Θεραπευτικό φυτό είναι η αλόη για τον σκύλο που ταλαιπωρείται από παθήσεις του δέρματος, καθώς επιφέρει άριστα αποτελέσματα σε δερματίτιδες, αλλά και στην αποκατάσταση πληγών.
Και δεν είναι μόνον αυτές, οι θεραπευτικές της δυνάμεις. Ποιες άλλες έχει; Μας τις αποκαλύπτει η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας.
«Καθημερινά διαβάζουμε για την αλόη, ότι είναι ένα θαυματουργό φυτό. Και πράγματι είναι, καθώς περιέχει ένα ευρύ σύμπλεγμα φυτοχημικών συστατικών, που την κάνουν να ξεχωρίζει για τις ιδιότητές της.
Κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στα φαρμακευτικά φυτά καθώς οι θεραπευτικές της δυνάμεις είναι πολλές.
Η αλόη έχει επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις, ανοσοποιητικές και αντιϊκές δράσεις, όπως και ενυδατικές, καταπραϋντικές, αντισηπτικές, αλλά και αντιδιαβητικές, υπογλυκαιμικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες.
Ας δούμε, όμως, πώς μπορεί να βοηθήσει τον σκύλο μας, αλλά και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά, έτσι ώστε να αποτελέσει έναν σημαντικό σύμμαχο σε περιπτώσεις δερματίτιδας και επούλωσης πληγών.
Το δέρμα είναι ένα πολύ σημαντικό όργανο (ναι, το δέρμα είναι όργανο, για όσους δεν το γνωρίζουν) και έχει τον ιδιαίτερο ρόλο να προστατεύει τον σκύλο μας από το εξωτερικό περιβάλλον.
Παρουσιάζει, όμως, πολλές ασθένειες, οι οποίες έχουν μια βαθύτερη αιτία. Την αιτία αυτή, καλό θα είναι να την αναζητήσουμε, προτού αντιμετωπίσουμε ένα δερματικό πρόβλημα εξωτερικά.
Γιατί το πιο σημαντικό είναι, να δούμε γιατί έφτασε το δέρμα να παρουσιάζει αυτήν την εικόνα, και να θεραπεύσουμε τον οργανισμό από μέσα προς τα έξω!
Αν, λοιπόν, ο σκύλος σας παρουσιάζει ξύσιμο, πιτυρίδα, κοκκινίλες, ξεραμένο δέρμα, μια αλλεργική αντίδραση, μια μυκητίαση ή μια αντίδραση σε κάτι τοξικό, η αλόη μπορεί να κάνει θαύματα, σαν μια τοπική συμπτωματική θεραπεία.
Ποιες παθήσεις του δέρματος θεραπεύει
Η αλόη μπορεί:
– να αναπλάσει το δέρμα
– να επουλώσει τις πληγές
– να ενυδατώσει το δέρμα
– να μειώσει την φλεγμονή
– να ανακουφίσει τον σκύλο μας με τη δροσιστική της δράση
– με την ισχυρή αντιμικροβιακή της δράση να αποτρέψει μια τοπική μόλυνση, ειδικά όταν ο σκύλος μας ξύνεται έντονα και μπορεί να δημιουργήσει πληγή στο δέρμα του.
– να είναι αποτελεσματική σε εκζέματα, καψίματα, εκδορές, αλλά και σε τσιμπήματα και δαγκώματα.
Όταν επιλέγουμε την αλόη για εξωτερική χρήση, καλό θα είναι να χρησιμοποιήσουμε βιολογικό τζελ 99% καθαρότητας, χωρίς συντηρητικά, γλυκαντικές ουσίες, ή γεύση. Προτιμάμε αυτήν που απευθύνεται σε ανθρώπους.
Το τζελ μπορούμε να το εφαρμόσουμε δύο έως τρεις φορές την ημέρα πάνω στο δέρμα, και για όσο διάστημα χρειαστεί.
Προσοχή στην πόσιμη αλόη
Προτού δώσουμε στο ζωάκι μας πόσιμη αλόη θα πρέπει να προσέξουμε κάποια πράγματα, καθώς δεν προτείνεται για σκύλους που έχουν ασθένειες των νεφρών και του ήπατος, ή σε σκύλους που θηλάζουν. Επίσης, δεν πρέπει να καταναλώνεται το μέρος εκείνο του φυτού που έχει σαπωνίνες, επειδή έχουν ισχυρή καθαρκτική δράση και μπορεί να προκαλέσουν έντονη διάρροια.
«Ασπίδα» για τους καρκινικούς όγκους, η αλόη
Ο κτηνίατρος Shawn Messonnier στο βιβλίο του The Natural Vet’s Guide to Preventing and Treating Cancer in Dogs, υποστηρίζει ότι η αλόη περιέχει ένα πολυσακχαρίτη ω(acemannan), που μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις καρκινικών όγκων και συγκεκριμένα σε ινοσαρκώματα των κατοικίδιων.
Η φύση είναι πολύτιμη, έχει μεγάλη δύναμη, και η επιστήμη όλο και περισσότερο ανακαλύπτει αυτό που ήδη γνώριζαν σημαντικοί θεραπευτές της αρχαιότητας: τα «δώρα» της φύσης με τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, τόσο σε εμάς, όσο και στα ζωάκια μας».