Ένα από τα χαρακτηριστικά του σκύλου είναι η εγγενής ευστροφία του. Δεν υπάρχει χαζός σκύλος, παρά μόνον ιδιοκτήτες/κηδεμόνες που δεν ακόνισαν τον μυαλό του. Που δεν φρόντισαν με τον σωστό τρόπο να τον διδάξουν. Γιατί όλοι οι σκύλοι είναι πρόθυμοι να μάθουν.
Όσο περισσότερο ασχοληθείτε με τον σκύλο σας, τόσο θα του τονώσετε την έμφυτη νοημοσύνη του και θα χαρείτε από τις υψηλές επιδόσεις του.
Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται από την ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη, είναι: «Πόσο έξυπνος είναι ο σκύλος μου;».
«Αυτή η ερώτηση ταλανίζει πολλούς κηδεμόνες, οι οποίοι ώρες – ώρες μου θυμίζουν τους γονείς που συναντώ στις παιδικές χαρές, όπου πηγαίνω την κόρη μου, και νιώθουν μια απίστευτη ευτυχία επειδή το παιδί τους έμαθε την τουαλέτα, μίλησε, περπάτησε και έμαθε να τρώει μόνο του «πάρα πολύ νωρίς». Πράγμα που στο μυαλό τους σχετίζεται, αδιόρατα, με μια μεγαλύτερη πιθανότητα, το παιδί τους να γίνει ο διάδοχος του Αϊνστάιν…
Για πολλούς γονείς η ευφυΐα του παιδιού τους -δυστυχώς- αποτελεί συνέχεια του «εγώ» τους και αντανακλά το δικό τους πνευματικό στάτους. Ακριβώς το ίδιο έχω δει να συμβαίνει και με κάποιους κηδεμόνες σκύλων. Πολλοί θεωρούν ότι το να έχουν έναν έξυπνο σκύλο, τους δίνει ένα «μπόνους» παραπάνω. Κανείς δεν θέλει έναν «χαζό σκύλο».
Το θέμα, όμως, δεν είναι εάν ο σκύλος μας είναι έξυπνος ή χαζός. Όλοι οι σκύλοι είναι έξυπνοι. Και όλοι οι σκύλοι είναι διαφορετικοί και έχουν διαφορετική αντίληψη. Το ζητούμενο είναι να ασχοληθούμε με δημιουργικό τρόπο μαζί τους, ώστε να καλλιεργήσουν την αντίληψή τους και να εκμεταλλευτούν στο έπακρον τις πνευματικές τους δυνατότητες.
Δείτε, λοιπόν, με ποιους τρόπους μπορείτε να ενισχύσετε την έμφυτη ευφυΐα του σκύλου σας, ενισχύοντας ταυτόχρονα και το δέσιμο μαζί του.
1) Του μαθαίνω τη βασική εκπαίδευση: Με τη βασική εκπαίδευση δεν αποσκοπούμε στο να κάνουμε τον σκύλο μας ρομπότ, αλλά να του μάθουμε κάποιες χρηστικές εντολές, οι οποίες θα τον βοηθήσουν να επικοινωνεί και να συνεργάζεται μαζί μας σε ένα άλλο επίπεδο. Η βασική εκπαίδευση είναι γνώση, η οποία διευρύνει τους ορίζοντες του σκύλου και τον βοηθά να διαχειρίζεται κάποιες καταστάσεις. Συμβάλλει στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής του (μέσω της επιβράβευσης), του προσφέρει πλήθος πνευματικών ερεθισμάτων και, τέλος, συμβάλλει στο χτίσιμο μιας υγιούς σχέσης μαζί του.
2) Του μαθαίνω κόλπα: Είναι ένας από τους πιο απλούς τρόπους, ώστε να ενισχύσετε την ευφυΐα του σκύλου σας. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι, μόνο, η υπομονή και η επιβράβευση. Εάν μάθετε στον σκύλο σας πολλά τρικ, μην του ζητάτε να τα επαναλαμβάνει με την ίδια σειρά, γιατί θα τα εκτελεί ρομποτικά. Ζητήστε του να κάνει διάφορους συνδυασμούς, ώστε να εξασκήσει και τη μνήμη του.
3) Του μαθαίνω παιχνίδια: Μπορούμε να παίξουμε με τον σκύλο μας διάφορα παιχνίδια, τα οποία θα τον βοηθήσουν να ακονίσει διάφορες αισθήσεις του. Ορίστε μερικές ιδέες: Κρυφτό. Nαι, το κλασσικό κρυφτό, όπου εσείς κρύβεστε και σας ψάχνει ο σκύλος. Χαμένος θησαυρός. Κρύψτε λιχουδιές σε διάφορα σημεία του σπιτιού και παρακινήστε τον σκύλο σας να τις βρει). Μπάλα λιχουδιών. Βάλτε σε μια μπάλα λιχουδιών που θα βρείτε στα pet shops διάφορες τροφές, ώστε να γίνει ένα κοκτέιλ γεύσης και αφήστε τον σκύλο σας να βρει τον τρόπο να βγάλει το φαγητό. Παπάς. Κρύψτε μια λιχουδιά κάτω από ένα ποτήρι και ανακατέψτε με άλλα δύο. Ζητήστε από τον σκύλο να σας δείξει σε ποιό ποτήρι βρίσκετε η λιχουδιά). Διάλεξε χέρι. Κρατήστε μια λιχουδιά στο ένα χέρι, κρύψτε και τα δύο χέρια σας πίσω από την πλάτη σας και στη συνέχεια προτάξτε τα, ώστε ο σκύλος να δείξει ποιο χέρι έχει τη λιχουδιά).
4) Τον κοινωνικοποιώ σωστά: Η κοινωνικοποίηση είναι από τις πιο σημαντικές περιόδους στη ζωή ενός σκύλου, καθώς διαμορφώνει, σε μεγάλο βαθμό, τη συμπεριφορά του ως ενήλικου ζώου. Όταν λέμε «κοινωνικοποίηση», εννοούμε τη διάδραση του σκύλου με διάφορα ερεθίσματα του περιβάλλοντος: επαφή με ανθρώπους διαφόρων ηλικιών, άλλα ζώα, οχήματα μεγάλων διαστάσεων, σχάρες, πάρκα, πεζοδρόμια, διάφορα μέσα μεταφοράς κτλ. Είναι πολύ σημαντικό, ο σκύλος από πολύ μικρή ηλικία να γνωρίσει και να εξοικειωθεί με το περιβάλλον στο οποίο ζει και κινείται, ώστε να μην εκδηλώσει φοβίες, αλλά και να μάθει να διαχειρίζεται διάφορες καταστάσεις. Η σωστή κοινωνικοποίηση θα ενισχύσει την οξυδέρκειά του.
5) Τον παίρνω μαζί μου, όπου μπορώ: Εάν έχετε την ευτυχία να μπορείτε να πάρετε τον σκύλο σας στη δουλειά, στην καφετέρια, στο εστιατόριο, στο ταξίδι, στις διακοπές και όπου αλλού πηγαίνετε, αυτό θα διευρύνει πολύ τους πνευματικούς ορίζοντες του σκύλου σας, καθώς θα του δώσετε τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με πολλά και διαφορετικά ερεθίσματα. Αντίθετα, ένας σκύλος κλεισμένος στο σπίτι, ιδρυματοποιείται και αρχίζει να εκδηλώνει αντικοινωνική συμπεριφορά, φοβίες, εμμονές, ακόμα και επιθετικότητα.
Ο σκύλος μας είναι ένα πλάσμα ζωντανό, που έχει διάδραση με τα διάφορα ερεθίσματα που του προσφέρουμε, και αυτό διαμορφώνει τον χαρακτήρα του όσο ζει. Εάν, λοιπόν, του παρέχουμε μια ποικιλία πνευματικών ερεθισμάτων και του δίνουμε κάθε φορά τη δυνατότητα να παρατηρεί τον κόσμο γύρω του, τότε θα έχουμε έναν σκύλο ευτυχισμένο, με αυτοπεποίθηση και οξεία αντίληψη. Όσο περισσότερο ασχολούμαστε με τον σκύλο μας, τόσο πιο έξυπνος θα γίνει!».
Διαβάστε επίσης
Μένουμε σπίτι: Πέντε συμπεριφορές του σκύλου που μπορούμε να διορθώσουμε
Δέκα λόγοι που ο σκύλος δεν πρέπει να ζει απομονωμένος
Kορωνοϊός: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τη μετάδοση από τα κατοικίδια