Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας που παρουσιάζουν οι σκύλοι, είναι η αρθρίτιδα.
Συνήθως, εμφανίζεται σε σκυλιά προχωρημένης ηλικίας, υπέρβαρα, αλλά και σε ‘κείνα που έχουν έντονη φυσική δραστηριότητα.
Μπορούμε να διακρίνουμε τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια της αρθρίτιδας; Και πώς μπορούμε να συμβάλουμε για την καλύτερη υγεία των αρθρώσεων του πιστού μας φίλου;
Η φυσικοθεραπεύτρια σκύλων, Δανάη Θανοπούλου, μας προσδιορίζει τα αίτια της αρθρίτιδας, αλλά και τα συμπτώματά της, όπως και τους τρόπους αντιμετώπισής της.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για τους οποίους ένας σκύλος μπορεί να παρουσιάσει πρόβλημα στις αρθρώσεις του. Οι παράγοντες αυτοί κατατάσσονται, κυρίως, σε δυο κατηγορίες: α) στους αναπτυξιακούς, όπου οι αρθρώσεις δεν αναπτύσσονται σωστά, και β) στους εκφυλιστικούς, όπου ο χόνδρος γύρω από την άρθρωση επιδεινώνεται σε βάθος χρόνου (σκεφτείτε την οστεοαρθρίτιδα).
Οι αναπτυξιακοί παράγοντες περιλαμβάνουν παθήσεις, όπως η δυσπλασία του ισχίου ή του αγκώνα και είναι, συνήθως, γενετικές κληρονομικές παθήσεις.
Η ακριβής αιτία των εκφυλιστικών προβλημάτων στην άρθρωση δεν είναι γνωστή, αλλά υπάρχουν κάποιοι συντελεστές που μπορεί να επιβαρύνουν την κατάσταση, όπως:
● η ηλικία
● το υπερβολικό βάρος
● η αυξημένη φυσική άσκηση βλάπτει τις αρθρώσεις (παρατηρείται σε σκύλους εργασίας και αθλητές).
Τα συμπτώματα κακής υγείας των αρθρώσεων του σκύλου
● Δυσκολία να σηκωθεί όρθιος, ή να ξαπλώσει
● Αργό, άκαμπτο περπάτημα, ή χωλότητα
● Λήθαργος και έλλειψη διάθεσης να παίξει με τα αγαπημένα του παιχνίδια
● Αυξημένη ενόχληση, ή κλάμα, όταν τον χαϊδεύετε
Συμβουλές για να βελτιώσετε την υγεία των αρθρώσεων του σκύλου σας
Διαχείριση βάρους
Όπως και στους ανθρώπους, έτσι και στους σκύλους το υπερβολικό βάρος μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία. Τα επιπλέον κιλά σημαίνουν παραπάνω επιβάρυνση στις αρθρώσεις. Αν, λοιπόν, ο σκύλος σας είναι, ακόμα και λίγο, υπέρβαρος, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε για να τον βοηθήσετε, είναι να χάσει τα περιττά του κιλά.
Σιγουρευτείτε ότι το κουτάβι σας κινείται αρκετά στη βόλτα του ή στο παιχνίδι του, αλλά μην το παρακάνετε, γιατί αυτό μπορεί να «στρεσάρει» τις αρθρώσεις του.
Κοιτάξτε τα συστατικά στην τροφή του και την ποσότητα που πρέπει να του δίνετε.
Στην περίπτωση που η τροφή περιέχει πολλά τεχνητά χρώματα και αρώματα, αλλά και συντηρητικά ή χημικά, ίσως χρειαστεί να την αντικαταστήσετε με μια πιο φυσική.
Συμπληρώματα διατροφής
Η γλουκοσαμίνη, η χονδροϊτίνη, αλλά και τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τη βελτίωση της υγείας των αρθρώσεων.
Η γλουκοσαμίνη είναι μια φυσική ένωση, η οποία βοηθά στην ανακούφιση του πόνου και παράλληλα διεγείρει την ανάπτυξη των κυττάρων του χόνδρου (το «μαξιλαράκι» των αρθρώσεων).
Η χονδροϊτίνη είναι μια χημική ουσία που βρίσκεται στον χόνδρο και βοηθά την αναστολή των επιβλαβών κυττάρων του χόνδρου.
Οι κατασκευαστές αυτών των συμπληρωμάτων, συχνά, συνδυάζουν τα δύο συστατικά για καλύτερα αποτελέσματα. Υπάρχουν, φυσικά, κι άλλα συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν τις αρθρώσεις των σκύλων.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα, εκτός του ότι θωρακίζουν την καρδιά, βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής.
Ωστόσο, πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στη διατροφή του σκύλου σας, θα πρέπει να το συζητήσετε με τον κτηνίατρο/φυσικοθεραπευτή σας.
Βελτιωμένη και ασφαλή προσβασιμότητα
Όταν ένας άνθρωπος ή ένας σκύλος βιώνουν πόνο στις αρθρώσεις, το να καθίσουν/ξαπλώσουν, μπορεί να τους είναι εξαιρετικά δύσκολο.
Για τα κατοικίδια με χρόνιο πόνο στις αρθρώσεις, μπορείτε να πάρετε ένα μαλακό κρεβάτι, εύκολης πρόσβασης.
Εάν ο σκύλος σας, συνήθως, κοιμάται στο κρεβάτι σας, δοκιμάστε να τοποθετήσετε μια ράμπα ή σκαλάκια, ώστε να μπορεί να τα χρησιμοποιεί. Έτσι, δεν θα χρειάζεται να πηδά για να ανέβει ή να κατέβει από το κρεβάτι, δραστηριότητες που ασκούν πίεση στις αρθρώσεις.
Βοηθήστε τον να μπει στο αυτοκίνητο φορώντας του λουρί τύπου harness. Το λουρί αυτό, σας επιτρέπει να έχετε τον έλεγχο των δύο άκρων του σκύλου σας και σας διευκολύνει στο να τον σηκώνεται/στηρίζεται.
Φυσικοθεραπεία
Η φυσικοθεραπεία βοηθά στην ενδυνάμωση των αρθρώσεων, των οστών και των μυών του σκύλου σας μέσω της αντοχής, της ενδυνάμωσης, αλλά και των ασκήσεων εύρους τροχιάς.
Υπάρχουν δύο τύποι φυσικοθεραπείας: η ενεργητική και η παθητική. Στην ενεργητική φυσικοθεραπεία ο σκύλος συμμετέχει ενεργά στην άσκηση, καθώς περιλαμβάνονται ασκήσεις ενδυνάμωσης, ισορροπίας, κολύμβηση, κτλ.
Αντίθετα, στην παθητική φυσικοθεραπεία ο σκύλος δεν χρειάζεται να συμμετέχει και μπορεί, ως επί το πλείστον, να βρίσκεται ξαπλωμένος, ενώ ο φυσικοθεραπευτής τον μεταχειρίζεται.
Ποιες υπηρεσίες μπορεί να του προσφέρει;
▪ manual therapy – ο ειδικός αξιολογεί και θεραπεύει τυχόν δυσλειτουργίες με ειδικές κινητοποιήσεις
▪ βελονισμό, ο οποίος περιλαμβάνει την εισαγωγή πολύ λεπτών, αποστειρωμένων βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, προκαλώντας μια βιοχημική αντίδραση στον ιστό που διεγείρει την επούλωση ή/και την ανακούφιση από τον πόνο
▪ ψυχρά/θερμά επιθέματα που τοποθετούνται στις πονεμένες περιοχές για να μειώσουν τη φλεγμονή, τον πόνο και τη δυσκαμψία.
▪ φυσικά μέσα, όπως TENS.
Μασάζ
Το μασάζ είναι μια υγιής εναλλακτική για τον πόνο, και είναι χαλαρωτικό. Αυξάνει την ελαστικότητα, χαλαρώνοντας τους μυς, και εξουδετερώνει τις τοξίνες των μυών και το λίπος. Έτσι, βοηθά το σώμα να οξυγονωθεί σωστά.
Το βασικότερο, όμως, είναι ότι αφιερώνετε χρόνο στον τετράποδο φίλο σας και παράγονται ενδορφίνες που έχουν παυσίπονη και αντιφλεγμονώδη δράση.
Γι’ αυτό, κάντε του μασάζ ή επισκεφτείτε μαζί του μια εξειδικευμένη κλινική. Υπάρχουν πολλά online σεμινάρια για μασάζ σκύλων, αλλά και κλινικές, σε περίπτωση που θέλετε να αναλάβει το κατοικίδιό σας ένας ειδικός».