Μεγάλη πρόκληση είναι το πασχαλινό τραπέζι με τις έντονες μυρωδιές, τόσο για εμάς όσο και για τα χνουδωτά μας ζωάκια.

Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες σκύλων θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι οι λαχταριστές πασχαλινές λιχουδιές μόνον κακό κάνουν στο ζωάκι τους.

Όσο και να σας κοιτάζουν στα μάτια με εκείνο το βλέμμα… του κακόμοιρου, δεν πρέπει να υποκύψετε. Γιατί θα βλάψετε την υγεία τους.

Η κτηνίατρος Άννα Μπαρδάνη μας προειδοποιεί ότι τα πασχαλινά μεζεδάκια εγκυμονούν κινδύνους για τα αγαπημένα μας τετράποδα.

H κτηνίατρος Άννα Μπαρδάνη

«Έρχεται το Πάσχα και, αν και είμαστε σε καραντίνα εφέτος, τα πασχαλινά εδέσματα δεν θα λείψουν από το τραπέζι μας.

Όσοι έχουμε κατοικίδια, λοιπόν, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις «γιορτινές λιχουδιές» που θα θελήσουμε να κεράσουμε τα ζωάκια μας, ή στο το τι μπορεί να βρουν και να «κλέψουν» από το τραπέζι μας τα πιο λαίμαργα από αυτά.

Δεν είναι τυχαίο, που το νούμερο ένα πρόβλημα των κατοικίδιων μετά το Πάσχα είναι τα γαστρεντερικά προβλήματα.

Αποφεύγουμε να δίνουμε στα ζώα μας πολλά λιπαρά, όπως πέτσες και λίπη από το κρέας που θα ψήσουμε. Δεν το παρακάνουμε με λουκάνικα, κοκορέτσι, τηγανητά και όλα αυτά που ακόμα και για εμάς είναι δύσπεπτα.

Κοκκαλάκια ψιλά από μπριζόλες, ή από παϊδάκια, απαγορεύονται ρητά. Αυτά μπορεί να γδάρουν τον πεπτικό σωλήνα και να προκαλέσουν έντονη φλεγμονή κατά μήκος αυτού.

Κόκκαλα πιο χοντρά, που μασουλάει και στο τέλος καταπίνει ένα ζώο, μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές, όπως εμετούς, διάρροιες, ή δυσκοιλιότητα.

Το πιο σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να προκληθεί από τα κόκκαλα είναι ο ειλεός, δηλαδή η έμφραξη του εντέρου, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο

τη ζωή του κατοικίδιου μας. Οπότε, θα πρέπει να το σκεφτούμε πολύ καλά πριν του δώσουμε τα αποφάγια μας.

Αποφεύγουμε να δίνουμε τσουρέκι, γιατί η μαγιά που περιέχει, μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία στο ζώο μας.

Τα σοκολατένια αυγά και όλα τα γλυκίσματα που περιέχουν κυρίως σοκολάτα, τα κρατάμε μακριά από τα ζωάκια μας. Η υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να είναι τοξική γι’ αυτά.

Εννοείται, δεν μπαίνουμε στον πειρασμό να δώσουμε κάποιο άλλο γλυκό χωρίς σοκολάτα.

Τα βρασμένα αυγά, ναι μεν αποτελούν ένα θρεπτικό τρόφιμο και για τα κατοικίδια, αλλά και αυτά πρέπει να τα δίνουμε με φειδώ. Οποιοδήποτε άλλο φαγητό που μπορεί να περιέχει κρεμμύδια, σκόρδα, ή πολλά μπαχαρικά, επίσης δεν το δίνουμε στον σκύλο μας ή στη γάτα μας.

Αυτό το Πάσχα προσέχουμε τους εαυτούς μας, αλλά και τα κατοικίδιά μας!».

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Τι να προσέχουμε στη βόλτα του σκύλου και στη φροντίδα των αδέσποτων

Πάσχα – Βεγγαλικά: Επτά συμβουλές για να μην τρομάξουν τον σκύλο

Μαγειρεύουμε για το κατοικίδιο μας – Ετοιμάζουμε ζωμό από κόκαλα