Βαριέστε γρήγορα; Πλήττετε εύκολα; Θέλετε μια αυθόρμητη, συναρπαστική, γεμάτη εναλλαγές σχέση; Τότε δεν έχετε παρά να ξεκινήσετε μαζί να κάνετε ορισμένα πράγματα έξω από τη νόρμα και τους συμβατικούς κανόνες. Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι έρευνες. Μία τέτοια ([Malouff, John M., Susan A. Mundy, Tamika R. Galea, and Vicole N. Bothma.  «Preliminary Findings Supporting a New Model of How Couples Maintain Excitement in Romantic Relationships», American Journal of Family Therapy 43, no.3 (2015): 227–37»]) εξέτασε τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους τα ζευγάρια μπορούν να διατηρήσουν και να εμπλουτίσουν τον αρχικό ενθουσιασμό στη σχέση τους. Αυτό που ανακάλυψε ήταν ότι τα ζευγάρια που κάνουν κάποιες περιπετειώδεις δραστηριότητες μαζί -δεν είναι ανάγκη ας μην είναι ληστεία τραπέζης ή η αναρρίχηση στο Έβερεστ- εντείνουν τους συναισθηματικούς τους δεσμούς και δένονται περισσότερο. Ο ενθουσιασμός που μοιράζεται ένα ζευγάρι, αυτό το μικρό ανέβασμα της αδρεναλίνης,  φαίνεται ότι δένει το ζευγάρι και το διεγείρει συναισθηματικά.

Η έρευνα που είχε ως δείγμα σημαντικό αριθμό ζευγαριών, βρήκε ότι οι «συναρπαστικές δραστηριότητες που είναι παθιασμένες, περιπετειώδεις, παιχνιδιάρικες, σεξουαλικές, αυθόρμητες και ρομαντικές, μαζί με καλή επικοινωνία, κοινές δραστηριότητες αλλά και αυτονομία» είναι τα εχέγγυα μιας μακρόχρονης ευτυχισμένης σχέσης.

Τα καλά νέα είναι ότι τα ζευγάρια δεν χρειάζεται να πηδήξουν με αλεξίπτωτο ή να ανέβουν σε snowboard για να διεγείρουν τις σχέσεις τους. Μερικές φορές αρκεί να δείτε μαζί, μια πολύ καλή ταινία ή να πάτε σε μια συναυλία. Ακόμη και το να πάτε σε έκθεση Τέχνης. Το σημαντικό εδώ δεν είναι απλώς να πάτε μαζί, αλλά να αλληλεπιδράσετε. Η μετέπειτα συζήτηση για αυτό που παρακολουθήσατε, ένα παιχνίδι γνώσεων για το που είχατε δει ξανά εκείνον τον ηθοποιό ή για την σκηνική παρουσία του frontman της μπάντας, αποτελούν στοιχεία τέτοιας αλληλεπίδρασης. Περνώντας σε extreme sports που γίνονται από κοινού, η διέγερση αυτή αυξάνεται, ειδικά όταν ο κίνδυνος δεν υπερισχύει του έντονου συναισθήματος χαράς.


Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η δυναμική έλξη δεν περιορίζεται στα άτομα που έχουν σχέση. Το αίσθημα ενθουσιασμού μπορεί επίσης να ενισχύσει την έλξη για τους ξένους, αρκεί να βρεθείτε σε κοινό χωροχρόνο. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας άλλης, παλαιότερης, έρευνας, με τον εξόχως χαρακτηριστικό τίτλο «Love in First Fright» (Έρωτας με την πρώτη τρομάρα) που υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που βγαίνουν από το roller coaster για παράδειγμα είναι πολύ πιο πιθανό να μεταβιβάσουν τη διέγερσή τους σε κάποιον κοντινό τους από ότι όταν μετακινούνται με το Μετρό. «Ο υπολειπόμενος ενθουσιασμός από ένα προηγούμενο ερέθισμα διέγερσης ή κατάστασης μπορεί να χρησιμεύσει στην ενδυνάμωση μιας μεταγενέστερης συναισθηματικής κατάστασης», αναφέρεται στη έρευνα. Προφανώς η αδρεναλίνη και ο ενθουσιασμός διεγείρουν την έλξη, καθώς και την ενίσχυση της αλληλεπίδρασης. Αν έχετε ταίρι, ξέρετε τον τρόπο για να ενισχύσετε τη μεταξύ σας σχέση, αν όχι σε ένα extreme sport, σε μια διαδήλωση ή σε μια απλώς όχι βαρετή κατάσταση, υπάρχει ενδεχόμενο να γνωρίσετε έναν μεγάλο έρωτα.