Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στo Psychological Science επισημαίνει ότι η «ζώνη φιλίας» που δημιουργείται μεταξύ δυνητικών εραστών ως ναρκοπέδιο, πέρα από το οποίο δεν δύναται να προχωρήσει ο ένας από τους δύο, είναι υπαρκτή, έχει λόγους και αιτίες και πραγματικά και μας διδάσκει πολλά.
Οι ψυχολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Τέξας εξέτασαν 167 ζευγάρια -είτε παντρεμένα είτε όχι- και συνυπολόγισαν τρία πράγματα: α) τη διάρκεια της ρομαντικής εμπλοκής τους, κοινώς το πόσο καιρό είχαν σχέση, β) την περίοδο γνωριμίας πριν τη σύναψη της σχέσης (λ.χ. πριν κάνουν σεξ) και γ) το πόσο ελκυστικός είναι ο κάθε σύντροφος (το συγκεκριμένο στοιχείο προέκυψε ύστερα από αξιολόγηση μιας ομάδας προπτυχιακών φοιτητών). Αυτά που οι ερευνητές βρήκαν είναι πολύ ενδιαφέροντα, αν και ορισμένοι θα υποστηρίξουν ότι όλα αυτά τα γνωρίζουν εμπειρικά.
Συμπέρασμα 1ο
Όταν ο ένας είναι εμφανώς πιο ελκυστικός από τον άλλο, τότε απαιτείται σημαντικό χρονικό διάστημα για να εξελιχθεί η συσχέτιση (η φιλική γνωριμία) σε σχέση. Για να το κάνουμε εικόνα: Εκείνος μετρίου αναστήματος με κοιλίτσα και με αφρόντιστα μαλλιά, θυμίζει κάπως τον Ζακ Γαλιφιανάκη. Εκείνη βραχύσωμη φλογερή λατίνα φέρνει λίγο σε Σάλμα Χάγιεκ. Αν είναι να γίνει κάτι, θα γίνει ύστερα από κάποιο διάστημα, όπου η Σάλμα θα έχει εκτιμήσει τα ψυχικά χαρίσματα του Ζακ (σίγουρα το χιούμορ του) και θα έχει αποδεχτεί την ατσούμπαλη εικόνα του.
Συμπέρασμα 2ο
Όταν και οι δύο είναι του ιδίου επιπέδου εμφανισιακά, τότε είναι πιο εύκολο να συναφθεί γρήγορα μία σχέση. Από τη μία η Τζένιφερ Άνιστον και από την άλλη ο Μπαντ Πιτ, γιατί να το καθυστερούμε; Χώρια που όλοι θα λένε, τι ταιριαστό ζευγάρι! Το ίδιο ισχύει όμως και για ένα ζευγάρι που δεν είναι όμορφο, είναι όμως ταιριαστό εμφανισιακά και ταυτόχρονα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο (προς τα κάτω).
Να κάνω την κίνησή μου;
Τι σημαίνουν όλα αυτά για αυτούς που αναζητούν μια σχέση και έχουν το αντικείμενο του πόθους τους μπροστά τους; Δύο πράγματα: Εάν είστε στο ίδιο επίπεδο εμφανισιακά, μπορεί να είναι σκόπιμο να χτυπήσετε ενώ το σίδερο είναι ζεστό, καθότι στη βράση κολλάει.
Αν υπάρχει αναντιστοιχία στην ελκυστικότητα, η είσοδος στη «ζώνη φιλίας» μπορεί να αποδειχθεί σοφή στρατηγική. Και αυτό γιατί οι σχέσεις δεν γεννιούνται μόνο όταν οι άνθρωποι βρίσκουν ο ένας τον άλλον ελκυστικό, αλλά και από ανάγκη. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι το να παραμένεις στη friend zone θα αποδώσει καρπούς κάποια στιγμή. Μπορεί να επιδεινώσει τα πράγματα. Αν σε ξέρει μόνο δύο εβδομάδες και δεν της αρέσεις πολύ, υπάρχει η περίπτωση να μην της αρέσεις καθόλου μετά από μερικούς μήνες (ως δυνητικός εραστής).
Χμ., τι κάνουμε λοιπόν; Το ζήτημα είναι πώς θα μπορέσεις να κάνεις τα πράγματα να συμβαίνουν, χωρίς να πιέζεις καταστάσεις. Να έρχονται με φυσικό τρόπο, χωρίς στρατηγικές, δεύτερες σκέψεις και ερωτήσεις – παγίδα. Διότι έτσι μόνο είναι ωραία. Αυτό όμως δεν είναι ζήτημα τακτικής, αλλά ευρύτερης φιλοσοφίας και καλλιέργειας που δεν μπορεί εύκολα να εξηγηθεί. Βιώνεται.