Το άγχος για την εικόνα του σώματός μας κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί να καταστρέψει μια τρυφερή στιγμή. Ο τρόπος με τον οποίο βλέπουν το σώμα τους οι γυναίκες έχει μεγάλο αντίκτυπο στα συναισθήματά τους απέναντι στο σεξ και στην ερωτική τους επιθυμία. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνες η αρνητική εικόνα για το σώμα σε συνδυασμό με το άγχος για τη σχέση αποτελούν τους πιο κραταιούς παράγοντες για τη μειωμένη σεξουαλική απόλαυση, την επιθυμία και την ανταπόκριση στις γυναίκες.

Υπάρχουν δύο είδη ζητημάτων σχετικά με την εικόνα του σώματος τα οποία συχνά επηρεάζουν τις γυναίκες: το πρώτο είναι η δική της άποψη για τον εαυτό της και το δεύτερο η άποψη του συντρόφου της για το σώμα της.

Στην πρώτη περίπτωση, αν μια γυναίκα αισθάνεται ότι το σώμα της δεν είναι ελκυστικό, καταλήγει να έχει χαμηλότερη αυτοπεποίθηση και, τελικά, να αποφεύγει συνειδητά τη σεξουαλική δραστηριότητα. Από τη στιγμή που επηρεάζεται ένα κομμάτι της ερωτικής της ζωής, είναι πολύ πιθανό να επηρεαστούν και άλλα, όπως η επιθυμία, η διέγερση και ο οργασμός. Όσο πιο επικριτικά βλέπει το σώμα της μια γυναίκα, τόσο πιο πολύ άγχος αισθάνεται όταν πρόκειται να τη δουν ή να την ακουμπήσουν.

Στη δεύτερη περίπτωση, αν μια γυναίκα πιστεύει ότι ο σύντροφός της τη βρίσκει ελκυστική, η λίμπιντό της θα είναι πιο ανεβασμένη. Αν, όμως, θεωρεί ότι οι άλλοι βλέπουν το σώμα της αρνητικά -είτε αυτό αληθεύει είτε όχι- η επιθυμία της θα καταρρακωθεί. Στην εμμηνόπαυση, για παράδειγμα, όπου παρατηρούνται αλλαγές στο σώμα των γυναικών εξαιτίας των ορμονικών διακυμάνσεων μπορεί να επηρεαστεί και η ερωτική διάθεση μιας γυναίκας.

Παρακάτω ακολουθούν μερικά tips που θα σας βοηθήσουν να αποκαταστήσετε την εικόνα που έχετε για το σώμα σας και να βελτιώσετε την ερωτική σας ζωή:

  • Πιστέψτε τον σύντροφό σας. Πολλοί άντρες έχουν αναφέρει ότι τους ενοχλεί όταν η σύντροφός τους δεν έχει αυτοπεποίθηση για το σώμα της , παρά το γεγονός ότι για τους ίδιους εκείνη είναι ελκυστική.
  • Μειώστε τις αρνητικές σκέψεις πριν και κατά τη διάρκεια του σεξ. Εξασκηθείτε στον έλεγχο αυτής της εσωτερικής φωνής που σας ρίχνει ψυχολογικά πριν τις ερωτικές στιγμές. Όταν αυτές οι σκέψεις κάνουν την εμφάνισή τους, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι δικαιούστε τη σεξουαλική απόλαυση και ότι το σεξ θα σας φέρει πιο κοντά με τον σύντροφό σας.
  • Ελέγξτε τις σκέψεις σας. Αφιερώστε λίγα λεπτά κάθε μέρα για να επικεντρωθείτε στο τώρα. Παρατηρήστε τις σκέψεις που μπορεί να έρχονται στο μυαλό σας, αλλά προσπαθήστε να μην τις δέχεστε ως αληθινές. Μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να κρίνει αυτά τα συναισθήματα ή τις σκέψεις, αφήστε τα απλώς να πάρουν τη θέση και το μέγεθος που τους αρμόζει μέσα στο μυαλό. Όταν αμφισβητούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, καταλαβαίνουμε την πραγματική τους διάσταση και συνειδητοποιούμε ότι δεν είναι η απόλυτη πραγματικότητα.
  • Κάντε ασκήσεις Kegel. Χρησιμοποιείστε την πίεση μιας άσκησης Kegel για να αποσπάσετε το μυαλό και το σώμα σας από τις αρνητικές σκέψεις. Συνήθως, η δυσκολία που συνεπάγεται η συμπίεση του πυελικού εδάφους είναι αρκετή για να διώξει κάθε άλλη σκέψη από το μυαλό σας.
  • Θυμηθείτε να αναπνέετε. Προσπαθήστε να νιώσετε τον εαυτό σας να αναπνέει κατά τη διάρκεια του σεξ. Πάρτε δύο βαθιές ανάσες και επικεντρωθείτε σε αυτή την αίσθηση για 1-2 δευτερόλεπτα, αντί για τις αρνητικές σκέψεις. Ο καθημερινός διαλογισμός θα μπορούσε να σας βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.