Η ιδέα τους αποτελεί αβανγκάρντ και αποβλέπει στην επίτευξη συγκεκριμένου αποτελέσματος: την υιοθεσία αδέσποτων ζώων από Οργανισμούς και Υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.
Με ενθουσιώδη εργατικότητα και αφοσίωση, το ανθρώπινο δυναμικό της Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων δεν μένει στα λόγια και προχωρά σε πράξεις. Και δεν είναι μόνον αυτή η σκέψη, που θα πάρει «σάρκα και οστά» εντός του νέου έτους.
Τα αδεσποτάκια του Δήμου Αθηναίων σε δημόσιες υπηρεσίες;
«Επιθυμία μας είναι, η φιλοζωία να γίνει ένα κομμάτι της ζωής μας και στον εργασιακό χώρο. Ένα χώρο στον οποίο, επί της ουσίας, καταναλώνουμε το 1/3 του ημερήσιου χρόνου μας. Ίσως, είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά ευελπιστούμε ότι μέσα στην επόμενη πενταετία θα έχουν γίνει αρκετές υιοθεσίες σε εργασιακούς χώρους», μας λέει η προϊσταμένη Τμήματος της Αστικής Πανίδας, Μάτζυ Μορφέτα, ενώ η εντεταλμένη σύμβουλος για τα αδέσποτα ζώα του Δήμου Αθηναίων, Σεραφίνα Αβραμίδου, διευκρινίζει ότι: «Κάθε νεωτερισμός, στην αρχή, έχει αντιδράσεις. Στην πορεία, όμως, οι αντιδράσεις κάμπτονται, οι άνθρωποι προσαρμόζονται. Κι αυτό είναι πρόοδος». Και συμπληρώνει: «Είναι ένας έμμεσος τρόπος εκπαίδευσης σε ενήλικους ανθρώπους ως προς τη φιλοζωία. Είναι πολύ λογικό, κάποιος που δεν έχει ζήσει ποτέ με σκύλο να είναι επιφυλακτικός, ή και να τον φοβάται. Αλλά με την καθημερινή επαφή του δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσει και να νοιώσει ένα ζώο». Πολλοί άνθρωποι, όπως λέει η κυρία Αβραμίδου, που δεν είχαν εμπειρία με σκύλους, όταν βρέθηκαν κοντά τους άλλαξαν στάση απέναντί τους. Αυτό που δεν μπορεί να εννοήσει, είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που, ενώ έχουν κατοικίδιο, δεν το έχουν αγγίξει ποτέ.
Με το νέο έτος, λοιπόν, με μεγάλο ζήλο και ενεργητικότητα, η Αστική Πανίδα του Δήμου Αθηναίων θα στείλει προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε Οργανισμούς, Εταιρείες και Υπηρεσίες (δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου), προκειμένου να ανταποκριθούν στο νέο της εγχείρημα, που θέλει τα αδεσποτάκια του Δήμου να βρίσκουν τη δική τους στέγη, αλλά και τους ανθρώπους τους.
Επίσης, οι κυρίες Αβραμίδου και Μορφέτα ευελπιστούν να ανταποκριθούν και Υπηρεσίες που απευθύνονται σε συνανθρώπους μας της Τρίτης Ηλικίας, καθώς έχει αποδειχτεί η ευεργετική επίδραση του σκύλου και σε αυτές τις ηλικίες. Στο πλευρό τους θα βρίσκονται ψυχολόγος και εκπαιδευτής σκύλων.
Η επιλογή σκύλων θα γίνει βάσει της συμπεριφοράς, ταμπεραμέντου και της ιδιοσυγκρασίας τους, και θα αξιολογηθούν από την εκπαιδεύτρια και σύμβουλο ψυχολογίας, συμπεριφοράς και ευζωίας σκύλου, Εριέττα Καραμπέτσου, και μέλος της πενταμελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Μαθήματα φιλοζωίας για μικρούς και μεγάλους
Όπως μας λέει η κυρία Αβραμίδου, τους πρώτους μήνες του 2020 θα ξεκινήσουν και τα εκπαιδευτικά προγράμματα φιλοζωίας στα σχολεία. Παράλληλα θα οργανώσουν ενημερωτικές ημερίδες και για ενήλικους, που ως στόχο θα έχουν την ευαισθητοποίηση του κόσμου, αλλά και την εκπαίδευσή του σε θέματα που αφορούν τον σκύλο και τη γάτα.
Επίσης, η Αστική Πανίδα θα οργανώσει Ημερίδα με θέμα την κακοποίηση των ζώων και την ενδοοικογενειακή βία, με κύριο ομιλητή τον κ. Βαγγέλη Δρίβα, κλινικό ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή.
Ο Βαγγέλης, ο Σπύρος και η Σίτα: Τα ζωάκια που ζουν στα γραφεία της Αστικής Πανίδας
Η κυρία Μορφέτα μας αφηγείται: «Στην Αστική Πανίδα έχουμε δύο σκύλους, τον Βαγγέλη και τον Σπύρο, και μία γάτα, τη Σίτα. Μάλιστα, στις 15 Δεκεμβρίου, ο Βαγγέλης και ο Σπύρος απέτρεψαν τη διάρρηξη του χώρου από επίδοξους ληστές, οι οποίοι έσπασαν την πόρτα, αλλά στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.
Ζωάκια έχουν και αρκετές άλλες υπηρεσίες του Δήμου, όπως είναι η Διεύθυνση Καθαριότητας στην Ιερά Οδό 151, και η Διεύθυνση Πρασίνου στο Γουδί. Όλα είναι εμβολιασμένα, με ηλεκτρονική σήμανση, και πληρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής. Άλλωστε, σε αυτόν τον χώρο ζούμε κι εμείς.
Τα έξοδά τους, σίτισης και κτηνιατρικής περίθαλψης, είναι μειωμένα, καθώς τα μοιράζονται πολλά άτομα. Όταν η υπηρεσία κλείνει, λόγω διακοπών, φροντίζουμε το ζωάκι να φιλοξενηθεί στο σπίτι κάποιου εργαζομένου».