Όσοι είναι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες σκύλου, σίγουρα θα έχουν δει το ζωάκι τους, έστω και μία φορά, να μασουλάει και να καταπίνει χορτάρι.
Για ποιο λόγο ένας σκύλος μπορεί να τρώει χορτάρι; Τι λένε οι έρευνες;

Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, απαντά στα ερωτήματά μας.

«Ένα ερώτημα που διατυπώνεται συχνά από τους κηδεμόνες σκύλων είναι, γιατί το ζωάκι τους, κατά τη διάρκεια της βόλτας, τρώει γρασίδι/χορτάρι.
Το ερώτημα δεν έχει πλήρως απαντηθεί από την κτηνιατρική κοινότητα και, όπως παραθέτουν η καταξιωμένη κτηνίατρος Δρ. Dodds με τους συνεργάτες της και συνάδελφοί της, δεν έχουν μια σαφή απάντηση να δώσουν.

 

 

Επίσης, οι έρευνες που έχουν διεξαχθεί πάνω σε αυτό το ζήτημα είναι πολύ λίγες. Συγκεκριμένα, μία από το πανεπιστήμιο New England στην Αυστραλία και τρεις από το πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνιας.

Οι έρευνες έγιναν για να διαπιστωθούν τα εξής:
● εάν το μάσημα του χόρτου συνδέεται με κάποια ασθένεια, όπως ανακούφιση του πεπτικού σωλήνα από διάφορες ενοχλήσεις,
● εάν υπάρχει κάποια διατροφική ανεπάρκεια, η οποία οδηγεί τον σκύλο στην κατανάλωση φυτών και
● εάν, συνήθως, ακολουθεί εμετός έπειτα από αυτήν την πράξη.

Με βάση τα ευρήματα, το χορτάρι μπορεί να καταναλώνεται λόγω κάποιων ήπιων πεπτικών ενοχλήσεων, όμως δεν γίνεται με στόχο την πρόκληση εμετού. Το χορτάρι, απλά, δεν μπορεί να χωνευτεί από το πεπτικό του σκύλου. Βγαίνει, συνήθως, αχώνευτο. Οπότε, ένα μικρό ποσοστό σκύλων θα το κάνει εμετό, και το υπόλοιπο θα το αποβάλει στα κόπρανα. Μάλιστα, δεν θα διασπαστεί πλήρως.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι, σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση χορταριού είναι μια κοινή συμπεριφορά των σκύλων με καλή υγεία και δεν συνδέεται, απαραίτητα, με κάποια ασθένεια, ή διατροφική ανάγκη.

Υπάρχει και η θεωρία πως η πράξη αυτή δείχνει μια εσωτερική ανάγκη των σκύλων, η οποία έχει κληροδοτηθεί από τους προγόνους τους, τους λύκους, στα κόπρανα των οποίων υπήρχαν δείγματα χορταριού σε ποσοστό 11% έως 47%.

Η χρησιμότητα του χορταριού στους άγριους σκύλους ήταν ότι το αιχμηρό χορτάρι πέρναγε μέσα από τον πεπτικό σωλήνα και καθώς οι φυτικές ίνες διογκώνονταν, καθάριζαν το έντερο από τα παράσιτα.

Επειδή, λοιπόν, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πλήρως τη χρησιμότητα του χορταριού, ας δούμε τα οφέλη του για τον οργανισμό του σκύλου:

  • Το γρασίδι είναι πλούσιο σε χλωροφύλλη και αντιοξειδωτικά, και οι σκύλοι διαισθητικά το γνωρίζουν. Η χλωροφύλλη είναι μια πράσινη χρωστική, την οποία συναντάμε σε όλα τα φυτά και την άλγη. Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο για τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, καθώς επιτρέπει στο φυτό να απορροφήσει ενέργεια από το φως. Δρα στα φυτά όπως η αιμοσφαιρίνη. Η αιμοσφαιρίνη βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου σε όλα τα όργανα και τα κύτταρα του σκύλου. Έτσι, όταν ο σκύλος καταναλώνει χλωροφύλλη, αναπληρώνει τα ερυθρά του αιμοσφαίρια. Η χλωροφύλλη καθαρίζει τα κύτταρα του οργανισμού, καταπολεμά τις μολύνσεις, θεραπεύει τις πληγές, ενισχύει το ανοσοποιητικό, και αποτοξινώνει το συκώτι και το πεπτικό. Επίσης, αυξάνει τη χρησιμοποίηση του οξυγόνου, μειώνει την ικανότητα των καρκινογόνων να ενωθούν με το DNA, και συμβάλλει στη διάσπαση των οξαλικών κρυστάλλων του ουροποιητικού.
  • Το γρασίδι καθαρίζει το αίμα και ρυθμίζει την σπλήνα και το συκώτι. Παράλληλα, βοηθά στην ομαλή λειτουργιά του πεπτικού.
  • Ο σκύλος επωφελείται από τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που έχουν τα φυτά.

Συμπληρωματικά, αυτό που μπορούμε να κάνουμε για τον σκύλο μας, έτσι ώστε να λαμβάνει όλα τα οφέλη που έχουν τα φυτά και ιδιαίτερα η χλωροφύλλη, είναι να προσθέτουμε στην τροφή του, όσο γίνεται, τα απαραίτητα πράσινα φυλλώδη, όπως: σπανάκι, μπρόκολο, μαϊντανό, kale, κινέζικο λάχανο.

Όσο πιο φρέσκα και βιολογικά είναι τα λαχανικά μας, τόσο πιο απαλλαγμένα είναι από τοξικά και βαρέα μέταλλα. Για να μπορέσει ο σκύλος μας να επωφεληθεί στο μέγιστο, καλό θα είναι να δοθούν βρασμένα στον ατμό και πολτοποιημένα, ή ωμά, έτσι ώστε να διασπαστεί η κυτταρίνη, που είναι δύσκολο να τη χωνέψει.

Όταν, λοιπόν, βρισκόμαστε με το ζωάκι μας στη φύση, όπου υπάρχει άφθονο χορτάρι, το αφήνουμε να το καταναλώσει. Προσέχουμε, όμως, να είναι σε καθαρή περιοχή, για να αποφύγουμε τυχόν ψεκασμούς με παρασιτοκτόνα ή άλλα τοξικά, που ενέχουν κινδύνους για την υγεία του.

Το να τρώει χορτάρι ο σκύλος μας αποτελεί μια φυσική διαδικασία, την οποία χρειάζεται ο οργανισμός του. Μάλιστα, υπάρχει η πιθανότητα, σύμφωνα με μια επιστημονική άποψη, οι σκύλοι να τρώνε χορτάρι, απλά γιατί τους αρέσει η γεύση του και η αίσθηση που αφήνει στον οργανισμό τους!

Ας αφήσουμε, λοιπόν, τον σκύλο μας να ζήσει, όσο γίνεται, με φυσικό τρόπο».

Πηγές:
● https://www.dogsnaturallymagazine.com/going-green-chlorophyll-for-dogs/
● https://www.psychologytoday.com/us/blog/canine-corner/201412/why-dogs-eat-grass-myth-debunked
● https://drjeandoddspethealthresource.tumblr.com/post/160622336141/why-do-dogs-eat-grass#.Xhslvf4zbIU
● https://peterdobias.com/blogs/blog/45013253-is-there-something-wrong-when-dogs-eat-grass
● https://pets.webmd.com/dogs/why-do-dogs-eat-grass#1