Ο Αγγλικός Κόκερ Σπάνιελ είναι ο σκύλος που μαγνητίζει τα βλέμματα με την εξαιρετικά υποδειγματική συμπεριφορά του, το λαμπερό τρίχωμα και τα εντυπωσιακά μακριά αφτιά του.

Με μια ουρά που δεν σταματά να κουνιέται και με βλέμμα γεμάτο ικεσία, κλέβει τις καρδιές όλων. Εκείνος, όμως, τη δική του καρδιά την προσφέρει μόνο στην οικογένειά του.

Οι εκτροφείς, Λίνα Πετσίτη και Ηλίας Σωφρονάς, μας παρουσιάζουν τα προσόντα και τις αρετές του σκύλου που γοητεύει τα πλήθη, και μας ενημερώνουν για τη φροντίδα που χρειάζεται.

Ο εκτροφέας, Ηλίας Σωφρονάς

Η εκτροφέας, Λίνα Πετσίτη

Ιστορία 

«Τα Σπάνιελ έχουν μεγάλη ιστορία. Αν και οι πρόγονοί τους είναι από την Ισπανία, η χώρα στην οποία αναπτύχθηκαν και έγιναν γνωστά και δημοφιλή, είναι η Αγγλία.

Η ονομασία τους προέρχεται από την εργασία τους, καθώς ήταν εξειδικευμένα στο κυνήγι της μπεκάτσας (Woodcock).

Στα τέλη του 19ου αιώνα αναγνωρίστηκαν επίσημα και το πρώτο Αγγλικό Κόκερ Σπάνιελ ήταν ο «OBO», στον οποίο βασίστηκε όλη η φυλή.

Χαρακτήρας 

Το Κόκερ είναι από τα πιο χαρούμενα σκυλιά, με μια ουρά που δεν σταματά ποτέ να κινείται.

Είναι σκύλος φιλικός, παιχνιδιάρης, χαρισματικός, αρχοντικός και χαδιάρης. Τα πάει καλά με άλλα ζώα και πολύ σπάνια θα προκαλέσει εντάσεις και καβγάδες.

Έχει μια καρδιά γενναία, γεμάτη πάθος, και αφοσίωση για τον κηδεμόνα του. Η εμφάνισή του είναι εντυπωσιακή, όπως και ο χαρακτήρας του.

Είναι σκύλος που δεν αντέχει τη μοναξιά, και η οικογένειά του είναι η ζωή του όλη.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα κυνηγόσκυλο, όχι μόνο σύντροφος. Γι’ αυτό η καθημερινή άσκηση τού είναι απαραίτητη.

Είναι απόλυτα κατάλληλος για οικογένεια με παιδιά, καθώς λατρεύει το παιχνίδι. Επειδή ξέρει ότι το «λυπημένο» βλέμμα και τα κρεμαστά του αφτιά μπορούν να σας «τουμπάρουν», πρέπει να έχετε σταθερό χαρακτήρα, και να του μάθετε την ιεραρχία της οικογένειας.

Μορφολογία 

Στα αρσενικά το ύψος κυμαίνεται από 39cm έως 41cm και το βάρος από 14 έως 15,5 κιλά. Στα θηλυκά, το ύψος από 38cm έως 39cm και το βάρος από 11 έως 12 κιλά.

Το Κόκερ έχει παρά πολλά χρώματα. Υπάρχουν τα μονόχρωμα (solid) και τα δίχρωμα – τρίχρωμα (parti-color).

  • Στα solid έχουμε: μαύρο, κόκκινο, ξανθό, σοκολά, μαύρο-πύρινο, και σοκολά-πύρινο. Στα μονόχρωμα επιτρέπεται μια λευκή τούφα στο στήθος (και μόνον).
  • Στα parti-color έχουμε: μαύρο κυανόστικτο, μαύρο κυανόστικτο πύρινο, μαύρο-άσπρο, πορτοκαλί στικτό, πορτοκαλί-άσπρο, λεμόνι στικτό, λεμόνι-άσπρο, σοκολά στικτό, σοκολά-άσπρο, σοκολά στικτό -πύρινο, σοκολά-άσπρο-πύρινο, άσπρο-μαύρο-πύρινο.

Το χρώμα ματιών πάει ανάλογα με το χρώμα του τριχώματος. Για να μην έχουμε σκύλους με χρωματικά ελαττώματα, οι οποίοι θα μεταδώσουν το πρόβλημα σε αρκετές γενεές, δεν παραβαίνουμε τον κανόνα. Δηλαδή: τα μονόχρωμα ζευγαρώνουν μόνο με μονόχρωμα και τα δίχρωμα/τρίχρωμα, μόνο με δίχρωμα/τρίχρωμα. Έτσι θα έχουμε πάντα σκύλους με χρώματα σύμφωνα με τα στάνταρντ της φυλής τους.

Μπλε μάτια δεν είναι αποδεκτά. Όπως και κανένα άλλο χρώμα τριχώματος.

Το τρίχωμα είναι μεταξένιο και μακρύ στα αυτιά, στο στήθος, στα πόδια και στην κοιλιά.

Η ουρά του δεν πρέπει να σταματά ποτέ να κουνιέται, παρά μόνον αν ξεκουράζεται. Δεν πρέπει να είναι επιθετικός, φοβικός, ή νευρικός. Κάποιες φορές, ορισμένα parti-color μπορεί να είναι λίγο ντροπαλά, όμως και πάλι δεν εμφανίζουν σημάδια επιθετικότητας, φοβίας, ή νευρικότητας.

Υγεία

Όπως όλες οι καθαρόαιμες φυλές, έτσι κι αυτά, έχουν κάποιες κληρονομικές γενετικές παθήσεις.

Οι DNA παθήσεις εξετάζονται μια φορά στη ζωή του σκύλου, στέλνοντας δείγμα σάλιου ή αίματος σε επίσημα εργαστήρια του εξωτερικού. Οι DNA παθήσεις είναι:

  • προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς (Progressive RetinalAtrophy)
  • οικογενειακή νεφροπάθεια (Familiar Nephropathy)
  • νευροπάθεια σε ενήλικες (Αdult Onset Neuropathy)

Οι μελλοντικοί γεννήτορες θα πρέπει να εξετάζονται για τις παραπάνω παθήσεις, όπως, επίσης, και για:

  • εξάρθρωση επιγονατίδας – PATELLAR LUXATION (κάθε χρόνο)
  • δυσπλασία Ισχίων – ΗIP DYSPLASIA (μια φορά στη ζωή του εκτός απροόπτου)
  • παθήσεις των ματιών σε πιστοποιημένο οφθαλμίατρο (κάθε χρόνο)

Λόγω της επιλεκτικής εκτροφής, όμως, έχουμε υγιέστατα δείγματα της φυλής!

Εκπαίδευση 

Η κοινωνικοποίηση είναι «το Α και το Ω». Η εκπαίδευσή του πρέπει να ξεκινά από νεαρή ηλικία, έτσι ώστε να έχουμε έναν ισορροπημένο σκύλο στο μέλλον. Είναι έξυπνος και εκπαιδεύσιμος. Η εκπαίδευση πρέπει να γίνεται με αγάπη και επιβράβευση, είτε λεκτική, είτε με λιχουδιές και παιχνίδι.

Ο χρόνος που θα του αφιερώνουμε, πρέπει να είναι ποιοτικός. Να δουλεύουμε το μυαλό και το σώμα του, καθώς δεν είναι μόνο σκύλος του καναπέ. Είναι ένας σκύλος που μαθαίνει γρήγορα και του αρέσει να δουλεύει.

Περιποίηση

Θέλει καθημερινό χτένισμα, γιατί το μαλλί του είναι μακρύ και μεταξένιο. Έτσι θα αποφύγουμε κόμπους και χόρτα ή αγκάθια που μπορεί να φέρει μαζί του από την βόλτα.

Θέλει πολύ καλής ποιότητας σαμπουάν και μαλακτική για να προστατέψουμε την τέλεια υφή του τριχώματος. Εάν επιθυμούμε να κρατήσουμε το μαλλί μακρύ, καλό είναι να κάνει μπάνιο κάθε 8 με 10 μέρες.

Στην πλάτη κάνουμε το λεγόμενο stripping, δηλαδή αφαιρούμε τις μακριές τρίχες με ειδικό μαχαίρι ή ειδική πέτρα, ακόμα και με το χέρι, έτσι ώστε να παραμείνει η υφή του τριχώματος σκληρή.

Αν χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρική μηχανή στο τρίχωμα του Κόκερ, θα καταστραφεί και θα γίνει σγουρό και θαμπό. Το stripping, καλό είναι να το συντηρούμε σε κάθε μπάνιο. Πρέπει να τον στεγνώνουμε πάντα με πιστολάκι, αφού πρώτα τον ψεκάσουμε με κατάλληλο σπρέι κατά της θερμότητας, για να μην καεί η λεπτή του τρίχα.

Τα αφτιά του, για να αναπνέουν και να μην κρατάνε υγρασία, θα πρέπει εσωτερικά, στη βάση τους, να είναι ξυρισμένα. Μετά το μπάνιο τα στεγνώνουμε πολύ καλά για να αποφύγουμε τυχόν ωτίτιδες.

Συμβουλές 

• Κατάλληλος κηδεμόνας είναι αυτός που έχει σκοπό να ασχοληθεί σοβαρά και υπεύθυνα μαζί του. Να αγαπά τη φύση, το τρέξιμο, το κολύμπι, και όχι μόνο τον καναπέ.
• Ο Αγγλικός Κόκερ Σπάνιελ θέλει κηδεμόνες πρόθυμους να ακούσουν και να ακολουθήσουν τις συμβουλές του εκτροφέα τους για καλύτερη συμβίωση.
• Μπορεί να είναι ο πρώτος σκύλος για κάποιον.
• Πρέπει να μένει αυστηρά μέσα στο σπίτι.
• Αν κάποιος έχει σοκολά Κόκερ, να αποφεύγει να το αφήνει στον ήλιο για πολύ, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, γιατί ο ήλιος θα καταστρέψει το χρώμα και θα κάψει το τρίχωμα.
• Τα Κόκερ έχουν τάση παχυσαρκίας, οπότε προσέχουμε τη διατροφή του.
• Με υψηλής ποιότητας τροφή και σαμπουάν χάνει ελάχιστο τρίχωμα».