Νέα έρευνα που διεξήχθη στην Ιταλία, η οποία και έχει χτυπηθεί σφοδρά από την πανδημία του κορωνοϊού, διαπιστώνει ότι οι ριψοκίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές και συνακόλουθα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα παρουσίασαν αυξητική τάση εν μέσω πανδημίας και παρά την καραντίνα της περασμένης Άνοιξης.
Η έρευνα διεξήχθη από δύο μεγάλα κέντρα για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στο Μιλάνο και παρουσιάστηκε κατά τις διαδικτυακές εργασίες του 29ου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV).
Οι διαγνώσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων γονόρροιας, δευτερογενούς σύφιλης και μυκοπλάσματος γεννητικών οργάνων, αυξήθηκαν το διάστημα μεταξύ 15ης Μαρτίου και 14ης Απριλίου 2020, όπως προκύπτει από τη σχετική ανάλυση που αποδεικνύει πως το lockdown και οι οδηγίες κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν αναχαίτισαν τις ριψοκίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές.
Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε ότι παρά τη μείωση στο στο συνολικό αριθμό επισκέψεων κατά ένα τρίτο (233 το 2019 έναντι 147 το 2020), ο αριθμός των οξέων βακτηριακών λοιμώξεων, που σχετίζονται κυρίως με ομοφυλοφιλικές σχέσεις, αυξήθηκε κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο με περιστατικά στα οποία συμπεριλαμβάνονται δευτερογενής σύφιλη και γονόρροια. Ωστόσο, τα περιστατικά μειώθηκαν για τις μη οξείες περιπτώσεις, όπως τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και η μολυσματική τέρμινθος.
Ο Δρ Marco Cusini της Πολυκλινικής του Πανεπιστημίου Maggiore του Μιλάνου σχολιάζει σχετικά με τις διαπιστώσεις της έρευνας πως «είχε θεωρηθεί ότι το lockdown θα μείωνε τη δυνατότητα σεξουαλικών συνευρέσεων και εμφάνισης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων» και επισημαίνει πως τον εξέπληξε ο αριθμός οξέων λοιμώξεων που διαγνώστηκαν σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου.
«Η γονόρροια και η σύφιλη είναι συνήθως πιο κυρίαρχες σε άτομα στη δεκαετία των ‘30, οπότε οι μολύνσεις μπορεί να αυξήθηκαν επειδή το γεγονός ότι η νόσος και ο θάνατος από την COVID-19 επικεντρώνονταν στους ηλικιωμένους έκανε την ομάδα των νεότερων να νοιώθουν προστατευμένοι και λιγότερο προσεκτικοί απέναντι στους κινδύνους» αναφέρει ο Δρ Cusini.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι «ενώ δεν είναι ρεαλιστικό να εμποδίσουμε τους ανθρώπους να κάνουν σεξ, ακόμη και σε αυτήν την πρωτοφανή πανδημία, η σεξουαλική επαφή αναπόφευκτα συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του SARS-CoV-2».
Και συμπληρώνει πως τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας υποδεικνύουν τη σημασία της διαρκούς εξέτασης για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και κατ’ επέκταση τη σημασία του να παραμείνουν ανοιχτές αυτού του είδους οι υπηρεσίες υπό αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες.
Διαβάστε επίσης
Πότε διπλασιάζονται οι πιθανότητες να κάνουμε σεξ χωρίς προφυλάξεις