Τα πάρκα σκύλων είναι οι «παιδικές χαρές» των τετράποδων φίλων μας, που τρέχουν και παίζουν ελεύθερα. Και, βεβαίως, τόπος νέων φίλων.
Επίσης, είναι χώροι για την κοινωνικοποίηση του κουταβιού, όμως αυτό πρέπει να γίνει με σωστό τρόπο.
Μάθετε, λοιπόν, από τη θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ιωάννα Κουμεντάκη, πώς πρέπει να συμπεριφερθείτε στο πάρκο σκύλων και πώς θα κοινωνικοποιήσετε σωστά τον μικρό σας φίλο.
«Μια ιδανική λύση για την απαραίτητη εκγύμναση και την κοινωνικοποίηση του σκύλου μας είναι τα χαρακτηρισμένα, από τον δήμο, «πάρκα σκύλων», ή οποιοδήποτε άλλο πάρκο είναι καθαρό και περιφραγμένο.
Με το ελεύθερο τρέξιμο, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε φυλής, το κουτάβι μας εκτονώνεται σωματικά και, παράλληλα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την κοινωνικοποίηση του, καθώς έρχεται σε επαφή και παίζει με άτομα του είδους του.
Από τη στιγμή που το κουτάβι θα έρθει στο σπίτι μας θα πρέπει, με δική μας ενεργή επίβλεψη, να έρχεται, καθημερινά, σε επαφή με όσο το δυνατόν πιο πολλά και ποικίλα ερεθίσματα. Και όχι να το έχουμε μόνιμα περιορισμένο σε έναν κλειστό χώρο.
Στο στάδιο της κοινωνικοποίησης, και με την καθοδήγηση θετικού εκπαιδευτή, αρχίζουμε να επισκεπτόμαστε, σταδιακά, διάφορους εξωτερικούς χώρους και κλειστά πάρκα, όπως και σπίτια φίλων, που έχουν κοινωνικοποιημένους σκύλους. Το κουτάβι μας στους εξωτερικούς χώρους, αν δεν έχει ολοκληρώσει τα εμβόλια του, θα πρέπει να το έχουμε αγκαλιά.
Επειδή η υγεία και η ασφάλεια των κατοικίδιων αποτελεί προτεραιότητα, οφείλουμε να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρο για το πότε ο σκύλος είναι ευάλωτος στο να κολλήσει πιθανές ασθένειες από άλλους σκύλους. Και, παράλληλα, να βεβαιωθούμε ότι το σκυλάκι μας είναι κατάλληλα εμβολιασμένο, ώστε να μπορεί να επισκεφθεί το πάρκο.
Συνήθως, είναι ασφαλές να το πάμε στο πάρκο όταν έχει κάνει όλους τους εμβολιασμούς του, δηλαδή στις 16 περίπου εβδομάδες.
Η «παρθενική» εμφάνιση στο σκυλο-πάρκο
Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή για τη βόλτα στο πάρκο σκύλων, προγραμματίζουμε την πρώτη μας επίσκεψη σε ώρες «μη αιχμής», δηλαδή σε ώρες που, πιθανότατα, δεν θα συναντήσουμε πλήθος σκύλων. Η πρώτη μας επίσκεψη, καλό είναι, να μη ξεπεράσει τα 30 λεπτά. Ιδανικό θα ήταν να φτάσουμε στο πάρκο περπατώντας, έτσι ώστε το κουτάβι μας να έχει, εν μέρει, εκτονωθεί και να συμπεριφερθεί πιο ήρεμα όταν καταφτάσουμε στο πάρκο.
Αν ο σκύλος ανταποκρίνεται στο «έλα» όποτε του ζητηθεί, τότε τον αφήνουμε ελεύθερο αμέσως μόλις μπούμε στο πάρκο.
Οι σκύλοι επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω της γλώσσας σώματος. Όταν βρίσκονται δεμένοι στο λουρί, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν, όπως θα ήθελαν, με τους νέους τους φίλους, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει εντάσεις.
Στην περίπτωση που ο σκύλος μας χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο και εξάσκηση για να ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας, τότε φροντίζουμε να φοράει ένα μακρύ και ελαφρύ ιμάντα/λουρί, που θα σέρνει πίσω του, καθώς θα πάει να εξερευνήσει, μυρίσει και να παίξει με τους άλλους σκύλους.
Αυτό δίνει κάποια ελευθερία στο ζώο, να περιπλανηθεί και να επικοινωνήσει όπως θα ήθελε, αλλά, συγχρόνως, μας διευκολύνει στο να τον πιάσουμε, αν χρειαστεί.
Στη συνέχεια, αρχίζουμε να περπατάμε γύρω από το πάρκο, και δεν στεκόμαστε σε ένα σημείο, συζητώντας με τους άλλους κηδεμόνες. Με την κίνησή μας κρατάμε την προσοχή του σκύλου μας και έχει, πάντα, τον νου του να μας ψάξει.
Παράλληλα, παρατηρούμε το κουτάβι μας, έτσι ώστε να προλαμβάνουμε καταστάσεις που μπορεί να το φέρουν σε δύσκολη θέση, ή να του δημιουργήσουν στρες.
Το πάρκο είναι ένα ιδανικό μέρος για να παρατηρήσουμε τους σκύλους μας. Να δούμε πώς συμπεριφέρονται στο συγκεκριμένο περιβάλλον, αν τους φοβίζει κάτι, πώς προσεγγίζουν τους άλλους σκύλους και πώς παίζουν μαζί τους. Και να «ανακαλύψουμε» αν έχουν καλές, ή λιγότερο καλές, κοινωνικές δεξιότητες.
Οι σκύλοι δεν γνωρίζουν ενστικτωδώς πώς να συμπεριφέρονται σε ομάδες. Τον κώδικα συμπεριφοράς τους τον μαθαίνουν όταν είναι ακόμη κουτάβια μέσω αλληλεπιδράσεων.
Η πρώτη βόλτα σκύλου σε ένα πολυσύχναστο πάρκο γεμάτο ανθρώπους, παιδιά και άλλα κατοικίδια είναι μία «αποστολή» που, σίγουρα, χρειάζεται σωστή προετοιμασία. Πρέπει να υπάρχει σωστή κοινωνικοποίηση.
Εάν ο σκύλος μας είναι κοινωνικός με ανθρώπους, με νέους σκύλους και νέα ερεθίσματα, όλα θα κυλήσουν μια χαρά. Αν, ωστόσο, αγχώνεται και δεν προσαρμόζεται εύκολα σε νέες καταστάσεις, καλό είναι να μην προχωρήσουμε αμέσως στο βήμα αυτό.
Ένα νέο περιβάλλον σημαίνει για τον σκύλο σας πρωτόγνωρους ήχους και μυρωδιές. Με το να προσθέσετε επιπλέον άγνωστους παράγοντες στην εξίσωση, θα ενισχύσετε τον φόβο και τη νευρικότητά του.
Οι βόλτες του θα πρέπει να είναι καθημερινές και να τον αφήνουμε, κυρίως μέσω της μυρωδιάς, να εξερευνά τα πάντα, δίνοντάς του όσο χρόνο χρειάζεται για να τα επεξεργαστεί, μέχρι να σταματήσει να ανησυχεί και να νιώσει σιγουριά.
Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να φροντίσουμε για την εκπαίδευσή του, έτσι ώστε ο σκύλος μας να αποκτήσει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση. Να μπορεί να αντιμετωπίζει οποιαδήποτε κατάσταση και, φυσικά, να «χτίσουμε» μια ισορροπημένη σχέση μεταξύ σκύλου και κηδεμόνα, βασισμένη στην εμπιστοσύνη.
Κοινωνικοποίηση
Οπότε, η αρμονική σχέση του σκύλου µας µε τους ανθρώπους, τα άλλα ζώα και το γενικότερο περιβάλλον είναι θέμα εκπαίδευσης.
Η κοινωνικοποίηση αφορά στο οτιδήποτε πρέπει να γνωρίσει ο σκύλος μας μέσα αλλά και έξω από το σπίτι, δηλαδή ό,τι μπορεί να συναντήσει στη μετέπειτα ζωή του.
Θα πρέπει να ξεκινήσουμε από νωρίς με τη βοήθεια κάποιου θετικού εκπαιδευτή, καθώς το στάδιο της κοινωνικοποίησης του κουταβιού ξεκινά από την ηλικία των 8-12 εβδομάδων.
Πρέπει να το φέρουμε σε επαφή με:
Ανθρώπους: διαφορετικής συμπεριφοράς και εμφάνισης (από μωρά έως και ηλικιωμένους), με ένστολους που φορούν κράνος ή κουκούλα, με ανθρώπους που αντιδρούν περίεργα γιατί φοβούνται τους σκύλους, με άτομα ειδικών κατηγοριών.
Άλλα ζώα: σκύλους όλων των ηλικιών, γάτες, οποιοδήποτε άλλο ζώο μπορεί να βρίσκεται στην περιοχή που κατοικούμε. Οι σκύλοι μαθαίνουν να μη φοβούνται τα άλλα ζώα και τους σκύλους διαφορετικών μεγεθών και φυλών.
Περιβάλλον: κάνουμε θετική σύνδεση με όλα όσα θα μπορούσε να συναντήσει στη μελλοντική του ζωή. Εμπορικά κέντρα, πάρκα, προαύλια σχολείων, εισόδους παιδικών χαρών, ποδήλατα, μηχανάκια, αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία, πλοία, αεροδρόμια.
Αντικείμενα: φέρνουμε σε επαφή τον σκύλο μας και δημιουργούμε θετική σύνδεση σε μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών αντικειμένων, όπως: ομπρέλες, μπαστούνια, σκούπες, σακούλες, κούτες, διαφορετικά δάπεδα κ.ά. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε να μη φοβάται καινούργια αντικείμενα και, όταν συναντά κάτι για πρώτη φορά, να το πλησιάζει με αυτοπεποίθηση, να το μυρίζει και να το γνωρίζει. Και όχι να γαβγίζει από φόβο στο θέαμα ενός καινούργιου αντικειμένου.
Γνωρίζοντας όλα αυτά, θα μάθει να μη φοβάται καινούργιες καταστάσεις και, σταδιακά, με τη σωστή καθοδήγηση και επιβράβευση, θα αποκτά όλο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Έτσι, θα έχουμε έναν χαρούμενο, υγιή σκύλο, που θα απολαμβάνει τις βόλτες του στο πάρκο σκύλων».