Γράφει η Μίνα Αγγελίνη
Όσοι έχουν μεγαλώσει με σκυλιά, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν σχιζοφρένεια στην μετέπειτα ζωή τους, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.
Όπως αναφέρει το Newsweek, η έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια -σκυλιά όμως, όχι γάτες- έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σχιζοφρένεια στην ενήλικη ζωή.
Ωστόσο, οι ερευνητές τόνισαν ότι θα πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί ο τρόπος με τον οποίο η έκθεση στα γλυκύτατα τετράποδα θωρακίζει τον άνθρωπο από τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχιατρικών νόσων.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 2 Δεκεμβρίου στο ηλεκτρονικό περιοδικό PLOS One, διεξήχθη για να προσδιοριστεί η σχέση μεταξύ της ανάπτυξης της διπολικής διαταραχής και της σχιζοφρένειας και της αλληλεπίδρασης ενός ατόμου με σκύλους και γάτες πριν από την ηλικία των 13 ετών.
Ωστόσο, τα δεδομένα των ερευνητών διαπίστωσαν ότι μόνο τα άτομα που είχαν σκύλο στην παιδική ηλικία (και όχι γάτες), είχαν μικρότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν σχιζοφρένεια (όχι όμως και διπολική διαταραχή).
Για τον βασικό συντάκτη της μελέτης Ρόμπερτ Γιόλκεν η ερευνητική του ομάδα επικεντρώθηκε στον ρόλο που παίζουν οι φλεγμονές και οι λοιμώξεις στην ανάπτυξη ψυχιατρικών διαταραχών.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι Αμερικανοί επιστήμονες εξέτασαν συνολικά 1.371 άτομα ηλικίας 18 έως 65 ετών. Από την ομάδα αυτή, 594 δεν είχαν ιστορικό ψυχιατρικής διαταραχής, 396 είχαν διαγνωσθεί με σχιζοφρένεια και 381 είχαν διαγνωσθεί με διπολική διαταραχή.
Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους ερωτηθέντες να απαντήσουν εάν είχαν σκύλο ή γάτα στην παιδική τους ηλικία – πριν από την ηλικία των 13 ετών. Όσοι είχαν σκύλο διέτρεχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν σχιζοφρένεια τα τελευταία χρόνια.
«Τα σκυλιά είναι φορείς των ψύλλων και πιθανότατα από την επαφή με μαζί τους ενισχύουν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα ή υποβαθμίζεται μια γενετική προδιάθεση στη σχιζοφρένεια», δήλωσε ο Ρόμπερτ Γιόλκεν.