*γράφει η Μίνα Αγγελίνη
Tη λίμπιντο αλλά και το μηνιαίο κύκλο της γυναίκας επηρεάζει η πανδημία του κορωνοϊού, όπως προκύπτει από ιρλανδική έρευνα που εστιάζει στο σοβαρό αντίκτυπο της νόσου Covid στο σώμα και το γυναικείο ψυχισμό.
Η μελέτη έδειξε ότι, εν μέσω πανδημίας, τα συμπτώματα που βιώνουν αρκετές γυναίκες πριν την έλευση της περιόδου, γνωστό και ως προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, είναι πιο έντονα.
Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Trinity College στο Δουβλίνο διενήργησαν μελέτη σε δείγμα 1.300 γυναικών τον Απρίλιο του 2021.
Οι εθελόντριες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που αφορούσαν τον ύπνο, τους φόβους και το πώς αντιμετωπίζουν την πανδημία.
Το 54% των γυναικών δήλωσαν ότι είχαν λιγότερη επιθυμία για σεξ από τότε που ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοιού.
Η Μάντι Μάνγκλερ , επικεφαλής γιατρός γυναικολογίας και μαιευτικής στην κλινική «Vivantes Auguste Viktoria» του Βερολίνο υποστήριξε ότι οι γυναίκες παίρνουν λιγότερο συχνά το «χάπι» της επόμενης μέρας. «Προφανώς κάνουν λιγότερο σεξ, τουλάχιστον λιγότερο επικίνδυνο σεξ», τόνισε η Γερμανίδα γυναικολόγος.
Για τους Ιρλανδούς ερευνητές, η μειωμένη λίμπιντο σχετίζεται με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Η τηλεργασία, για παράδειγμα, σημαίνει ότι δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος κι ότι ο σύντροφος είναι συνεχώς δίπλα μας. Κατά συνέπεια πως θα νιώσουμε ότι μας λείπει;
Επιπλέον, υπάρχουν οικονομικές ανησυχίες και δυσκολίες με τη φροντίδα των παιδιών.
Όλη η ζωή φαίνεται να περιστρέφεται γύρω από την πανδημία γεγονός που οδηγεί σε υψηλά επίπεδα άγχους. Ως αποτέλεσμα, απελευθερώνεται κορτιζόλη, με αποτέλεσμα η υπερβολική ποσότητα της ορμόνης να θέτει το σώμα σε μόνιμη κατάσταση πανικού. Κι αυτό, με τη σειρά του, έχει αρνητική επίδραση στη λίμπιντο. Αν νιώθουμε συνεχώς άγχος, δεν έχουμε όρεξη για σεξ.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι, το 64% των γυναικών με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο υποστήριζαν ότι είχαν πιο έντονα συμπτώματα απ΄ότι πριν από την πανδημία.
Ακόμα περισσότερες εναλλαγές στη διάθεση αλλά και συχνότερες επώδυνες κράμπες, Οι ερευνητές αποδίδουν αυτή την τάση στο ψυχολογικό στρες και τον κακό ύπνο.