, είναι λοιπόν απαρχαιωμένη».

Ο Δρ. Levin μελέτησε 15 έρευνες που είχαν γίνει από το 1996 έως το 2017 προκειμένου να ανατρέψει αυτή την αντίληψη. Και το σπουδαιότερο είναι ότι η μελέτη του επιβεβαιώνει ότι κλειτοριδεκτομή, εκτός από μια βάναυση ακρωτηριαστική τακτική και προσβολή της γυναικείας σεξουαλικότητας, καθιστά δυσκολότερη και την επίτευξη της κύησης.