Υπάρχουν άνθρωποι που λατρεύουν τους σκύλους, όμως δεν έχουν. Όταν τους ρωτάς γιατί, απαντούν: δεν μπορώ να τους προσφέρω τη ζωή που τους αξίζει.

Γιατί ο σκύλος δεν είναι ένα άψυχο αντικείμενο. Έχει αισθήματα και ανάγκες. Όσοι σκέφτονται να βάλουν στη ζωή τους έναν σκύλο, πρέπει πρώτα να αναρωτηθούν εάν είναι ικανοί να του χαρίσουν τη ζωή που ορίζει η φύση του. Να του διαθέσουν χρόνο, υπομονή, επιμονή και κατανόηση να φροντίσουν για την εκπαίδευσή του, ώστε να συμβιώσουν αρμονικά μαζί του.

Προτού, λοιπόν, αποκτήσουμε σκύλο, ο κ. Γιάννης Γεωργιάκος, PDT-BC, ACDBC, εκπαιδευτής – ειδικός συμπεριφοράς σκύλων, International Association Animal Behavior Consultant, μας βάζει σε σκέψη. Παραθέτει τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε έναν σκύλο, και εξηγεί ποιες είναι οι υποχρεώσεις του μελλοντικού ιδιοκτήτη/κηδεμόνα.

O κ. Γιάννης Γεωργιάκος, PDT-BC, ACDBC, εκπαιδευτής – ειδικός συμπεριφοράς σκύλων, International Association Animal Behavior Consultant

«Μια πράξη αναδοχής – υιοθεσίας σκύλου είναι πιθανό να έχει σαν αφετηρία τη διάσωση του δύστυχου σκύλου από τη ζωή στο δρόμο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, οι λόγοι για την υιοθεσία ενός σκύλου είναι:

α) εσωτερική παρόρμηση για συντροφικότητα

β) θάνατος στην οικογένεια του σκύλου που προϋπήρχε

γ) ανάγκη που συνδυάζει τη συντροφικότητα με τη χρηστικότητα (π.χ. φύλαξη)

δ) παρορμητικότητα

ε) «επειδή έτυχε»

στ) για λόγους κοινωνικής επίδειξης ή «μόδα»…

Σε κάθε περίπτωση, η ζωή με έναν σκύλο είναι απογειωτική. Σε διδάσκει την αξία της άδολης αγάπης, της ταπεινότητας και της ολοκληρωτικής δοτικότητας.

Σίγουρα υπάρχουν στιγμές που η σχέση αυτή δοκιμάζεται, και τα ανθρώπινα νεύρα έρχονται στα όριά τους, μιας και ο κώδικας επικοινωνίας μεταξύ σκύλου και ανθρώπου χτίζεται, διαμορφώνεται και πλάθεται με τη συμβίωση.

Η σωστή διαπαιδαγώγηση του σκύλου, η εκπαίδευσή του και η απουσία χρήσης βίας, «χτίζουν» αρμονική σχέση και ξεκάθαρους ρόλους.

Παρόλα αυτά, προβλήματα προκύπτουν! Κάποιες φορές, μάλιστα, σε βαθμό που η συμβίωση είναι, είτε επικίνδυνη, είτε τυραννική. Είναι βέβαιο ότι πολλά από τα προβλήματα που προκύπτουν, είναι εφικτό να τα αποφύγουμε, αν βάλουμε κριτήρια που αφορούν την επιλογή του κατάλληλου σκύλου για τον καθέναν από εμάς.

Μέγεθος

Ένας γιγάντιος σκύλος δεν μπορεί να ζήσει εύκολα σε ένα μικρό διαμέρισμα χωρίς σοβαρές υποχωρήσεις και ένας πολύ μικρόσωμος, ίσως ταλαιπωρηθεί από τα «άτσαλα» παιχνίδια των νεότερων μελών της οικογένειας.

Τρίχωμα – Σάλια

Όλα τα σκυλιά, και μαδάνε, και έχουν σάλια! Άλλα ελάχιστα, άλλα πολύ, άλλα υπερβολικά. Προτού γίνουμε κηδεμόνες κάποιου σκύλου, είναι χρήσιμο να σκεφτούμε μέχρι ποιου σημείου μπορούμε να συμβιβαστούμε με την απώλεια του μανδύα του σκύλου μας και με τη στάμπα που αφήνουν τα σάλια του, είτε στα έπιπλά μας είτε πάνω στα ρούχα μας.

Ιδιαιτερότητες χαρακτήρα – Προσαρμοστικότητα

Όλοι οι σκύλοι είναι καλοί, όμως δεν κάνουν για όλους τους τύπους των ανθρώπων. Είτε πρόκειται για καθαρόαιμους, είτε για ημίαιμους σκύλους. Ένα test χαρακτήρα είναι χρήσιμο, προτού αναλάβουμε την κηδεμονία.

Σε πολύ γενικές γραμμές, σε οικογένειες με μικρά παιδιά συστήνεται σχεδόν πάντα θηλυκό άτομο. Σκύλοι με υψηλό ταμπεραμέντο, κτητική συμπεριφορά και αρχηγικές τάσεις πρέπει να υιοθετούνται από ανθρώπους με εμπειρία στη συμβίωση με δύσκολους χαρακτήρες σκύλων.

Ανάγκες για εκτόνωση

Σημαντική παράμετρος, τόσο στην ευζωία του σκύλου όσο και στις συμπεριφορικές του αντιδράσεις, είναι η εκτόνωσή του και ο εμπλουτισμός του περιβάλλοντος στον ψυχισμό του.

Ο καθένας μας οφείλει να αξιολογήσει τις δυνατότητές του σε απόλυτα πραγματικές συνθήκες, να ζυγίσει το «θέλω» και το «μπορώ» πριν από κάθε πράξη υιοθεσίας.

Περιβάλλον ιδιοκτήτη – Οικονομική δυνατότητα – Συνθήκες ζωής

Ασφαλώς και μπορώ να αντιληφθώ την ανάγκη του καθένα από εμάς να αποκτήσει σκύλο. Όμως, ας είμαστε πραγματιστές.

Κάποιος που λείπει από το σπίτι του 12 ώρες την ημέρα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχει σκύλο και να είναι, ταυτόχρονα, συνεπής στις ανάγκες του ζώου του για εκτόνωση και ποιοτική επικοινωνία. Αν, μάλιστα, αυτός ο κάποιος έχει και άλλες δράσεις εκτός σπιτιού πέραν της 12ωρης απουσίας, τότε απλά δεν πρέπει να αποκτήσει σκύλο.

Επίσης, πρέπει να σκεφτεί κανείς τη ζωή που θέλει να κάνει με τον σκύλο του. Πολλοί θα έλεγαν εύκολα τη φράση «παντού και πάντα μαζί». Κάτι τέτοιο προϋποθέτει, το μέγεθος, η συμπεριφορά και ο χαρακτήρας του σκύλου να ταιριάζουν με τις συνθήκες της δικής μας ζωής.

Τέλος, ας συνυπολογίσουμε ότι τα έξοδα ενός μεγαλόσωμου σκύλου είναι σε κάθε περίπτωση πιο αυξημένα σε σχέση με εκείνα για έναν μικρόσωμο, τόσο για τη διατροφή του όσο και για τη ρουτίνα της υγείας του (χάπια για τα παράσιτα, προϊόντα για εξωπαράσιτα, βιταμίνες ή πρόσθετα διατροφής, αν χρειάζονται, κ.τ.λ.)

Κουτάβι ή ενήλικο άτομο

Αν θέλουμε να βιώσουμε τη χαρά της διαπαιδαγώγησης από το μηδέν, την ικανοποίηση στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του, το καθημερινό, ίσως, crash-test των νεύρων μας και την αδιαφιλονίκητη αγάπη προς τη σφουγγαρίστρα για τους πρώτους μήνες της συμβίωσης, τότε, κουτάβι.

Από την άλλη, αν η ζωή μας είναι λίγο πιο πολύπλοκη και θέλουμε ένα σκύλο που έχει ξεφύγει από την παιδική ηλικία, που η ένταξή του να είναι, ίσως, πιο εύκολη στη ρουτίνα της ζωής μας, τότε, ενήλικο σκύλο. Με την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί test χαρακτήρα.

Κλείνοντας την τοποθέτησή μου, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σε όλους όσοι αναλαμβάνουν την κηδεμονία αδέσποτου σκύλου. Ασφαλώς και είναι πράξη ευσπλαχνίας, δείγμα πολιτισμού και ψυχικής ανωτερότητας. Αλλά, η αναδοχή – υιοθεσία αδέσποτου ζώου δεν σημαίνει και παραίτηση από τις ανάγκες του στο επίπεδο ευζωίας.

Όλα τα ζώα μας παραχώρησαν ή τους στερήσαμε το προνόμιο να ζουν όπως θα ήθελαν.

Εμείς, οι άνθρωποι, έχουμε την απόλυτη ευθύνη να τους παρέχουμε ό,τι περισσότερο χρειάζεται με σκοπό τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους, την ευζωία τους και την ένταξή τους στην ανθρώπινη κοινωνία».