Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο όμως η ερωτική μας συμπεριφορά δεν διαφέρει πολύ από τις υπόλοιπες πτυχές της συμπεριφοράς μας. Ένας ανοιχτός, γλυκός, προσιτός και ευέλικτος άνθρωπος λόγου χάρη είναι μάλλον απίθανο να είναι σφιγμένος και απόμακρος στην ερωτική του συμπεριφορά.

Οι ειδικοί που ερευνούν την ανθρώπινη συμπεριφορά εξηγούν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε ένας συνδυασμός συμπεριφορών, ένα «μείγμα» με πολλά και διαφορετικά συστατικά που μπορεί να είναι και αντίθετα μεταξύ τους. Συγκεντρώνουμε δηλαδή στοιχεία σοβαρότητας, τρυφερότητας και παιχνιδιού σε διαφορετικές αναλογίες ο καθένας ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία μας. Η σύνθεση αυτών των στοιχείων διαμορφώνει την προσωπικότητά μας και αντανακλάται σε κάθε πτυχή της συμπεριφοράς μας ακόμη και στην ερωτική, διαμορφώνοντας τη σεξουαλικότητά μας.

Όταν όμως ένας άνθρωπος θεωρεί ότι ορισμένοι τρόποι συμπεριφοράς π.χ. η τρυφερότητα ή η παιχνιδιάρικη διάθεση, δεν του ταιριάζουν, δεν είναι ενδεδειγμένοι ή αποτελούν ένα είδος παρεκτροπής που δεν επιτρέπει στον εαυτό του, τότε μπορεί να τους εξοβελίσει από την καθημερινή του συμπεριφορά και να φέρεται με αυστηρότητα και ψυχρότητα. Ο άνθρωπος αυτός κατά πάσα πιθανότητα θα έχει παρόμοια συμπεριφορά και κατά τη διάρκεια της ερωτικής του επαφής. Από την άλλη πλευρά, όμως δεν αποκλείεται να επιτρέπει στον εαυτό να «παρεκτρέπεται» κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης παρουσιάζοντας μια εικόνα – συνήθως στην υπερβολή της – την οποία ουσιαστικά απορρίπτει στην καθημερινή του ζωή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών καθώς και με τις υπάρχουσες ψυχολογικές θεωρίες είναι αδύνατο να διαχωρίσουμε τη σεξουαλικότητα μας από την συνολική μας προσωπικότητα επειδή πρόκειται για έννοιες απόλυτα συνυφασμένες. Κατά συνέπεια η σεξουαλική μας συμπεριφορά διαμορφώνεται και εξελίσσεται με το πέρασμα του χρόνου – όπως και η προσωπικότητά μας – καθώς αποκτούμε περισσότερες εμπειρίες και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.