Περισσότερο από το ένα τρίτο των γυναικών και σχεδόν ένας στους τέσσερις άνδρες παραδέχονται ότι δεν ήταν η «κατάλληλη στιγμή» όταν έκαναν σεξ για πρώτη φορά, σύμφωνα με μελέτη της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις απαντήσεις που είχαν δώσει σχεδόν 3.000 νέοι σε έρευνα μεταξύ των ετών 2010 και 2012.

Τα ευρήματα
Οι απαντήσεις κατέδειξαν ότι σχεδόν το 40% των νεαρών γυναικών και το 26% των νεαρών ανδρών δεν αισθάνονταν ότι η πρώτη τους σεξουαλική εμπειρία έγινε τη «σωστή στιγμή».

Όταν ρωτήθηκαν πιο συγκεκριμένα οι περισσότεροι είπαν ότι εύχονται να περίμεναν περισσότερο χρόνο μέχρι την πρώτη τους φορά, ενώ πολύ λίγοι ανέφεραν ότι θα έπρεπε να το κάνουν νωρίτερα.

Οι περισσότεροι είχαν κάνει σεξ κατά την ηλικία των 18 ετών, ενώ οι μισοί είχαν ερωτική επαφή πριν κλείσουν τα 17. Σχεδόν το ένα τρίτο απάντησε πως είχε σεξουαλική επαφή πριν τα 16 έτη.

Η έρευνα εξέτασε επίσης τη σεξουαλική ετοιμότητα και αν ένα άτομο θα μπορούσε λογικά να λάβει την απόφαση για το αν και με ποιον πρέπει να κάνει έρωτα για πρώτη φορά. Για παράδειγμα εάν ήταν σοβαροί αρκετά για να συναινέσουν και δεν το έκαναν υποκύπτοντας σε πίεση.

Σχεδόν το 50% των γυναικών και το 40% των ανδρών απέτυχαν σε αυτή τη μέτρηση, ενώ σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους 10 άνδρες απάντησαν ότι αυτοί και ο/η σύντροφός τους δεν είχαν ίση επιθυμία για την ερωτική πράξη κατά την πρώτη φορά.

Ο Καθηγητής Kaye Wellings, εξηγεί ότι η ηλικία συναίνεσης δεν είναι δείκτης ότι κάποιος μπορεί να ήταν έτοιμος να είναι σεξουαλικά ενεργός. «Κάθε νέος άνθρωπος είναι διαφορετικός. Ενίοτε κάποιοι έφηβοι 15 ετών μπορεί να είναι ποιο έτοιμοι από άλλους που είναι 18 ετών».

Η ερευνήτρια Δρ. Melissa Palmer εστίασε στο θέμα της πίεσης τονίζοντας ότι «οι έρευνές μας υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι νεαρές γυναίκες είναι πιο πιθανό να βρεθούν υπό πίεση για να κάνουν σεξ, σε αντίθεση με τους νεαρούς άνδρες. Ωστόσο η έρευνα είχε και ορισμένα θετικά συμπεράσματα όπως ότι 9 στους 10 νέους χρησιμοποιούν αξιόπιστη μέθοδο αντισύλληψης κατά την πρώτη τους σεξουαλική επαφή».

Η Δρ. Palmer πρόσθεσε πως η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία θα πρέπει να εφοδιάζει τους νέους ανθρώπους με τη σωστή αντίληψη έτσι ώστε να διασφαλίζουν ότι θα έχουν ασφαλείς και θετικές πρώτες σεξουαλικές εμπειρίες.