Μπορεί μέχρι πρότινος να πιστεύαμε ότι τα όνειρα με σεξουαλικό περιεχόμενο αφορούσαν μόνο τα… νεαρά αγόρια, όλο και περισσότερες μελέτες, όμως, τείνουν να ανατρέψουν αυτή τη θεωρία.

Ενδεικτική είναι μια μελέτη του σεξολόγου-ερευνητή Alfred Kinsey το μακρινό 1953, η οποία έδειχνε ότι το 70% των γυναικών είχαν βιώσει σεξουαλικά όνειρα κάποια στιγμή της ζωής τους, ενώ μια άλλη μελέτη του 2007 έδειχνε ότι το 8% των ονείρων τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών ήταν σχετικά με το σεξ. Όπως καταλαβαίνουμε, λοιπόν, τα σεξουαλικά όνειρα δεν αποτελούν «προνόμιο» ενός φύλου ή μιας συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας κι αυτό ακριβώς έρχεται να υποστηρίξει και η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Psychology & Sexuality. Ότι δηλαδή οι σημερινές γυναίκες βλέπουν όλο και περισσότερα τέτοια όνειρα και ότι μάλιστα ο αριθμός τους είναι τριπλάσιος από εκείνον 50 χρόνια πριν.

Πόσο συχνά είναι τα όνειρα σχετικά με το σεξ
Οι ερευνητές ρώτησαν περίπου 3.000 ανθρώπους σχετικά με τα όνειρα που μπορούσαν να ανακαλέσουν και είδαν ότι η πλειοψηφία είχαν δει κάποιο σεξουαλικό όνειρο. Συγκεκριμένα, σχεδόν το 83% των συμμετεχόντων είχαν δει ερωτικά όνειρα και το 47% δήλωσαν ότι τα διάφορα ερωτικά μοτίβα εμφανίζονταν στο όνειρό τους ανά περίπου 10 λεπτά. Συνολικά, το 18% των ονείρων ήταν ερωτικής φύσεως. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του ποσοστού αυτού, φτάνει να πούμε ότι τα όνειρα με αθλητικό περιεχόμενο που ανέφεραν οι συμμετέχοντες δεν ξεπερνούσαν το 6%, ποσοστό που ίσχυε και στα όνειρα σχετικά τόσο με τη μουσική όσο και την πολιτική.

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι οι άνδρες είχαν ελαφρώς συχνότερα σεξουαλικά όνειρα σε σύγκριση με τις γυναίκες, αλλά η διαφορά είναι ουσιαστικά αμελητέα. Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, το 16% των γυναικείων ονείρων και το 21% των ανδρικών ήταν ερωτικά. Όταν, όμως, εξετάστηκε η νεότερη γενιά, δηλαδή ηλικίες από 16 έως 30 ετών, τα ποσοστά αυτά ανήλθαν σε 22% και 25% αντίστοιχα.

Γιατί οι γυναίκες έχουν συχνότερα σεξουαλικά όνειρα
Το γεγονός ότι περισσότερα από ένα στα πέντε όνειρα των νεαρών γυναικών στις μέρες μας αφορούν στο σεξ αποτελεί μια νέα εξέλιξη. Μια παρόμοια μελέτη του 1966 σχετικά με το περιεχόμενο των ονείρων, βρήκε ότι λιγότερα από το 4% των ονείρων των τότε γυναικών αφορούσε στο σεξ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, στη νέα αυτή, σύγχρονη μελέτη, η αυξημένη συχνότητα των σεξουαλικών ονείρων των γυναικών «θα μπορούσε να αντανακλά μια εξέλιξη που προέκυψε στις σύγχρονες κοινωνίες έπειτα από το φεμινιστικό κίνημα».

Η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες πλέον έχουν πολύ λιγότερη εσωτερικευμένη ντροπή σχετικά με τη σεξουαλικότητά τους, με αποτέλεσμα να αισθάνονται πιο άνετα να συζητούν, να σκέφτονται ή να φαντάζονται διάφορα γύρω από το σεξ και άρα να τα ονειρεύονται. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, «τα όνειρα αντανακλούν τις εμπειρίες της ζωής». Όσο περισσότερο χρόνο περνά, λοιπόν, κανείς να σκέφτεται ή να κάνει κάτι, τόσο πιο πιθανό είναι αυτό το «κάτι» να εμφανιστεί στα όνειρά τους.

Επιπλέον, είναι πιθανό οι γυναίκες να είναι πιο άνετες να παραδεχτούν ότι έχουν σεξουαλικά όνειρα από την πρώτη στιγμή και επομένως είναι πιο πιθανό να τα επαναφέρουν στη μνήμη τους και να τα αναφέρουν στους ερευνητές.

Τα σεξουαλικά όνειρα ως σύμβολο δύναμης
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ένιωθαν πολύ καλά όσον αφορά στα σεξουαλικά τους όνειρα. Το γεγονός ότι τώρα οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στο «καράβι του υποσυνείδητου» για τη σεξουαλική ικανοποίηση είναι ένα σημάδι ότι η ζωή τους έχει λιγότερους περιορισμούς και νιώθουν ελεύθερες από το άγχος της σεξουαλικής ντροπής.