Ο σκύλος, όπως και ο άνθρωπος, έχει πέντε αισθήσεις – και είναι εξαιρετικά σημαντικές, γιατί τον βοηθούν να αντιληφθεί τον κόσμο. Όπως συμβαίνει και με εμάς.
Σκάλες ανώτερη από την ανθρώπινη είναι η όσφρηση του σκύλου, καθώς μπορεί να μυρίσει κάθε συστατικό που περιέχει ένα φαγητό. Η ακοή του, μπορεί να διακρίνει ήχους σε απόσταση, περίπου, τετραπλάσια από ό,τι ο άνθρωπος.
Τα δυνατά και αδύνατα σημεία των πέντε αισθήσεων του σκύλου, μας παρουσιάζει ο κτηνίατρος, Ελευθέριος Γινάργυρος, έτσι ώστε να κατανοήσουμε πώς ο σκύλος αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του.
«Ακριβώς όπως και με τους ανθρώπους, οι πέντε αισθήσεις παίζουν, πιθανότατα, τον σημαντικότερο ρόλο στο πώς αντιλαμβάνεται ένας σκύλος το περιβάλλον του.
Παρόλα αυτά, επειδή οι αισθήσεις του είναι φτιαγμένες έτσι, ώστε να εξυπηρετούν τις δικές του μοναδικές ανάγκες (π.χ. κυνήγι, ιχνηλασία), πολλές φορές χρησιμοποιούνται με τελείως διαφορετικό τρόπο από τις δικές μας. Ας τις δούμε λίγο αναλυτικότερα:
Όσφρηση: Έχει αναφερθεί ότι, ανάλογα και με τη φυλή, η αίσθηση της όσφρησης ενός σκύλου μπορεί να είναι 10.000 έως 100.000 φορές πιο δυνατή από την αντίστοιχη ανθρώπινη. Αυτό, πιθανότατα, οφείλεται στους περίπου δύο δισεκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς του, οι οποίοι είναι πολύ περισσότεροι από τους 40 εκατομμύρια δικούς μας.
Επιπλέον, μυρίζουν με πολύ διαφορετικό τρόπο από ό,τι εμείς. Εκεί που ένας άνθρωπος μπαίνει σε ένα σπίτι και αναγνωρίζει τη μυρωδιά του ψητού στον φούρνο, ένας σκύλος μπορεί να ξεχωρίσει το κάθε συστατικό που χρησιμοποιήθηκε! Δοκιμάστε να παίξετε με τον σκύλο σας διάφορα παιχνίδια με βάση την όσφρηση, ή να χρησιμοποιήσετε οσφρητικά παζλ. Σίγουρα θα τα απολαύσει ιδιαίτερα.
Ακοή: Όπως και η όσφρηση, έτσι και η ακοή των σκύλων είναι αρκετά πιο ανεπτυγμένη από τη δική μας. Μπορούν να διακρίνουν ήχους σε πεδίο, περίπου, τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το δικό μας, αλλά και σε πολύ μεγαλύτερο εύρος συχνότητας.
Αυτό οφείλεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στον μοναδικό σχεδιασμό των αυτιών τους, τα οποία μπορούν να κινούνται ακόμα και αυτόνομα το ένα από το άλλο, λειτουργώντας σαν «κεραίες»! Διαθέτουν 15 διαφορετικούς μυς μόνο στο αυτί, για να τους εξυπηρετούν σε αυτές τις κινήσεις. Ακριβώς λόγω της σημασίας τους, η φροντίδα των αυτιών είναι πολύ σημαντική. Θα πρέπει πάντα να διατηρούνται στεγνά και καθαρά. Να προσέχετε ιδιαίτερα για συμπτώματα ερεθισμού ή φλεγμονής.
Όραση: Αν και μέχρι πρότινος πιστεύαμε ότι οι σκύλοι έβλεπαν «ασπρόμαυρα», έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να ξεχωρίσουν κάποια χρώματα (αποχρώσεις του μπλε, του κίτρινου και του γκρι). Επίσης, δεν βλέπουν με τόση λεπτομέρεια, ιδιαίτερα κάτω από δυνατό φως, σε σχέση με εμάς. Είναι, όμως, πολύ καλύτεροι στην ανίχνευση κίνησης, έχουν πιο ανεπτυγμένη «νυχτερινή» όραση, ενώ κάποιες φυλές, ανάλογα και με την τοποθέτηση των ματιών τους, μπορεί να έχουν και πολύ πιο ευρύ πεδίο όρασης από το δικό μας.
Γεύση: Η αίσθηση της γεύσης των σκύλων δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη σαν τη δική μας, αφού έχουν αρκετά λιγότερους γευστικούς κάλυκες από εμάς. Αυτό, όμως, αντισταθμίζεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, από το πόσο ανεπτυγμένη είναι η αίσθηση της όσφρησής τους. Γι’ αυτό, μιας και οι σκύλοι δεν είναι τόσο επιλεκτικοί με το φαγητό τους, θα πρέπει να προσέχουμε πολύ τι μασουλάνε και τι τρώνε, τόσο κατά τη διάρκεια της βόλτας, όσο και μέσα στο σπίτι.
Αφή: Αν και δεν γνωρίζουμε αρκετά για αυτήν την αίσθηση των σκύλων, φαίνεται να είναι αρκετά ανεπτυγμένη. Πιθανότατα είναι η πρώτη αίσθηση που αναπτύσσεται, και ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό της ζωής τους εξαρτώνται, σε μεγάλο βαθμό, από αυτήν. Τη χρησιμοποιούν συνέχεια για να επικοινωνούν με άλλα σκυλιά, αλλά και με τους ανθρώπους. Επίσης, κάθε σκύλος αντιδρά πολύ διαφορετικά στα ερεθίσματα που δέχεται από την αφή. Σε άλλα σκυλιά αρέσουν τα μασάζ, τα «ζουλήγματα» και τα έντονα χάδια, ενώ σε άλλα τα πιο απαλά. Τα περισσότερα δεν χαίρονται πολύ όταν ακουμπάμε τις πατούσες τους, ή το πίσω μέρος του σώματός τους».