Κούραση και άγχος. Το άγχος και η κούραση μπορούν να μετατρέψουν τη σεξουαλική επαφή από χαρά σε αγγαρεία. Μετά από μια εξοντωτική ημέρα, συνήθως αυτό που επιθυμούμε περισσότερο να κάνουμε στο κρεβάτι είναι να κοιμηθούμε και όχι να ανταποκριθούμε στο ερωτικό κάλεσμα του συντρόφου μας.
No time. Χωρίς διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο για ερωτικές περιπτύξεις πώς είναι δυνατόν αυτές να προκύψουν; Είναι απαραίτητο να διαθέσετε χρόνο για τις προσωπικές στιγμές με τον σύντροφό σας όπως ακριβώς βρίσκετε χρόνο για τις υπόλοιπες δραστηριότητες της ημέρας ή της εβδομάδας. Η σεξουαλική επαφή είναι ένα απαραίτητο «συστατικό» μιας υγιούς σχέσης και δεν πρέπει να τίθεται σε δεύτερη μοίρα.
Οι ασθένειες. Οποιαδήποτε ασθένεια είτε πρόκειται για μια απλή ίωση είτε για μια πιο σοβαρή πάθηση επηρεάζει τη λίμπιντο, μια και είναι λογικό ότι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τον ασθενή είναι η σεξουαλική επαφή. Οι παθολογικές καταστάσεις που έχουν συσχετιστεί με μειωμένη λίμπιντο είναι η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριοσκλήρυνση, οι παθήσεις του θυρεοειδούς καθώς και σοβαρές νόσοι όπως οι κακοήθειες και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Πέραν των οργανικών παθήσεων και οι ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, έχουν συσχετιστεί με υποτονική ερωτική επιθυμία.
Ορισμένα φάρμακα. Αν και το κατά πόσο η λήψη ενός φαρμάκου μπορεί να επιφέρει μείωση της λίμπιντο εξαρτάται και από την ιδιοσυγκρασία του ασθενούς, υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που μπορούν να ελαττώσουν το σεξουαλικό ενδιαφέρον μεταξύ των οποίων είναι κάποια αντιυπερτασικά και αντικαταθλιπτικά.
Το αλκοόλ. Η σχέση του αλκοόλ με τη λίμπιντο είναι πολυδιάστατη. Από τη μία πλευρά σε μικρή ποσότητα διεγείρει την ερωτική επιθυμία, ενώ από την άλλη σε μεγαλύτερη ποσότητα καταστέλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και φρενάρει τις επιδόσεις.
Η γνώμη που έχουμε για το σώμα μας. Οι ψυχολόγοι εξηγούν ότι η άποψη που έχουμε για το σώμα μας, για το πως αυτό φαίνεται σε εμάς, αλλά και τον τρόπο που πιστεύουμε ότι το βλέπουν οι άλλοι, μπορεί να επηρεάσει και την ερωτική μας διάθεση. Συνήθως σ’ αυτή την παγίδα πέφτουν συχνότερα οι γυναίκες, ενώ οι άνδρες τείνουν να προβληματίζονται όχι για τα κιλά τους, αλλά για το μέγεθος του πέους τους. Οι ψυχολόγοι ωστόσο επισημαίνουν ότι οι άνδρες που συνήθως προβληματίζονται εντονότερα πάνω σ’ αυτό το θέμα έχουν διαμορφώσει μια γενικότερα αρνητική εντύπωση για τον εαυτό τους, νιώθουν ανασφάλεια και έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση. Τελικά αυτή η αίσθηση της αδυναμίας εκφράζεται ακόμη και μέσω της ανησυχίας τους για το αν το μέγεθος του πέους τους είναι ικανοποιητικό. Πολλοί άλλωστε ξεχνούν ότι το «φυσιολογικό» μήκος ποικίλει από άνδρα σε άνδρα και σχεδόν πάντα είναι μικρότερο από αυτό που φαντάζονται.
Η δυσαρέσκεια από τη σχέση σας. Η έλλειψη επικοινωνίας μπορεί να οδηγήσει στη σταδιακή απομάκρυνση από τον σύντροφό σας γεγονός που φυσικά επηρεάζει και την σεξουαλική σας ζωή. Η καλύτερη λύση είναι να επιχειρήστε να πλησιάσετε ξανά ο ένας τον άλλον. Εάν δεν το προσπαθήσετε, τα προβλήματα θα διογκωθούν και θα συμπαρασύρουν και την ερωτική σας ζωή.