Ο σκύλος είναι ένα πλάσμα με ανάγκες, νοημοσύνη και συναισθήματα. Πονά, χαίρεται, φοβάται, προσμένει. Είναι ένα πλάσμα που όλος του ο κόσμος είμαστε εμείς. Ένας αφοσιωμένος σύντροφος, που μας παρατηρεί και προσπαθεί να μας κατανοήσει. Εμείς το κάνουμε αυτό;
Πριν βάλουμε στη ζωή μας έναν σκυλάκο, οφείλουμε να σκεφτούμε εάν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες του, έτσι ώστε να του προσφέρουμε τη ζωή που του αξίζει.
«Ο σκύλος που θα έρθει στη ζωή μας, θα χρειαστεί αρκετό από τον χρόνο μας, επί καθημερινής βάσεως. Θα χρειαστεί χρόνος για την προσαρμογή του, για την εκτόνωσή του, αλλά και για την ενασχόλησή μας μαζί του. Επίσης, οφείλουμε να του αφιερώσουμε χρόνο για την κοινωνικοποίηση του», τονίζει ο εκπαιδευτής σκύλων Πέτρος Εμμανουήλ Μητσάκος και συμπληρώνει: «Όσοι σκέφτονται να αποκτήσουν ένα σκύλο, θα πρέπει να υπολογίσουν και τα χρήματα για το φαγητό του, τον κτηνίατρό του και, ενδεχομένως, για έναν εκπαιδευτή. Κάθε απόφαση θα πρέπει να παρθεί συνειδητά και, εάν είναι δυνατόν, να είναι ομόφωνη από όλα τα μέλη της οικογένειας».
Στην περίπτωση που ο μελλοντικός κηδεμόνας δεν έχει τον χρόνο, την οικονομική άνεση και την ομόφωνη συμφωνία της οικογένειάς του, θα ήταν προτιμότερο, σύμφωνα με τον κύριο Μητσάκο, «να μη βάλει κάποιον σκύλο στην ζωή του ή να το αναβάλει για αργότερα, γιατί θα ταλαιπωρήσει το κουτάβι και κάποια στιγμή να καταλήξει να το δώσει».
Επίσης, ο ερχομός ενός σκύλου θα προσθέσει στο ημερήσιο πρόγραμμά μας τη βόλτα. «Χρειάζεται τρεις φορές βόλτα κάθε μέρα. Έναν σκύλο τον βγάζουμε βόλτα, όχι μόνο για την ανάγκη του, αλλά και για να κάνει πράγματα για τα οποία είναι φτιαγμένος. Να μυρίσει, να εξερευνήσει και να ανακαλύψει, να τρέξει, να παίξει. Έχουμε πάρει τον σκύλο από τη φύση και τον έχουμε εντάξει στην καθημερινότητά μας, στην κοινωνία την οποία ζούμε. Μας προσφέρει συντροφικότητα, αφοσίωση, αγάπη και εμείς, με τη σειρά μας, πρέπει να του καλύψουμε τις σωματικές και πνευματικές του ανάγκες. Έτσι μόνο θα έχουμε έναν σύντροφο ο οποίος θα είναι ευτυχισμένος δίπλα μας», εξηγεί ο κύριος Μητσάκος και επισημαίνει ότι: «Δεν πρέπει να αποδίδουμε στο σκύλο μας ανθρώπινα χαρακτηριστικά, γιατί είναι σκύλος και θα παραμείνει σκύλος. Θα πρέπει να γνωρίσουμε και να σεβαστούμε τη φύση του, ώστε να εξελιχθεί σε έναν ευτυχισμένο και συνεργάσιμο σύντροφο».