Μένουμε σπίτι, όσο τον δυνατόν περισσότερο, για να συγκρατήσουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού. Ευκαιρία να ασχοληθούμε περισσότερο με το τετράποδο μέλος της οικογενείας μας.
Πώς μπορείτε να χαρίσετε στιγμές χαράς, αλλά και εκτόνωσης στον σκύλο σας;
Η Εριέττα Καραμπέτσου, VSA Certified dog trainer, MISAP, Dogbite Safety Educator, επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, σύμβουλος ψυχολογίας, συμπεριφοράς & ευζωίας του σύγχρονου κατοικίδιου σκύλου, έχει να σας προτείνει δραστηριότητες που θα κάνουν τον αγαπημένο σας φίλο να κουνά την ουρά του από χαρά, κι εσάς περήφανους για τις επιδόσεις του.
«Τις τελευταίες ημέρες ζούμε καθημερινά πρωτόγνωρες καταστάσεις. Βιώνουμε τον φόβο της πανδημίας και προσπαθούμε να τηρήσουμε τα μέτρα πρόληψης που συνιστούν οι ειδικοί.
Κάθε μέρα λαμβάνω μηνύματα, όπως και τηλεφωνήματα από αγχωμένους κηδεμόνες μαθητών μου, που με ρωτούν αν μπορούν να συνεχίσουν να βγάζουν τους σκύλους τους την καθιερωμένη τους βόλτα, ή πρέπει να τους περιορίσουν στο σπίτι.
Όπως μας ενημερώνουν ειδικοί φορείς και επιστήμονες, αλλά και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), δεν υπάρχουν ενδείξεις που να επιβεβαιώνουν πως οι σκύλοι μπορούν να μολυνθούν με COVID-19.
Η καθημερινή εκτόνωση των σκύλων μας, όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις, αποτελεί μία εκ των βασικών τους αναγκών – και δεν θα πρέπει να παραλείπεται.
Πολλοί κηδεμόνες, το τελευταίο διάστημα, παραμένουν αρκετές ώρες στο σπίτι, ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων ως μέσο πρόληψης.
Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορούμε, με ευχάριστους τρόπους και δράσεις, να απασχολήσουμε τον σκύλο μας μέσα στο σπίτι, ώστε να εκτονώνεται, αλλά και να περνάει η ώρα του ευχάριστα.
1. Έχουμε ταράτσα; Αν ναι, καιρού επιτρέποντος, μπορούμε να παίξουμε στην ταράτσα μας!
Αφού βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος τραυματισμού ή ατυχήματος για τον αγαπημένο μας σκύλο και έχουμε φροντίσει για την καθαριότητα του χώρου, μπορούμε να ανέβουμε στην ταράτσα και να παίξουμε, για παράδειγμα, με ένα μπαλάκι, ή με το πολύ διασκεδαστικό -για τους περισσότερους σκύλους- «Βρες το».
Αν ο σκύλος μας αρέσκεται στο να κυνηγά το μπαλάκι και να το επιστρέφει σε εμάς, τότε είμαστε τυχεροί.
Αν ο σκύλος μας απλά τρέχει, παίρνει το μπαλάκι και δεν μας το αφήνει, τότε είναι μία καλή ευκαιρία να του διδάξουμε το «Δώστο μου». Πώς θα το κάνουμε αυτό; Ένας απλός τρόπος που έχει εφαρμογή σε πολλούς σκύλους, είναι η τεχνική «Μου δίνεις το ένα μπαλάκι, σου δίνω το άλλο!».
Έτσι, όταν ο σκύλος μας έρθει κοντά μας κρατώντας το μπαλάκι που μόλις του έχουμε πετάξει, εμείς μπορούμε να του εμφανίσουμε ένα δεύτερο, ώστε να αφήσει το πρώτο μπαλάκι. Αντί για ένα δεύτερο μπαλάκι μπορούμε, φυσικά, να χρησιμοποιήσουμε μία λιχουδιά. Έτσι, με την επανάληψη, ο σκύλος μαθαίνει πως, όποτε μας φέρνει το μπαλάκι του, θα κερδίσει, είτε ένα άλλο παιχνίδι, είτε τροφή.
Παίζοντας, λοιπόν, με το μπαλάκι ο σκύλος μας, αφενός εκτονώνεται σωματικά και πνευματικά και, αφετέρου, δένεται ακόμη περισσότερο μαζί μας.
Το παιχνίδι «Βρες το» είναι πολύ απλό και ευχάριστο, ιδίως αν ο σκύλος μας είναι λιχούδης. Ένα παιχνίδι στο οποίο δεν χρειαζόμαστε τίποτα παραπάνω από λιχουδιές.
Στο αρχικό στάδιο του παιχνιδιού, σκορπίζουμε/πετάμε τροφή, λέγοντας: «Βρες το». Στη συνέχεια, μπορούμε να κρύβουμε την τροφή και να ζητάμε από τον σκύλο μας να την ανακαλύψει. Ένα εύκολο παιχνίδι πνευματικής εκτόνωσης που ενισχύει, όχι μόνο τη μεταξύ μας σχέση, αλλά και την όσφρηση του αγαπημένου μας σκύλου.
2. «Brain games»!
Παιχνίδια μυαλού που βοηθούν τον σκύλο μας να εκτονώνεται, αλλά, κυρίως, να καλλιεργεί τις γνωσιακές του δεξιότητες στην επίλυση προβλημάτων. Στα παιχνίδια μυαλού συγκαταλέγονται όλα τα παιχνίδια παζλ για σκύλους, που καλείται να τα «λύσει», ώστε να πάρει την τροφή από μέσα.
Πολύ δημοφιλή είναι τα παιχνίδια σε διάφορα σχήματα, που μπορούμε να τα γεμίσουμε με λιχουδιές, κροκέτες, ακόμα και με κονσέρβα, ή κάποια αλοιφή. Ο σκύλος μας προσπαθεί να πάρει την τροφή από το παιχνίδι και, ταυτόχρονα, ο εγκέφαλός του πλημμυρίζει από ορμόνες χαράς που εκκρίνονται με το μασούλημα.
Η πετσέτα «σαλιγκάρι» είναι ακόμα ένα παιχνίδι αυτής της κατηγορίας. Παίρνουμε μία πετσέτα κουζίνας, την οποία, για αρχή, έχουμε διπλώσει στα δύο, και μέσα κρύβουμε λιχουδιές. Σταδιακά δυσκολεύουμε το παιχνίδι, διπλώνοντας περαιτέρω την πετσέτα, ώσπου να τη σφίξουμε σε έναν κόμπο «σαλιγκάρι».
Τα μπουκαλάκια νερού, επίσης, είναι μία πολύ εύκολη λύση. Αφαιρούμε το πώμα, την ετικέτα, καθώς και το δαχτυλίδι του μπουκαλιού, και το γεμίζουμε με λιχουδιές που ο σκύλος μας καλείται να βγάλει. Για έξτρα προσπάθεια και ευχαρίστηση μπορούμε να αλείψουμε κάποια νόστιμη αλοιφή στο χείλος του μπουκαλιού. Στο εμπόριο μπορούμε, επίσης, να προμηθευτούμε ειδικά παζλ για σκύλους (κατασκευές που μέσα τους κρύβουμε τροφή).
Δεν ξεχνάμε να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρό μας για το ποια λιχουδιά θεωρεί την κατάλληλη για τον δικό μας σκύλο.
Ακολουθούν τρία βίντεο με παιχνίδια πνευματικής εκτόνωσης στο σπίτι:
O Mάρκος «λύνει» ένα επιδαπέδιο πάζλ για σκύλους.
Η Minnie Minnie Blue «λύνει» το παιχνίδι της καραμέλας και ασχολείται με το πλαστικό μπουκάλι.
3. Παιχνίδια εμποδίων, ή αλλιώς ένα γυμναστήριο σκύλων στο σπίτι μας!
Μπορείτε να μάθετε τον σκύλο σας κάτι νέο, όπως για παράδειγμα να πηδάει πάνω από αυτοσχέδια εμπόδια, ή μέσα από ένα χούλα χούπ. Ενδείκνυται για σκύλους με υψηλή ενέργεια που δείχνουν να διασκεδάζουν όταν κάνουν άλματα. Σε όλες τις περιπτώσεις, φυσικά, ερχόμαστε σε επαφή με τον κτηνίατρό μας, ώστε να μας επιτρέψει τέτοιες αθλητικές δραστηριότητες, αναλόγως με τη φυλή του σκύλου μας, την ηλικία του και τη γενικότερη υγεία και φυσική του κατάσταση.
Ένας εύκολος τρόπος είναι ο εξής: βάζουμε, για αρχή, ένα κοντάρι (π.χ. σκούπας) στο έδαφος και καλούμε τον σκύλο μας να περάσει από πάνω. Σταδιακά ανεβάζουμε το κοντάρι από το έδαφος (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως βάσεις βιβλία στο κάθε άκρο του κονταριού) και έτσι ο σκύλος μας μπορεί να μάθει το «πέρνα από πάνω», ενώ ταυτόχρονα θα διασκεδάζει.
4. Παιχνίδια όσφρησης!
Τα συγκεκριμένα παιχνίδια ενισχύουν την όσφρηση του αγαπημένου μας κατοικίδιου και το βοηθούν να εκτονώνονται πνευματικά. Ένα από τα αγαπημένα μου παιχνίδια αυτής της κατηγορίας, που είναι εύκολο να το κάνει ο οποιοσδήποτε κηδεμόνας, είναι το παιχνίδι «Σε ποιο χέρι έχω τη λιχουδιά». Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και το παιχνίδι «Βρες το», που προαναφέραμε.
Το οσφρητικό παιχνίδι «Βρες το ποντικάκι» είναι ακόμα μια δραστηριότητα πολύ ευχάριστη, κατά την οποία εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας να ψάχνει ένα συγκεκριμένο παιχνίδι, συνήθως πάνινο, που μπορεί να κρατάει μία συγκεκριμένη μυρωδιά. Το παιχνίδι μπορεί να είναι οποιοδήποτε μικρό πάνινο.
5. Σκάψιμο
Μια δραστηριότητα που δεν είναι τόσο εύκολη για όσους ζουν στην πόλη. Αλλά, ως γνωστόν, όταν θέλει κάτι κάποιος πολύ, τον βρίσκει τον τρόπο. Μία απλή πλαστική πισίνα γεμάτη με χώμα που μέσα έχουμε κρύψει λιχουδιές, κάποιο κόκαλο, ή το αγαπημένο παιχνίδι του σκύλου μας, θα του χαρίσει αρκετή ώρα σκαψίματος, εκτόνωσης, όσο και ενίσχυση της όσφρησής του, αλλά της λειτουργίας του ως προς την επίλυση προβλημάτων.
Την πισίνα μπορούμε να την τοποθετήσουμε στην ταράτσα μας ή στην πυλωτή της πολυκατοικίας μας, εκτός κι αν έχουμε κήπο!
Για τους λιγότερους τολμηρούς υπάρχει η λύση της πισίνας, που αντί για χώμα τη γεμίζουμε με μικρά μπαλάκια.
6. Δεν παραλείπουμε, φυσικά, τις απλές ασκήσεις βασικής εκπαίδευσης που γνωρίζει ο σκύλος μας, οι οποίες, όχι μόνο τον κρατούν σε φόρμα, αλλά τον κουράζουν και πνευματικά.
Μπορούμε, επίσης, να προσπαθήσουμε να του μάθουμε κάποιο καινούργιο τρικ ή κάποια νέα συμπεριφορά, όπως το να μας φέρνει τις
παντόφλες μας, το αγαπημένο του παιχνίδι, ή να κλείνει το φως, πατώντας τον διακόπτη. Με θετικές συνδέσεις, επιβράβευση και υπομονή τον βοηθάμε να καταλάβει τι θέλουμε να κάνει. Μπορούμε να ζητήσουμε από τον εκπαιδευτή μας να μας καθοδηγήσει.
Έτσι, με ολιγόλεπτα σετ ασκήσεων και παιχνιδιών, περνάμε εποικοδομητικά και χαρούμενα την ώρα μας στο σπίτι. Και εμείς, αλλά και ο σκύλος μας!».