Μπορεί λόγω πανδημίας τα περιοριστικά μέτρα να μας απαγορεύουν τις εξόδους, αλλά ένα πράγμα δεν κατάφεραν να περιορίσουν. Τις ερωτικές επαφές ανάμεσα στα ζευγάρια, που, σε πολλές περιπτώσεις, έχουν έρθει πιο κοντά και έχουν ανακαλύψει ξανά τις χαρές του συζυγικού/συντροφικού σεξ.
Αυτό φαίνεται να λειτούργησε καλά στην Ελλάδα και στην Κύπρο, καλύτερα από ό,τι στην Ιταλία και στην Τουρκία, αφού οι κάτοικοι στη χώρα μας και στη Μεγαλόνησο κάνουν σεξ τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
Οι υπεύθυνοι της νέας έρευνας του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Χειρουργοί Ουρολόγοι – Ανδρολόγοι Χρήστος Φλιάτουρας (Ρώμη) και Mehmet Sungur (Κωνσταντινούπολη), με επικεφαλής τον Δρ Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγο, Πρόεδρο του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, αφού πρώτα μελέτησαν τη συχνότητα των ερωτικών επαφών στη διάρκεια της πανδημίας σε χώρες και σε κέντρα, που συνεργάζεται το Ανδρολογικό Ινστιτούτο, με την διεθνή του υπόσταση.
Με ειδικά διαδικτυακά ερωτηματολόγια και με έρευνα πεδίου σε περισσότερα από 3.200 άτομα στα κέντρα συνεργασίας της Αθήνας, της Ρώμης, της Λευκωσίας και της Κωνσταντινούπολης, η επιστημονική ομάδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου τεκμηρίωσε με στοιχεία, αυτό που συζητά όλος ο πλανήτης. Την επιρροή της πανδημίας της COVID-19 στις ζωές μας.
«Είναι βέβαιο πως η πανδημία άλλαξε τις συνήθειες των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η αόρατη αυτή απειλή, με ορατά, όμως, τα προβλήματα που την συνοδεύουν, άλλαξε άρδην την καθημερινή ζωή, την ψυχολογία αλλά και την ερωτική ζωή, που φάνηκε να πλήττεται δραματικά σε όλες τις χώρες του κόσμου», επισημαίνει ο δρ Κωνσταντινίδης.
«Σήμερα ο πλανήτης έχει γίνει ερευνητικό εργαστήριο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, γεγονός που θα οδηγήσει σε επιστημονικά άλματα τα επόμενα χρόνια και σε αυτό το πλαίσιο η έρευνα για το βασικό ένστικτο της ζωής, τον έρωτα, θα είναι, επίσης, χρήσιμη για τον τρόπο, που αντιδρά η ανθρώπινη φύση μπροστά στις απειλές, σε πραγματικό χρόνο», προσθέτει.
Μέχρι τώρα υπάρχουν στοιχεία για τους πολέμους και για τις καταστροφές του παρελθόντος και πώς αυτές επηρέαζαν την ερωτική ζωή και την αναπαραγωγική διαδικασία. Η υπόθεση πως μετά την πρωτοφανή υγειονομική κρίση, που βιώνουμε, θα παρουσιαζόταν αύξηση στις γεννήσεις (babyboom), δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκε σε πολλές μελέτες διεθνώς, πλην της Κίνας, που ανακοίνωσε αύξηση στα ποσοστά εγκυμοσύνης στην πόλη Γιουχάν.
Πρόσφατες μελέτες μας σε τρεις διαφορετικές φάσεις έδειξαν πως στις νότιες χώρες ο εγκλεισμός οδήγησε σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και στην αύξηση της ερωτικής συχνότητας, όπως και της απιστίας, χωρίς, όμως, αύξηση στις εγκυμοσύνες, συνεπώς και στις γεννήσεις.
Όπως επισημαίνει ο κ. Φλιάτουρας: «Η ερμηνεία, που δόθηκε, είναι πως η απαισιοδοξία λόγω των οικονομικών μέτρων, που συνόδευαν τον εγκλεισμό, δεν άφηνε στα ζευγάρια το περιθώριο να σχεδιάσουν τη γέννηση νέων απογόνων, κάτι που είχε μια απόλυτα λογική ερμηνεία σε σχέση με τις πάγιες απόψεις περί απειλής της ζωής, ως προϋπόθεσης του babyboom.
Η ερευνητική υπόθεση της δικής μας μελέτης είχε μόνο ένα ερώτημα: πώς αλλάζει η ερωτική συνήθεια σε συνθήκες εγκλεισμού και ψυχολογικής ανασφάλειας στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες χώρες, με διαφορετικά πολιτιστικά δεδομένα».
Το παγκόσμιο στερεοτυπικό δεδομένο είναι πως οι άνθρωποι σε κανονικές συνθήκες έχουν συχνότητα ερωτικών επαφών δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Άρα η αύξηση και η μείωση, σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, θα ήταν εύκολο να γίνει αντικείμενο παρατήρησης ποσοτικά, σε σχέση με μια δεύτερη καμπύλη, που θα ήταν η χρονική περίοδος. Δηλαδή πόσο συχνά, σε ποια χρονική περίοδο, με ορίζοντα πριν από τον εγκλεισμό και μετά, που εφαρμόστηκε με τον ίδιο τρόπο σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Οι κάτοικοι της Ελλάδας και της Κύπρου κατά την τελευταία δεκαετία έχουν πληγεί οικονομικά. Όλα αυτά, μαζί με τις απειλές του Ερντογάν για αναδιάταξη των συνόρων, δημιουργούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ», που απειλεί βιολογικά – υπαρξιακά ένστικτα επιβίωσης. Ο κόσμος για την χώρα γίνεται επικίνδυνος και απειλητικός, κάνοντάς τη να νιώθει απελπιστικά μόνη σε αυτή την δύσκολη περίοδο.
«Η απελπισία και ο θυμός, όμως, δημιουργούν συλλογικές και ατομικές άμυνες για την επιβίωση. Το βασικό δίλημμα είναι fight or flight και από την στιγμή που να πετάξουν δεν μπορούν, άρα πρέπει να αντισταθούν. Και ο έρωτας είναι μια μορφή αντίστασης στον θάνατο, που καραδοκεί απρόσκλητος και επιθετικός», εξηγεί ο Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.
«Το ηρωικό πνεύμα δεν γεννιέται σε συνθήκες ησυχίας και καλοπέρασης, αλλά στις δυσκολίες της ζωής, και για να μείνεις στη ζωή και να τη γεννήσεις, υπάρχει μόνο ένας τρόπος: να ερωτευτείς τη ζωή, άρα και τον άλλο, μέσα από τη μόνη ανιδιοτελή πράξη, που είναι η σεξουαλική. Οι κάτοικοι λοιπόν Ελλάδας και Κύπρου, μοιάζουν τον ζυγό να μην υπομένουν, αφού τα κρεβάτια τους «στενάξανε» πολύ περισσότερο από άλλες χώρες και όχι μόνο τις βόρειες, αλλά και της γείτονος, που πίνει τσάι που σκοτώνει τον ιό, αλλά και την πείνα», καταλήγει ο κ. Κωνσταντινίδης.
Επισημαίνεται ότι υπάρχουν συγκριτικά δεδομένα και από χώρες της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης, τα οποία πρόκειται να δημοσιευθούν σε επόμενη έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.