Η γάτα Κόρατ θεωρήθηκε στη χώρα της, την Ταϊλάνδη, σύμβολο καλής τύχης. Ο βασιλιάς Rama V θαύμασε την ομορφιά της και της χάρισε το όνομά της, που διατηρεί μέχρι σήμερα.

Ο αστραφτερός μανδύας της, τα μεγάλα, εκφραστικά, πράσινα μάτια της, το δυνατό κορμί της σε συνδυασμό με το ντελικάτο περπάτημά της και οι επιπλέον τέσσερις καρδιές που διαγράφονται στο κεφάλι και στο στέρνο, στρέφουν τα βλέμματα πάνω της.

Ιστορία

Στο Εθνικό Μουσείο της Μπανγκόγκ εκτίθεται το αρχαίο βιβλίο, γνωστό ως «The Cat-Book Poems». Περιέχει ποιήματα και χειροποίητες ζωγραφιές. Σε αυτό συναντάμε και την αναπαράσταση της γάτας Κόρατ, ή αλλιώς «Si-Sawat».

Μάλιστα, το υπουργείο Πολιτισμού εκτιμά ότι γράφτηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου Ayudha του βασιλείου του Σιάμ (1350-1767).

Το βιβλίο αυτό (The Cat – Book Poems) αντέγραψε, σε ειδικό χαρτί Khoi, ο ιεραρχικά ανώτερος μοναχός, Somdej Phra Buddhacharn Buddhasarm ahathera, ύστερα από διαταγή του βασιλιά Rama V.

Στο βιβλίο, το οποίο φυλάσσεται σε προθήκη στο μουσείο της Μπανγκόγκ, απεικονίζονται δεκαεπτά γάτες, οι οποίες θεωρείται ότι φέρνουν καλή τύχη στον ιδιοκτήτη τους. Ανάμεσά τους βρίσκεται και η γάτα Κόρατ.

Αναφέρεται ως φήμη ότι το όνομα στη φυλή το έδωσε ο βασιλιάς Rama V. Όταν την αντίκρισε, λέγεται ότι αναφώνησε: «Τι όμορφη γάτα! Από πού κατάγεται;». Και όταν έλαβε την απάντηση, από το Κόρατ, αποφάσισε να της δώσει το όνομα της καταγωγής της.

Στις μέρες μας, στην Ταϊλάνδη, οι Κόρατ αναφέρονται ως «Si – Sawat» και τις συναντάμε, πλέον, σε όλες τις περιοχές.

Οι Ταϊλανδοί τη θεωρούν σύμβολο καλής τύχης. Δεν είναι λίγοι οι μύθοι που αναφέρονται στην καλοτυχία των Κόρατ: έχουν το χρώμα του αργύρου, που συμβολίζει τον πλούτο, αλλά και του σύννεφου που ετοιμάζεται για βροχή.

Τα μάτια της, στο χρώμα του βλαστού του ρυζιού, συμβολίζουν την καλή σοδιά, ενώ εάν δωρίσεις ένα ζευγάρι «Si-Sawat» γάτες σε μια μελλόνυμφη, θα έχει έναν ευτυχισμένο γάμο.

Το 1959, το πρώτο γνωστό ζευγάρι Κόρατ (Nara και Darra) ταξιδεύει στις ΗΠΑ και το 1966 η φυλή γίνεται δεκτή ως κατηγορία στις εκθέσεις του CFA.

Χαρακτηριστικά

Όπως όλα τα γατάκια, έτσι και τα Κόρατ γεννιούνται με μπλε μάτια. Όταν, όμως, φτάσουν στην εφηβεία, αλλάζουν. Εμφανίζεται ένα χρυσαφένιο χρώμα με πράσινο δακτύλιο γύρω από την κόρη, ενώ όταν φτάσουν περίπου τα δύο με τέσσερα χρόνια, τα μάτια αποκτούν ένα φωτεινό πράσινο χρώμα. Αποδεκτά είναι, επίσης, τα πράσινα μάτια με χάλκινη επικάλυψη.

Ένα ακόμα γοητευτικό χαρακτηριστικό των Κόρατ είναι η δομή του κεφαλιού τους.

Πάνω από τα σμαραγδένια τους μάτια υπάρχει ένα ασημένιο τόξο, που κάνει πιο έντονο το περίγραμμα της καρδιάς.

Είναι οι γάτες με τις πέντε καρδιές, τρεις από τις οποίες βρίσκονται στο κεφάλι.

Αν κοιτάξετε μια Κόρατ σε ευθεία, θα δείτε ότι το κεφάλι της έχει σχήμα καρδιάς. Η δεύτερη καρδιά παρατηρείται κοιτάζοντας το κεφάλι της από πάνω, ενώ η τρίτη είναι η μύτη της, που πάντα έχει χρώμα σκούρο μπλε, ή μωβ.

Η τέταρτη καρδιά σχηματίζεται  στο μυώδες στέρνο όταν είναι καθιστή. Η πέμπτη είναι η πραγματική της καρδιά.

Καθώς η γάτα ωριμάζει, οι «τέσσερις καρδιές» γίνονται όλο και πιο εμφανείς.

Τα αυτιά της έχουν φαρδιά βάση και στρογγυλεμένες άκρες, δίνοντάς της μια έκφραση μόνιμης εγρήγορσης.

Το σώμα της είναι γεμάτο μυς και είναι πιο λεπτό από τη μέση και πάνω. Η γάτα Κόρατ δεν παίρνει πολύ βάρος. Ωστόσο, αν την σηκώσετε, θα νιώσετε ότι είναι βαριά σαν πέτρα. Ο όγκος του βάρους μεταφέρεται προς τα εμπρός, καθώς διαθέτει στρογγυλεμένους και καλοσχηματισμένους μυώδεις ώμους.

Ο λαιμός είναι σχετικά κοντός και ενώνεται με ένα φαρδύ στέρνο. Τα μπροστινά πόδια φαίνονται κάπως πιο «ανοιχτά» από το στέρνο, κυρίως όταν η γάτα βαδίζει.

Όλο της το σώμα είναι σχεδιασμένο από τη φύση για να επιβιώνει. Αν και «καλογυμνασμένη», το σώμα της είναι κομψό και πάντα σε ετοιμότητα, να κινηθεί και να αντιδράσει άμεσα.

Το τρίχωμά της δεν σχηματίζει τούφες κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος, όπως και όταν δέχεται χάδια. Οπότε, πολλοί αλλεργικοί δεν ενοχλούνται από την παρουσία της.

Οι ρίζες της τρίχας της έχουν ένα απαλό μπλε χρώμα, το οποίο σκουραίνει κατά μήκος της τρίχας και καταλήγει σε ασημένια άκρη.

Η γυαλάδα αυτή, σε όλο της το σώμα, δίνει την εντύπωση ενός φωτοστέφανου, ενώ το πυκνό της τρίχωμα θυμίζει καλογυαλισμένο ασημένιο κέρμα.

Το τρίχωμά της έχει ένα μόνο στρώμα, και η λάμψη είναι πιο έντονη στο στέρνο και στα πέλματα. Μάλιστα, στο στέρνο συνήθως εμφανίζεται ένα χαρακτηριστικό χώρισμα.

Τα «μαξιλαράκια» των ποδιών είναι σκούρα μπλε, ή μωβ λεβάντας. Οι ρίγες στα πόδια και την ουρά επιτρέπονται, όσο είναι μικρά γατάκια.

Το χρώμα της γούνας τους δεν αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Είναι μπλε ασημί από την πρώτη έως την τελευταία τους μέρα. Μια γάτα οποιουδήποτε άλλου χρώματος, δεν θεωρείται Κόρατ.

Χαρακτήρας – Προσωπικότητα 

Οι γάτες Κόρατ έχουν εξαιρετικά εξελιγμένες τις αισθήσεις της ακοής, της όρασης και της όσφρησης. Είναι ευγενικά κατοικίδια, κινούνται απαλά και αέρινα στο χώρο, και δεν αντέχουν τους ξαφνικούς και δυνατούς θορύβους.

Αναπτύσσουν έναν εξαιρετικά δυνατό δεσμό με τους ιδιοκτήτες τους και επιζητούν τα χάδια τους και την αγκαλιά τους.

Είναι πολύ ενεργητικές και παιχνιδιάρες, πολύ ευγενικές με τα μικρά παιδιά. Συγκατοικούν πολύ καλά με άλλες γάτες, αλλά όταν πρόκειται για μια θέση δίπλα στον ιδιοκτήτη τους, τότε προσπαθούν να επιβληθούν. Έτσι ώστε η αγκαλιά του ανθρώπου τους να χωρά μόνο μία.

Πηγή: Ελληνικός Όμιλος Γάτας