Παρότι στα σχολεία γίνεται κάποια προσπάθεια ενημέρωσης και επιμόρφωσης για τη σεξουαλικότητα (ανεπαρκής, αν υπολογίσουμε τις χιλιάδες ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες ανήλικων κοριτσιών κάθε χρόνο μεταξύ πολλών άλλων), η επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιού αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καλλιέργειας μιας ισορροπημένης σεξουαλικής συμπεριφοράς αλλά και της προφύλαξης από διάφορα είδη σεξουαλικής βίας, καταπίεσης και δύσκολων καταστάσεων. Έτσι, εναπόκειται στους γονείς να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά τους έχουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για να παραμείνουν ασφαλή.
Ιδού τι προτείνουν οι ειδικοί προκειμένου αυτή η επικοινωνία παιδιών και γονιών να παράγει οφέλη για όλους.
Δεν αρκεί μονάχα μία συζήτηση
Η σχετική συζήτηση πρέπει να ξεκινά όταν το παιδί μπορεί να αντιληφθεί τον ρόλο της ανατομίας και να εξελίσσεται προοδευτικά με τα χρόνια. Ας πούμε ότι περίπου στα μέσα του Δημοτικού πρέπει να γνωρίζει ότι τα μωρά δεν τα φέρνει ο πελαργός. Ο στόχος αυτών των συζητήσεων είναι να διατηρηθούν τα κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά ώστε τα παιδιά και οι έφηβοι να αισθάνονται άνετα να μιλούν στους γονείς.
Οι κουβέντες δεν πρέπει να είναι τυπικές
Όταν τα παιδιά είναι μικρά, απαντήστε απλά στις ερωτήσεις τους σε κατάλληλα για την ηλικία επίπεδα, με ειλικρίνεια. Όσο μεγαλώνουν όμως θα παρατηρήσετε μια σχετική εκατέρωθεν αμηχανία. Οι ειδικοί συνιστούν οι συζητήσεις αυτές να γίνονται αυθόρμητα και όχι στη λογικά «κάτσε τώρα, γιε μου, να σου εξηγήσω που δεν πρέπει να βάζεις την υπογραφή σου» και εκτός προγράμματος, π.χ. στο αυτοκίνητο, κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης διαδρομής και με μια «τυχαία» αφορμή.
Οφείλετε να τους μιλήσετε για την κακοποίηση
Για να μπορέσουν οι γονείς να αποτρέψουν τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών τους (από και προς), πρέπει να εντάξουν στη συζήτηση το θέμα της ομαλής σεξουαλικής συμπεριφοράς. Και με τον όρο «ομαλότητα» εννοούμε όχι ακραίες συμπεριφορές που ενέχουν βία, πίεση ή εξαναγκασμό. Η συζήτηση, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, έχει νόημα και για τα κορίτσια που κινδυνεύουν από βιασμό και σεξουαλικές παρενοχλήσεις, αλλά και για τα αγόρια που θεωρούν ότι ο μπρουταλισμός τους κάνει πιο γοητευτικούς.
Λάβετε υπόψη και το internet
Τα περισσότερα παιδιά σήμερα ενημερώνονται από το διαδίκτυο για τα σεξουαλικά θέματα. Κάτι που από μια ηλικία και μετά δεν μπορείτε να αποφύγετε. Το ζήτημα είναι να προστατεύσετε όσο πιο πολύ μπορείτε την αθωότητά των παιδικών τους χρόνων αφενός και αφετέρου να βεβαιωθείτε ότι δεν αποκτούν στρεβλή εικόνα για το σεξ. Ενημέρωση για το σεξ μέσω ίντερνετ, πάντως, δεν συνεπάγεται αναγκαστικά την παρακολούθηση πορνογραφίας –δεν θα ανοίξουμε εδώ αυτό το τεράστιο πραγματικά θέμα.
Αποφύγετε τις υπερβολικές αντιδράσεις
Είναι συνηθισμένο για τους γονείς να αντιδρούν υπερβολικά όταν ακούν πράγματα που δεν τους αρέσουν, τους φοβίζουν ή τους κάνει να αισθάνονται άβολα. Λάβετε υπόψη ότι οι αρνητικές γονικές αντιδράσεις στέλνουν το μήνυμα στα παιδιά ότι έχουν κάνει κάτι κακό ή λάθος (ή ότι λ.χ., η μαμά είναι υστερική). Αυτό μπορεί να τους κάνει να νιώσουν ντροπή, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα να προσεγγίσουν τους γονείς τους στο μέλλον. Οι γονείς πρέπει να είναι χαλαροί και ανοιχτοί όταν συζητούν τη σεξουαλικότητα με τα παιδιά τους. Αν τα παιδιά αντιληφθούν ότι οι γονείς είναι άνετοι για να μιλήσουν για αυτό το θέμα, τότε είναι πιθανότερο να αναζητήσουν γονική καθοδήγηση στο μέλλον.