Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες σκύλων που παραπονιούνται ότι μυρίζει το στόμα και η αναπνοή των αγαπημένων τους φίλων.

Πίσω από την κακοσμία του στόματος, όμως, μπορεί να κρύβεται ένα πρόβλημα υγείας. Γι’ αυτό χρειάζεται την προσοχή μας.

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου, μας δίνει τη συνταγή, ώστε ο μικρός μας φίλος να έχει πιο δροσερή αναπνοή. Εφόσον, βεβαίως, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση.

«Αν η αναπνοή του σκύλου σας μυρίζει, τότε υπάρχει πρόβλημα! Οι αιτίες είναι πολλές, και θα πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο για να διαπιστώσετε τι ακριβώς συμβαίνει.

Η στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική, τόσο για εμάς όσο και για τους χνουδωτούς μας φίλους.

Αν τα δόντια είναι χαλασμένα, το στόμα θα μυρίζει. Αν ο σκύλος μας έχει περιοδοντίτιδα, ή κάποια άλλη σοβαρή ασθένεια των ούλων, θα προκληθεί δυσοσμία. Η οποία, όμως, μπορεί να οφείλεται σε πιο σοβαρές αιτίες, όπως σε ασθένειες στα νεφρά, το συκώτι, το πεπτικό. Γι’ αυτό θα πρέπει να παρακολουθήσετε τι συμβαίνει και να βρείτε την αιτία του προβλήματος.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία ενός σκύλου, κι αυτό θα φανεί ακόμα και στην αναπνοή του. Αν η διατροφή δεν είναι σωστή και περιέχει ακατάλληλα συστατικά, τότε το στόμα του σκύλου μας, ενδεχομένως, θα μυρίζει. Παράλληλα, θα υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα, όπως γαστροϊσοφαγική παλινδρόμηση.

Επίσης, αν η τροφή κολλάει στα δόντια και δεν αποκολλάται εύκολα, συσσωρεύεται πλάκα και δημιουργείται τερηδόνα, που οδηγεί σε χαλασμένα δόντια, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Εφόσον ο σκύλος δεν έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, ώστε να χρίζει ειδικής κλινικής διατροφής, τότε παράλληλα με την όποια φυσική αντιμετώπιση ακολουθήσετε για την επίλυση του προβλήματος, ανάλογα με την αιτία της κακής αναπνοής, μπορείτε να φτιάξετε απλές φρέσκιες σπιτικές λιχουδιές, που θα μετριάσουν τη δυσάρεστη αναπνοή. Τα υλικά είναι απλά, υγιεινά και έχουν πολλά διατροφικά οφέλη.

Ας δούμε τι θα χρειαστείτε:

– 2 ¾ φλιτζάνια κούπας βιολογικό αλεύρι βρώμης χωρίς γλουτένη

– 1 μήλο καθαρισμένο και πολτοποιημένο

– 4 κουτ. σούπας φρέσκο μαϊντανό, πολτοποιημένο

– 2 κουτ. σούπας φρέσκο δυόσμο, πολτοποιημένο

– 1 κουτ. σούπας βιολογικό λάδι καρύδας ψυχρής έκθλιψης

– 1 κουτ. γλυκού βιολογική διττανθρακική σόδα (είναι η μαγειρική σόδα. Θα την βρείτε σε κατάστημα με βιολογικά και αναζητήστε την χωρίς γλουτένη και αλουμίνιο)

– 1 κουτ. σούπας μέλι

– Λίγο νερό

 

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί, προσθέτοντας λίγο νερό ώστε να γίνει μια ομοιογενής ζύμη. Σε προθερμασμένο φούρνο βάλτε ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί. Με ένα κουταλάκι της σούπας πάρτε λίγη ζύμη και φτιάξτε μπουκίτσες πάνω στο αντικολλητικό χαρτί.

Ψήστε για 10-15 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ανοιχτό καστανό χρώμα. Αφήστε τις μπουκίτσες να παγώσουν (αποφεύγουμε να δίνουμε πολύ ζεστή ή πολύ κρύα τροφή στον σκύλο μας, καθώς επηρεάζεται το πεπτικό του, ειδικά αν έχει ευαισθησία).

– Η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα όπως οι: Ε, βιταμίνες Β, ψευδάργυρος, σίδηρος και το σελήνιο, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία.

– Ο μαϊντανός είναι ένα εξαιρετικό μυρωδικό, πλούσιο σε χλωροφύλλη και είναι ένα φυσικό «αποσμητικό»στόματος που βοηθάει πολύ στη δυσοσμία.

– Ο δυόσμος, όπως και ο μαϊντανός, έχει πολλά οφέλη κατά της δυσοσμίας του στόματος.

– Η μαγειρική σόδα έχει ευεργετική επίδραση στη δυσπεψία και τις καούρες του στομάχου καθώς αλκαλοποιεί το phτου σώματος, μειώνοντας έτσι τα οξέα. Η αναπνοή φρεσκάρεται καθώς αλκαλοποιούνται και τα οξέα, που έχουν κολλήσει στα δόντια.

– Το λάδι καρύδας με την αντιμικροβιακή του δράση βοηθάει στην καταπολέμηση της δυσάρεστης αναπνοής,καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό του και καταπολεμά τα βακτήρια του στόματος.

Θωρακίστε την υγεία του σκύλου σας, επιλέγοντας τροφές που θα του εξασφαλίσουν έναν υγιή οργανισμό, απαλλαγμένο από τοξίνες και βλαβερά συντηρητικά. Η υγειά του θα φανεί σε όλο τον οργανισμό του και σε κάθε οργανικό του σύστημα, όπως είναι το στόμα του.

Καλή επιτυχία»!