Μπορεί το μέγεθός του να είναι ίσο με μια σπιθαμή, όμως έχει μεγάλο «πνευματικό» ανάστημα. Είναι τετραπέρατος, με δυνατή προσωπικότητα, αεικίνητος, με υπερβολική τόλμη, που φτάνει στην… αναίδεια.

Μπορεί ένας σκύλος της φυλής Τζακ Ράσελ Τεριέ (Jack Russell Terrier) να είναι ζιζάνιο, όμως αγαπά βαθιά την οικογένειά του και θα αμυνθεί, αν νιώσει ότι οι άνθρωποί του απειλούνται. Ακόμα κι αν χρειαστεί να διακινδυνεύσει τη ζωή του.

Οι εκτροφείς Λίνα Πετσίτη και Ηλίας Σωφρονάς μας παρουσιάζουν τον σκύλο της φυλής Τζακ Ράσελ Τεριέ.

 

Ο εκτροφέας Ηλίας Σοφρωνάς

Η εκτροφέας Λίνα Πετσίτη

Ιστορία

Το Τζακ Ράσελ Τεριέ έχει καταγωγή από την Αγγλία.

Ο Τζον Ράσελ ήταν ένας ιερέας, που ήθελε να δημιουργήσει έναν σκύλο για το κυνήγι της αλεπούς. Θα έπρεπε να έχει αντοχή, ταχύτητα, πολύ καλή όσφρηση και θάρρος. Μέχρι να το πετύχει, έκανε πολλές διασταυρώσεις.

Σήμερα υπάρχουν δύο φυλές: τα Πάρσον Ράσελ Τεριέ και τα Τζάκ Ράσελ Τεριέ, με μόνες διάφορες το ύψος, το μήκος των ποδιών, αλλά και τις αναλογίες κορμού – ύψους.

Χαρακτήρας

Τα Τζακ Ράσελ Τεριέ είναι σκυλιά πολύ έξυπνα, ενεργητικά, κυριαρχικά (όχι όλα), ανεξάρτητα, με πολύ θάρρος και θράσος. Γι’ αυτό θα πρέπει να τους δείξουμε, από νωρίς, τα όρια μέσα στην οικογένεια.

Επειδή έχουν αυτοπεποίθηση, μπορεί να μην τα πηγαίνουν καλά με άλλα ζώα, ακόμα και του αντίθετου φύλου.

Δένονται πολύ με τον κηδεμόνα τους και δεν τους αρέσει η μοναξιά.

Λόγω του κυνηγετικού τους ενστίκτου θα πρέπει στη βόλτα να είναι πάντα με λουρί, καθώς μπορεί να κυνηγήσουν άλλα ζώα στη θέα τους, ή να μπλεχτούν σε κάποιο καβγά.

Είναι σκύλοι κατάλληλοι για παιδιά άνω των 10 ετών, τα οποία έχουν διδαχθεί από τους γονείς τους να σέβονται τα όρια ενός σκύλου. Παιδιά μικρότερης ηλικίας θα πρέπει να επιβλέπονται, όχι γιατί είναι επικίνδυνα σκυλιά, άλλα γιατί ένα μικρότερο παιδί δεν έχει την αντίληψη για να καταλάβει, απόλυτα, τα σήματα που θα δώσει ο σκύλος, αν τυχόν έχει ενοχληθεί, ή δεν θέλει, απλά, να παίξει άλλο.

Μορφολογία

Το ύψος τους κυμαίνεται από 25cm έως 30cm και το βάρος τους από πέντε έως επτά κιλά.

Τα αυτιά τους πρέπει να είναι προς τα κάτω, σε σχήμα V, και ποτέ όρθια.

Το τρίχωμά τους έχει τρία είδη: το λειότριχο, το μεσαίο σκληρότριχο και το μακρύ σκληρότριχο.

Το λειότριχο μαδάει, κυρίως τους ζεστούς μήνες, ενώ το μεσαίο και το μακρύ, ελάχιστα.

Οι αποδεκτοί χρωματισμοί είναι το άσπρο – καφέ (από πολύ ανοιχτό καφέ μέχρι πολύ σκούρο), το άσπρο – μαύρο και το τρικολόρ (άσπρο – μαύρο – καφέ).

Το τρικολόρ έχει δυο είδη: 1) Το dominant tricolor, δηλαδή το καφέ χρώμα μόνο στα φρύδια, στα μάγουλα και στο εσωτερικό των αυτιών και 2) το faded tricolor, που σημαίνει ότι όταν γεννηθεί το κουτάβι θα έχει και τα τρία χρώματα στο κεφάλι. Αλλά, μεγαλώνοντας, το χρώμα στο κεφάλι θα ξεθωριάσει και θα γίνει όλο καφέ, ή θα γίνει όλο το πρόσωπο καφέ και το πάνω μέρος του κεφαλιού, μαύρο.

Το λευκό πρέπει να καλύπτει το 51% του κορμιού του. Τα όλο λευκά είναι αποδεκτά, άλλα όχι επιθυμητά.

Τα βλέφαρα και η μύτη πρέπει να είναι πάντα μαύρα.

Υγεία

Όπως όλες οι καθαρόαιμες φυλές, έτσι κι αυτή έχει κάποιες κληρονομικές γενετικές παθήσεις.

Οι DNA παθήσεις εξετάζονται μια φορά στη ζωή του σκύλου, με δείγμα σάλιου ή αίματος που στέλνονται σε επίσημα εργαστήρια του εξωτερικού.

Οι DNA παθήσεις είναι:

  • Η εξάρθρωση του φακού – PRIMARY LENS LUXATION
  • Καθυστερημένη αταξία – LATE ONSET ATAXIA
  • Nωτιαιοεγκεφαλικη αταξία – SPINOCEREBELLAR ATAXIA
  • Εκφυλιστική μυελοπάθεια – DEGENERATIVE MYELOPATHY

Οι μελλοντικοί γεννήτορες θα πρέπει να εξετάζονται για τις παραπάνω παθήσεις, όπως επίσης για:

  • Εξάρθρωση επιγονατίδας – PATELLAR LUXATION (κάθε χρόνο)
  • Κώφωση – ΒΑΕR TEST(μια φορά στη ζωή τους)
  • Παθήσεις των ματιών σε πιστοποιημένο οφθαλμίατρο (κάθε χρόνο)

Ωστόσο, λόγω της επιλεκτικής εκτροφής, καταφέραμε να έχουμε υγιέστατα δείγματα της φυλής.

Τζακ Ράσελ Τεριέ, faded tricolor

Εκπαίδευση

Η κοινωνικοποίηση είναι το Α και το Ω. Η εκπαίδευση ενός Τζακ Ράσελ Τεριέ θα πρέπει να ξεκινά από νεαρή ηλικία για να είναι ισορροπημένος στο μέλλον.

Είναι πολύ έξυπνος και θα δοκιμάσει τον κηδεμόνα του πολλές φορές, οπότε πρέπει να είμαστε σταθεροί και «αυστηροί» για να μην έχει το πάνω χέρι. Αυτό δεν σημαίνει ότι η εκπαίδευσή του δεν θα γίνεται με αγάπη και επιβράβευση, είτε λεκτική, είτε με λιχουδιές και παιχνίδι.

Ο χρόνος που θα του αφιερώνουμε πρέπει να είναι ποιοτικός και να δουλεύουμε το μυαλό και το σώμα του, καθώς δεν είναι μόνο σκύλος του καναπέ.

Είναι ένας σκύλος που μαθαίνει γρήγορα και του αρέσει να δουλεύει.

Τζακ Ράσελ Τεριέ dominant tricolor

Περιποίηση

Ένα λειότριχο Τζάκ Ράσελ Τεριέ θέλει μπάνιο μία φορά στις 15 μέρες, ή και μια φορά το μήνα. Επειδή μαδάει, ειδικά τους ζεστούς μήνες, την πτώση της τρίχας μπορούμε να την ελαττώσουμε, σε μεγάλο βαθμό, μόνο με υψηλής ποιότητας σαμπουάν και τροφής.

Στο μεσαίο και το μακρύτριχο κάνουμε το λεγόμενο stripping. Δηλαδή, αφαιρούμε τις μακριές τρίχες με ειδικό μαχαίρι ή ειδική πέτρα, ακόμα και με το χέρι, έτσι ώστε να διατηρηθεί η υφή του τριχώματος. Δηλαδή, να παραμείνει σκληρή.

Αν χρησιμοποιηθεί ηλεκτρική μηχανή ή ψαλίδι, το τρίχωμα θα καταστραφεί και θα γίνει σγουρό και μαλακό. Το stripping γίνεται περίπου μια φορά στους 2-2,5 μήνες.

Συμβουλές

  • Κατάλληλος κηδεμόνας είναι αυτός που έχει σκοπό να ασχοληθεί σοβαρά και υπεύθυνα μαζί του. Να αγαπά τη φύση, το τρέξιμο, το κολύμπι και τα κυναθλήματα, και όχι μόνον τον καναπέ.
  • Το Τζακ Ράσελ Τερριέ θέλει έμπειρους ιδιοκτήτες, ή ιδιοκτήτες που είναι πρόθυμοι να ακούσουν και να ακολουθήσουν τις συμβουλές του εκτροφέα τους, για καλύτερη συμβίωση.
  • Πρέπει να μένει αυστηρά μέσα στο σπίτι.
  • Κατά την περίοδο της ανάπτυξης, αλλά και της ενηλικίωσης, δεν πρέπει να ανεβαίνει, άλλα ούτε και να κατεβαίνει σκάλες όλη μέρα και κάθε μέρα. Κι αυτό γιατί το μήκος του κορμιού του υπερισχύει του ύψους του, και μπορεί πολύ εύκολα να καταπονηθεί η σπονδυλική του στήλη. Οπότε, αν υπάρχουν στο σπίτι εσωτερικές σκάλες με πολλά σκαλιά, καλό θα ήταν, να τοποθετηθεί ένα πορτάκι.
  • Είναι ένας σκύλος που αγαπά πολύ την οικογένειά του και το μέγεθός του δεν θα τον εμποδίσει να την υπερασπιστεί, αν χρειαστεί, ακόμα και με κίνδυνο να χάσει τη ζωή του».