Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ερχομός ενός παιδιού φέρνει τα πάνω κάτω στη σχέση αλλά και την σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Δεν είναι απαραίτητο όμως να απομακρυνθείτε, αρκεί να ακολουθήσετε τα σωστά βήματα:

Βήμα 1ο: Κοιμηθείτε όσο χρειάζεστε

Αρχικά, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε ένα πλάνο που θα σας επιτρέψει να κοιμάστε ικανοποιητικά. Πέρα από τη διαρκή αίσθηση κόπωσης, η έλλειψη ύπνου επηρεάζει και τη διάθεσή σας αλλά και την ικανότητά σας να σκεφτείτε καθαρά. Ενδέχεται επίσης να σας οδηγήσει σε υπερβολικές αντιδράσεις για μικρά και ασήμαντα πράγματα αλλά και σε περισσότερους καβγάδες, άνευ λόγου. Εάν καταφέρετε να αναπληρώσετε τα ελλείμματα του ύπνου σας σταδιακά θα μπορέσετε να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας και να βρείτε έστω και λίγο χρόνο για τους δυο σας.

Βήμα 2ο: Συζητήστε με τον/τη σύντροφό σας

Ακολούθως, θέστε ως προτεραιότητα τη σχέση σας. Αντί να χρησιμοποιείτε και τη τελευταία ικμάδα της ενέργειάς σας στο να βάλετε πλυντήριο ή να κάνετε κάποια άλλη λιγότερο σημαντική δουλειά, απολαύστε λίγα λεπτά συζήτησης με τον σύντροφό σας όταν το μωρο κοιμάται. Μοιραστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας για το πώς ο ερχομός αυτού του μικρού πλάσματος άλλαξε τον κόσμο σας.  Να είστε ειλικρινείς και ομολογήστε ότι το να είσαι γονιός είναι δυσκολότερο από ότι νομίζατε, αν αυτό είναι κάτι που το αισθάνεστε. Το να είστε αγχωμένοι διαρκώς για το βρέφος μπορεί να σας κάνει να εγκαταλείψετε τις μικρές χαρές της ζωής που είχατε ο ένας με τον άλλο και τις ερωτικές στιγμές που δίνουν νόημα στη σχέση με τον σύντροφό σας. Αντί να θυμώνετε και να χάνετε την ψυχραιμία σας για αυτά που βλέπετε σαν εμπόδια και μειονεκτήματα, αναγνωρίστε και εκτιμήστε ότι είστε μαζί σε αυτή τη δοκιμασία και ότι και οι δύο δυσκολεύεστε ακόμα και με διαφορετικούς τρόπους.

Βήμα 3ο: Κάντε πράγματα με το σύντροφό σας

Όταν ο σύντροφός σας κάνει κάτι θετικό, να είστε ευγνώμονες και επαινετικοί – η χαρά του θα μεγαλώσει όταν νιώθει ότι εκτιμάται αυτό που κάνει. Επιπλέον όταν έρχονται άνθρωποι να δουν το νέο μέλος της οικογένειας, δεν πρέπει να νιώθετε πως χρειάζεται να τους ψυχαγωγήσετε. Ζητήστε από ένα μέλος της οικογένειάς σας ή από ένα κοντινό φίλο να κρατήσει το παιδί, ακόμα κι αν εσείς είστε το σπίτι για να σας δώσει τη δυνατότητα και τον χρόνο να απολαύσετε κοινές στιγμές με το σύντροφό σας χωρίς να είναι απαραίτητο να τρέχετε με το πρώτο κλάμα του. Ακόμα καλύτερα αν είναι εφικτό, να βγείτε από το σπίτι μαζί με το σύντροφό σας για μία βόλτα έστω και 20 λεπτών, να κάνετε μία στάση στην αγαπημένη σας καφετέρια ή απλά να κάνετε ορισμένες εξωτερικές δουλειές. Αυτά τα μικρά πράγματα μπορούν να υπενθυμίσουν και στους δύο ότι είστε ακόμα ζευγάρι και όχι μόνο μαμά και μπαμπάς. Μαθαίνοντας να ξεκλέβετε λίγο χρόνο για τους δυο σας σύντομα θα βρεθεί και το κατάλληλο χρονικό «παράθυρο» για να περάσετε λίγο περισσότερο χρόνο μαζί και να θυμηθείτε ότι είστε ζευγάρι και όχι μόνο γονείς.