Νιώθετε πως ο σύντροφός σας έχει απομακρυνθεί και η σχέση σας βαδίζει προς το τέλος της; Σκεφτήκατε πού μπορεί να φταίτε εσείς και ποιες συμπεριφορές σας τον απομακρύνουν; Αν όχι καλό θα ήταν να διαβάσετε πιο κάτω πέντε από τους λόγους που μπορεί να «παγώσουν» ένα ζευγάρι και να το οδηγήσουν μέχρι και στο χωρισμό.

Υπερβολική κριτική

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι διάλογοι του ζευγαριού καλό είναι να περιλαμβάνουν κατά 80% θετικά ή ουδέτερα σχόλια και μόλις το 20% να εκφράζουν κριτική ή επιθετική διάθεση. Σε πολλές σχέσεις όμως η κατάσταση και τα ποσοστά είναι αντίστροφα. Το ένα μέλος του ζευγαριού εκφράζει σχεδόν συνεχώς τα παράπονα και τη δυσαρέσκειά του προς το άλλο, το οποίο τότε αρχίζει να αισθάνεται πως δεν κάνει τίποτα σωστά και απομακρύνεται συναισθηματικά.

Όταν στις διαφωνίες και τους καβγάδες «κερδίζει» συνεχώς ο ένας

Αν οι διαφωνίες έχουν πάντα τον ίδιο νικητή τότε μάλλον κάπου υπάρχει πρόβλημα. Το άτομο λοιπόν που βγαίνει «χαμένο» σε όλες τις διενέξεις, ακόμα κι αν έχει δίκιο, και που δε μπορεί να εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του τόσο καλά, είναι πιθανό να αρχίσει να αποσύρεται από τη σχέση. Όσο ο καιρός περνάει θεωρεί πως είναι ανούσιο να μπαίνει σε συζητήσεις και να εκφράζει τις ανησυχίες του κι έτσι παραιτείται από κάθε προσπάθεια.

Μήπως ο σύντροφός σας δεν σας στηρίζει; 

Φανταστείτε πως αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα που σας δημιουργεί άγχος ή συναισθηματικό πόνο κι ο σύντροφός σας δεν δείχνει την κατανόηση ή τη συμπάθεια που είχατε ανάγκη. Πώς θα νιώθατε και ποια θα ήταν η αντίδρασή σας; Όπως είναι φυσικό περιμένουμε από τον σύντροφό μας να είναι το άτομο στο οποίο θα βασιστούμε για υποστήριξη και ενθάρρυνση στις δύσκολες στιγμές. Όταν λοιπόν επανειλημμένα ο άνθρωπος αυτός αποτύχει ή (ακόμα χειρότερα) δεν προσπαθεί να μας στηρίξει, τότε είναι απόλυτα φυσιολογικό να αναζητηθεί συναισθηματική πληρότητα κάπου αλλού.

Μήπως αγνοεί τα παράπονά σας; 

Έχει τύχει να εκφράσετε ποτέ στο σύντροφό σας ένα ή περισσότερα παράπονα και να νιώσετε πως σας αγνοεί επανειλημμένα; Είναι πιθανό να νιώσατε παραμελημένοι ακόμα και απόρριψη. Ένα από τα πιο συνηθισμένα παραδείγματα είναι όταν ένα μέλος της σχέσης εκφράζει παράπονα για τον αριθμό των σεξουαλικών επαφών ή ότι δεν ικανοποιείται στον ερωτικό τομέα. Τα παράπονά σας δεν θα τα εκφράζετε για πάντα, αλλά θα σταματήσετε όταν πια θα νιώσετε ότι έχετε απορριφθεί και πληγωθεί πολύ και δεν έχετε δυνάμεις να προσπαθήσετε ξανά. Σε αυτό το σημείο η ζημιά έχει ήδη γίνει.

Η συμβολή της τεχνολογίας

Πολλοί από μας έχουμε σχεδόν εθιστεί με τα κινητά μας τηλέφωνα και τις οθόνες και τους δίνουμε περισσότερη σημασία από όση δίνουμε στον/στην σύντροφό μας. Όταν κοιτάμε λοιπόν συνεχώς τις ψηφιακές συσκευές ή τις χρησιμοποιούμε κατά τις στιγμές που θα έπρεπε να μοιραζόμαστε μόνο με το σύντροφό μας τότε αυτό μπορεί να έχει εξαιρετικά αρνητική επίδραση στη διάθεση, την ευτυχία και την ικανοποίηση του συντρόφου μας από τη σχέση.

Κάθε μία από τις πιο πάνω συμπεριφορές συνηθίζεται και είναι πιθανό να την έχουμε βιώσει στις περισσότερες σχέσεις μας. Όταν όμως κάτι συμβαίνει με συχνότητα μεγαλύτερη του φυσιολογικού και γίνεται πια συνήθεια τότε μπορεί να προκαλέσει αξιοσημείωτη ζημιά στη σχέση που θα οδηγήσει στο τέλος της. Αν παρατηρείτε αυτές τις συμπεριφορές στις σχέσεις σας αλλά δεν είστε βέβαιοι σε ποιο επίπεδο έχουν φτάσει τότε καλό θα είναι να το συζητήσετε με τον σύντροφό σας για να προσπαθήσετε να δώσετε λύση στα όποια προβλήματα.