Στην πυκνοκατοικημένη Αθήνα υπάρχουν κάποιοι χώροι που προσφέρουν στιγμές ηρεμίας μέσα στην έντονη ζωή που κάνουμε.

Είναι υπαίθριες περιοχές, που μας κάνουν να ξεχνάμε τους εξοντωτικούς ρυθμούς της καθημερινότητας. Μπορούμε να τις ανακαλύψουμε, να τις απολαύσουμε, και τις μέρες που έχουμε περισσότερο χρόνο, να πάρουμε το αγαπημένο μας τετράποδο και να «αποδράσουμε» παρέα.

Να περιπλανηθούμε σε δάση, πάρκα και άλση. Να αφιερώσουμε χρόνο στον σκύλο μας και να του δώσουμε την ευκαιρία να εξερευνήσει νέα μέρη, αλλά και να κάνει καινούργιους φίλους.

Πάντα τον συνοδεύουμε με το λουρί του και δεν ξεχνάμε να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του. Ακόμα και στο δάσος.

Ιδού, λοιπόν, 13 μέρη για σκυλο-βόλτες, που σας προτείνουμε:

Δάσος Συγγρού

Περπατήστε στα μονοπάτια του δάσους Συγγρού και ανακαλύψτε τις ομορφιές του, καθώς αποτελεί πνεύμονα πρασίνου. Κατά την πορεία σας θα συναντήσετε τον πύργο Ανδρέα Συγγρού, το παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέα, τη Βοτανική Συλλογή Κάκτων και Παχυφύτων, αλλά και το Θεατράκι του Δάσους. Επίσης, θα δείτε δύο λιμνούλες και το Μουσείο Μελισσοκομίας.

Είναι μία δασική έκταση περιφραγμένη, ιδανική για σκυλο-βόλτες και για στιγμές χαλάρωσης.

● Άλσος Εθνικής Τραπέζης (Πάρκο Πικιώνη) στη Φιλοθέη

Το πάρκο Πικιώνη, συνολικής έκτασης 54 στρεμμάτων πρασίνου, είναι από τους ομορφότερους φυσικούς χώρους. Φορέστε το λουράκι στον σκύλο σας και δραπετεύστε από τους ρυθμούς της πόλης.

● Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

Καλοδεχούμενα στους περισσότερους εξωτερικούς χώρους του ΚΠΙΣΝ είναι τα κατοικίδια, καθώς μόλις σε τρία σημεία δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση. Κι αυτά είναι το Ξέφωτο, ο Λαβύρινθος και, φυσικά, οι Παιδικές Χαρές.

Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης/κηδεμόνας θα πρέπει πάντα να συνοδεύει τον σκυλάκο του κρατώντας τον με λουρί και να φροντίζει, βεβαίως, για την καθαριότητα του χώρου.

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος έχει έκταση 210 στρέμματα και καταλαμβάνει το 85% της συνολικής έκτασης του ΚΠΙΣΝ.

Στο κέντρο του Πάρκου δεσπόζει το Ξέφωτο, ενώ ο Λαβύρινθος, οι πίδακες νερού και το Κανάλι που βρίσκεται παραπλεύρως του πάρκου συνθέτουν το πανέμορφο τοπίο.

Στο Κανάλι, που βρίσκεται παραπλεύρως του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, μπορείτε να περπατήσετε με τον μικρό σας φίλο και να απολαύσετε τη θέα από τον λόφο.

Έχει μήκος 400μ., πλάτος 30μ., βάθος 70 εκατοστά στα άκρα έως 150 στο κέντρο, και αποτελεί μεταφορική συνέχεια της θάλασσας.

● Δασότοπος στα Ιλίσια

Υπάρχει ένας τόπος πυκνοφυτεμένος με δασική βλάστηση, που αρχίζει από την οδό Ίωνος Δραγούμη, στα Ιλίσια, και καταλήγει στη Φοιτητική Εστία, στην οδό Ούλοφ Πάλμε.

Εξερευνήστε την και ανακαλύψτε τα δύο ξέφωτα για να απολαύσετε τη θέα, βλέποντας τον Υμηττό και τον Λυκαβηττό. Κι αν ο μικρός σας φίλος διψάσει και δεν έχετε μαζί σας νερό, μην ανησυχείτε, έχει βρύσες.

● Λόφος Λυκαβηττού

Αν σας αρέσει η ανάβαση, τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε τον λόφο Λυκαβηττού. Η θέα θα σας αποζημιώσει! Θα δείτε όλη την Αθήνα… στο πιάτο!

Στις πλαγιές του λόφου έχουν διαμορφωθεί κιόσκια και μονοπάτια ιδανικά για περίπατο με τον σκύλο σας.

Στους πρόποδες του λόφου βρίσκεται το σμιλευμένο εκκλησάκι των Αγίων Ισιδώρων.

● Λόφος Στρέφη

Στην καρδιά της Αθήνας και μία ανάσα από την πλατεία Εξαρχείων βρίσκεται ο λόφος του Στρέφη. Ένας μικρός πνεύμονας πρασίνου που μπορείτε να χαρείτε παρέα με τον σκύλο σας.

● Λόφος Φιλοπάππου

Αξίζει η διαδρομή προς την κορυφή. Φθάνοντας, νομίζεις ότι αν απλώσεις το χέρι, θα αγγίξεις τον Παρθενώνα.

Περιπλανηθείτε στα μονοπάτια του λόφου και ανακαλύψτε μαζί με τον σκύλο σας τι κρύβουν.

● Αισθητικό Δάσος Υμηττού

«Το δάσος που διασχίζετε είναι έργο της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών. Φυτεύτηκε με σεβασμό στη φύση και αγάπη για τον άνθρωπο. Χαρακτηρίστηκε «Αισθητικό Δάσος» και ανακηρύχθηκε από την Ε.Ε. «Ιστορικός Κήπος της Ευρώπης». Συντηρείται και προστατεύεται με έξοδα και φροντίδα της Φιλοδασικής Ένωσης. Από την Φ.Ε.Α.».

Είναι η πρώτη πινακίδα που συναντάς όταν φθάνεις στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού.

Στο δάσος υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι αναψυχής και αναψυκτήριο που σερβίρει και λαχταριστούς μεζέδες. Μπορείτε να τους γευτείτε, έχοντας παρέα τον σκύλο σας.

● Σκοπευτήριο Καισαριανής

Το Σκοπευτήριο Καισαριανής είναι η χαρά του σκύλου, γιατί διαθέτει μεγάλη έκταση από γκαζόν και βρύσες. Μάλιστα, μπορείτε να περπατήσετε και να φτάσετε στους πρόποδες του Υμηττού.

● Άλσος Παγκρατίου

Είναι γεμάτο πεύκα και μπορείτε να τα απολαύσετε διασχίζοντας τα μονοπάτια του.

Μετά τη βόλτα σας μπορείτε να πιείτε το καφεδάκι σας σε ένα από τα πολλά καφέ που υπάρχουν στο Παγκράτι, όπου είναι ευπρόσδεκτα τα τετραποδάκια.

● Πάρκο Ελευθερίας

Δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής βρίσκεται το Πάρκο Ελευθερίας με το «μεταξένιο» γκαζόν του. Ο σκύλος σας θα το εκτιμήσει δεόντως!

Ακριβώς δίπλα υπάρχει και καφέ.

● Λόφος Αρδηττού

Πίσω από το Παναθηναϊκό Στάδιο είναι η οδός Αρχιμήδους. Εκεί, είναι η πίσω είσοδος του σταδίου. Αν πάτε αριστερά, θα οδηγηθείτε στα ανηφορικά μονοπάτια του λόφου Αρδηττού.

Ένας λόφος με πεύκα και με πανοραμική θέα!

● Πάρκο Ριζάρη

Στην καρδιά της πόλης βρίσκεται το πάρκο Ριζάρη, έκτασης 15 στρεμμάτων. Ένας κατάφυτος χώρος για χαλάρωση και ψυχαγωγία.

Μια υπαίθρια περιοχή μέσα στην πόλη, όπου ο σκύλος σας θα εξασκήσει το μυαλό του μυρίζοντας το γκαζόν.