Παρότι η ζωή τους είναι δύσκολη και μεταβλητή από την άποψη της γεωγραφίας τα εν λόγω πτηνά είναι μονογαμικά και περνούν όλη τη ζωή τους σε ζευγάρια. Για αυτό και ίσως κάτι να έχουν να πουν επί το ζήτημα των σχέσεων.
Ανέκαθεν οι επιστήμονες παρατηρούσαν το ζωικό βασίλειο για να μάθουν και να διδαχθούν πράγματα που μπορεί να συνδέουν τα ζώα με τους ανθρώπους. Η ειδικότητα του παρατηρητή της συμπεριφοράς των θηλαστικών δεν είναι άγνωστη στο εξωτερικό και οι ψυχολόγοι που την κατέχουν προσπαθούν να δώσουν εξηγήσεις και να ερμηνεύσουν τις ανθρώπινες σχέσεις.
Τα χαριτωμένα αυτά πτηνά είναι αποικιακά πουλιά, που φωλιάζουν τον περισσότερο καιρό σε απομονωμένα νησιά των ωκεανών. Οι δεσμοί μεταξύ των ζευγαριών στα άλμπατρος δημιουργούνται με «τελετές χορού», και διαρκούν για όλη τη ζωή του ζευγαριού, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων. Η επιτυχία των δεσμών τους απειλείται μόνο από τη αδυναμία να αποκτήσουν απογόνους, οπότε και τα άλμπατρος αναζητούν άλλο σύντροφο. Το ποσοστό αυτό εκτιμάται σε περίπου 5%. Το, δε, ποσοστό της απιστίας είναι σχεδόν μηδενικό. Αντίθετα, στους ανθρώπους το ποσοστό αποτυχίας στις ερωτικούς δεσμούς υπερβαίνει το 50% (κάποιοι το ανεβάζουν σε ποσοστό έως και 70%), ενώ για την απιστία καλύτερα να μη μιλήσουμε. Οπότε το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι, τι κάνουν καλύτερα τα άλμπατρος; Ασφαλώς δεν ισχυριζόμαστε ότι άλμπατρος και άνθρωποι είναι το ίδιο πράγμα. Δεν έχουν ίδιες ανάγκες, και εξελικτικά μιλώντας δεν γίνεται οι άνθρωποι να είναι ικανοποιημένοι με τα λίγα που ικανοποιούν τα πτηνά του ουρανού. Εντούτοις, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να διδαχθούμε από αυτά, τα οποία -χωρίς να αποτελούν τη συνταγή της επιτυχίας- μπορούν σίγουρα να ενισχύσουν τη σχέση κάθε ζευγαριού.
Να είστε στοργικοί
Αν τα πράγματα έχουν πέσει σε αυτόν τον τομέα, πάρτε έμπνευση από τα άλμπατρος και χτενίστε τα μαλλιά του συντρόφου σας (εκείνα καθαρίζουν τα φτερά), κάντε του ένα μασάζ ή απλώς τρίψτε του λίγο τις γάμπες. Σωματοποιείστε τη σχέση σας με κινήσεις που ανακουφίζουν και προσφέρουν χαρά.
Επικοινωνήστε καλύτερα
Ένα απλό πράγμα που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι να ακούσετε μέχρι τέλους τον σύντροφό σας πριν προσπαθήσετε να διατυπώσετε μια ένσταση ή να τον διακόψετε. Ίσως να εκπλαγείτε από αυτό που θα ακούσετε και ίσως αντιληφθείτε ότι ορισμένες φορές προτρέχετε. Αρχή της επικοινωνίας είναι να ακούτε το σύντροφό σας, κάτι συνηθισμένο στα άλμπατρος που ποτέ δεν «μιλούν» ταυτόχρονα μεταξύ τους.
Περάστε χρόνο μαζί
Η έρευνα δείχνει ότι οι επιτυχημένες σχέσεις στους ανθρώπους βασίζονται σε τουλάχιστον 20 θετικές αλληλεπιδράσεις για κάθε μία αρνητική που έχει επισυμβεί. Δώστε βάση. Για να ξεπεράσετε έναν τσακωμό χρειάζεστε περίπου 20 θετικές μεταξύ σας επαφές. Στις αλληλεπιδράσεις αυτές περιλαμβάνονται οι κοινές έξοδοι, οι συζητήσεις τα ψώνια και οι τηλεφωνικές επαφές.
Υποστηρίξτε ο ένας τον άλλον
Δώστε στον σύντροφό σας μια αγκαλιά κάθε μέρα, που λένε και οι Αγγλοσάξονες, η οποία πρέπει να έχει μεγαλύτερη διάρκεια αν είχαν μια δύσκολη μέρα. Ρωτήστε και ακούστε τι συνέβη κατά τη διάρκεια της μέρας τους και ρωτήστε τους τι χρειάζονται. Προστατεύστε τη σχέση σας από εξωτερικούς παράγοντες και παρεμβολές. Και μην ξεχνάτε ότι η υποστήριξη μπορεί να υποδηλωθεί και από την επιδοκιμασία σε κάτι καλό που έχουν πετύχει. Εάν δεν το κάνετε ή θα επιδεινώσετε χειρότερα την κακή διάθεση του συντρόφου σας και θα καταστρέψετε τη σχέση σας ακόμα και αν χρειαστούν χρόνια για να καταρρεύσει οριστικά.