Στη βόρεια Ελλάδα υπάρχει ένα «χωριό»… σκύλων! Είναι το «χωριό του Απόλλωνα». Βρίσκεται στον Νομό Θεσσαλονίκης. Στις Πέντε Βρύσες.

Εκεί ζουν 180 σκύλοι. Πλάσματα, που βρέθηκαν εγκαταλελειμμένα στα βουνά, πεταμένα σε κάδους, κακοποιημένα, άρρωστα, αποστεωμένα… Σε κατάσταση μεταξύ ζωής και θανάτου.

Σωτήρας τους, ο κύριος Χάρης Καραγιαννίδης. Που δεν θα αρνηθεί σε κλήση γυναίκας, να διανύσει 200 χιλιόμετρα για να φθάσει στη Σάρτη Χαλκιδικής και να περιθάλψει δύο σκυλάκια που είχαν σαρκωτική ψώρα.

Στο πλευρό του, η σύντροφος της ζωής του, κυρία Κατερίνα Παπαγεωργίου.

Η διάσωση των ανυπεράσπιστων ζώων άρχισε όταν ο κ. Καραγιαννίδης επέστρεψε, πριν από περίπου οκτώ χρόνια, στη γενέτειρά του, τον Άγιο Βασίλειο Κορωνείας. Τότε η φύση τον κέρδισε. Δέθηκε μαζί της, και με τα ζώα.

Ο κύριος Χάρης Καραγιαννίδης

Ακολουθεί το επάγγελμα της οικογενείας του, αγρότης, και παράλληλα αρχίζει να διασώζει σκύλους. Οι δύο γίνονται 10 και η οικογένεια αρχίζει να μεγαλώνει… Τους διαμορφώνει ειδικό χώρο σε έκταση πέντε στρεμμάτων. Οι αδέσποτες ψυχές αυξάνονται.

Εφέτος «εγκαινίασαν» το σκυλο-χωριό του Απόλλωνα, έκτασης 11 στρεμμάτων, που βρίσκεται στις Πέντε Βρύσες Λαγκαδά. Οι «κάτοικοί» του ζουν ελεύθεροι και απολαμβάνουν τη στοργή, αγάπη και φροντίδα που τους προσφέρουν απλόχερα ο Χάρης και η Κατερίνα. Τους έχουν κατασκευάσει και σπιτάκια για να προστατεύονται από το κρύο και τη ζέστη. Παράλληλα, φροντίζουν 100 σκυλάκια που ζουν έξω από το σκυλο-χωριό.

«Βοηθάμε ζωάκια που δεν υπάρχει ελπίδα για ‘κείνα. Ζωάκια που έχουν «καταδικαστεί» σε ευθανασία, που τα έχουν πετάξει σε κάδους, τριποδάκια, παρατημένα, άρρωστα, κακοποιημένα», μας λέει ο κύριος Καραγιαννίδης.

«Τα σκυλάκια είναι η οικογένειά μας. Με το κάθε ένα έχουμε δεθεί ξεχωριστά. Γι΄αυτό ψάχνουμε οικογένειες που πραγματικά θα τους προσφέρουν τη ζωή που τους αξίζει», τονίζει ο κύριος Καραγιαννίδης και συμπληρώνει: «Είναι άγγελοι. Μας προσέχουν, μας φροντίζουν και μας δίνουν χαρά. Μας κάνουν πιο κοινωνικούς, είναι γεμάτα συναισθήματα».

Η κυρία Κατερίνα Παπαγεωργίου

Τα τετραποδάκια τους είναι εμβολιασμένα και στειρωμένα. Και όσα χρειάζονται κτηνιατρική περίθαλψη, την έχουν.

Και οι δύο δηλώνουν ότι έχουν αφιερωθεί ολοκληρωτικά στις αδέσποτες ψυχές. Για ένα καλύτερο “αύριο” για τα πλάσματα που δεν έχουν οικογένεια. Και δεν ξεχνούν να ευχαριστούν τον κόσμο που όλα αυτά τα χρόνια τους στηρίζει.

Έχουν τη διάθεση να βοηθούν όλους τους πολίτες της χώρας που βρίσκουν ένα αδεσποτάκι, έστω και τηλεφωνικά: να τους συμβουλεύουν, να τους καθοδηγούν. Να βρουν μαζί μια λύση.

Όραμά τους, όπως μας εξομολογείται ο Χάρης, να δημιουργήσουν καταφύγια ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Σε απέραντες εκτάσεις, να τρέχουν και να παίζουν όλα τα ζωάκια. Χωρίς κλουβιά. Να υπάρξει κινητό ιατρείο που θα προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όλη τη χώρα. Να στειρώνει και να περιθάλπει ζωάκια, δωρεάν.

Το Ζωοφιλικό Σωματείο «Απόλλων» είναι Μη Κεδροσκοπικός Οργανισμός.

Εκεί, λοιπόν, στις Πέντε Βρύσες και στον Άγιο Βασίλειο Θεσσαλονίκης, ζουν 180 σκύλοι. Και περιμένουν τον άνθρωπο που θα τους προσθέσει στα μέλη της οικογενείας του.

Όποιος επιθυμεί να γνωρίσει το σκυλο-χωριό και να βοηθήσει το έργο του κ. Καραγιαννίδη και της κυρίας Παπαγεωργίου, μπορεί να επισκεφτεί τη σελίδα τους στο fb: Ζωοφιλικό Σωματείο “Απόλλων”.