Ακριβώς! Οι εναλλακτικές θεραπείες μπορούν να εφαρμοστούν και στους τετράποδους φίλους μας.
Μάλιστα, η θεραπευτική προσέγγιση δεν είναι μονόπλευρη, καθώς δεν βλέπει το ζώο τμηματικά, αλλά ως σύνολο.
Η Δρ. Κατερίνα Λουκάκη, κτηνίατρος, PhD, Cert. IAVH, Cert. SAMAG, μας ενημερώνει για τη συμπληρωματική – εναλλακτική κτηνιατρική.
Ποια η διαφορά μεταξύ κλασσικής και συμπληρωτικής – εναλλακτικής κτηνιατρικής;
Η εναλλακτική κτηνιατρική αντιμετωπίζει τον κάθε ζωικό οργανισμό στο σύνολό του και σε βάθος χρόνου, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τα σωματικά συμπτώματα τη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά και στοιχεία ψυχοδιανοητικά, που έχουν σχέση με την εν γένει συμπεριφορά του ανάλογα, φυσικά, με το είδος του.
Σε κτηνιατρικές εκτροφές, επίσης, δίνεται μεγάλη σημασία στην ομαδοποίηση, που έχει σχέση με την ένταση και τη διαφοροποίηση των συμπτωμάτων με τα οποία παρουσιάζεται κάθε νοσηρή κατάσταση τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Ποιες είναι, κυρίως, οι συμπληρωματικές εναλλακτικές μέθοδοι που εφαρμόζονται στην κτηνιατρική;
Ομοιοπαθητική κτηνιατρική, κτηνιατρικός βελονισμός, φυτοθεραπεία, ισοθεραπεία.
Ποια συμπτώματα αντιμετωπίζονται με την εναλλακτική προσέγγιση;
Χρόνια ή οξέα οστεοκινητικά προβλήματα, δερματικά προβλήματα, χρόνιες ωτίτιδες, αλλά και ουρολοιμώξεις, σύνδρομα γαστρεντερικού οξέα, ή χρόνια λοιμώδη νοσήματα, όπου ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Το ίδιο γίνεται και στις περιπτώσεις αυτοάνοσων νοσημάτων. Επίσης, αντιμετωπίζονται νευρολογικά προβλήματα, αλλά και προβλήματα συμπεριφοράς κ.λπ.
Ο κτηνιατρικός επιστημονικός χώρος αντιμετωπίζει με επιφύλαξη τις συμπληρωματικές εναλλακτικές μεθόδους; Κι αν ναι, γιατί;
Ο δυτικός κτηνιατρικός επιστημονικός κόσμος έχει έρθει σε επαφή με τις εναλλακτικές συμπληρωματικές θεραπείες και μεθόδους περίπου τα τελευταία 50 χρόνια, και είναι λογικό να είναι επιφυλακτικός λόγω και της έλλειψης αρκετού αριθμού δημοσιεύσεων.
Στην ανατολή οι μέθοδοι αυτές χρησιμοποιούνται αιώνες τώρα, ιδίως ο κτηνιατρικός βελονισμός και η φυτοθεραπεία. Αλλά τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι κτηνίατροι ασχολούνται και θέλουν να ενημερωθούν και να γνωρίσουν τις εναλλακτικές θεραπείες. Έχει μεγάλη σημασία, αυτοί που τις εφαρμόζουν να τις γνωρίζουν σε βάθος και, παράλληλα, να έχουν καλή γνώση της κλασσικής κτηνιατρικής.