Μήπως ο σκυλάκος σας αρπάζει τα πάντα που βρίσκει στο έδαφος κατά τη διάρκεια της βόλτας, ή είναι τόσο ενθουσιασμένος που σας τραβάει με όλη του τη δύναμη;
Αν ναι, τότε πρέπει να μάθετε το λουρί – χάλτη και τη χρησιμότητά του. Η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων – ενεργειακή θεραπεύτρια ανθρώπων και ζώων, Χριστιάννα Ξένου, μας εξηγεί σε ποιες περιπτώσεις συνιστάται.
«Όλοι έχουμε ζήσει αυτήν την υπέροχη εμπειρία, να μας τραβάει ο σκύλος μας χωρίς καμία τύψη για να μυρίσει εκείνο το πολυπόθητο δέντρο που βρίσκεται μπροστά μας, ή για να πάει να γνωρίσει τον σκύλο που μόλις είδε. Κι εμείς από πίσω, τρέχοντας, προσπαθούμε να τον συγκρατήσουμε…
Τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα όταν έχεις ένα μικρόσωμο σκύλο. Τι κάνεις, όμως, όταν το μέγεθος του σκύλου σου θυμίζει το… μικρό μου πόνι;
Γνωρίζουμε το κολάρο που τοποθετείται στον λαιμό του σκύλου και το σαμαράκι που εφαρμόζεται στο στήθος του. Ας δούμε και ένα άλλο είδος λουριού, τον λεγόμενο χάλτη (halti) ή gentle leader.
Ο χάλτης εφαρμόζεται στη μουσούδα του σκύλου μας και κουμπώνει πίσω από τα αφτιά. Κάτι σαν το χαλινάρι που βάζουμε στο άλογο. Δεν είναι φίμωτρο, αν και το θυμίζει λίγο. Ο σκύλος μπορεί, φορώντας το, να φάει, να πιει νερό, να γαβγίσει, αλλά και να παίξει με το μπαλάκι του.
Πώς δουλεύει ο χάλτης;
Ο χάλτης, όπως είπαμε, εφαρμόζεται στη μουσούδα. Άρα, ελέγχει καλύτερα το κεφάλι του σκύλου. Το κεφάλι οδηγεί το σώμα, γιατί όπου είναι το βλέμμα και η εστίαση του σκύλου, εκεί θα πάει όλη του η δύναμη.
Αν, λοιπόν, μπορούμε να ελέγξουμε το κεφάλι, τότε μπορούμε να συγκρατούμε και όλο του το σώμα. Επίσης, δεν μπορεί να τραβήξει με την ίδια δύναμη, όπως όταν του φοράμε το περιλαίμιο ή το σαμαράκι.
Γιατί και σε ποιους σκύλους επιλέγουμε τον χάλτη;
Ο χάλτης δεν είναι για όλους τους σκύλους. Τι εννοώ; Κάποιοι σκύλοι μπορούν πιο εύκολα να μαθαίνουν να περπατάνε χαλαρά στο λουρί. Έτσι, δεν υπάρχει λόγος να τους φορέσουμε τον χάλτη.
Συνιστάται, όμως:
● σε μεγαλόσωμες φυλές σκύλων, που οι κηδεμόνες δυσκολεύονται να συγκρατήσουν και είναι αρκετά επίφοβο να χτυπήσουν κατά τη διάρκεια της βόλτας,
● σε σκύλους που αποσπάται πολύ εύκολα η προσοχή τους, και ο κηδεμόνας δυσκολεύεται στην επικοινωνία μαζί τους, κατά τη διάρκεια του περιπάτου,
● σε σκύλους που έχουν, συνεχώς, τη μουσούδα τους στο έδαφος και μυρίζουν τα πάντα, με αποτέλεσμα, να είναι τόσο αφοσιωμένοι σε αυτό, ώστε να μην ακούνε τον κηδεμόνα τους,
● σε σκύλους που τρώνε από κάτω,
● σε σκύλους που έχουν πρόβλημα ακοής ή ολική κώφωση, και η επικοινωνία στη βόλτα δυσκολεύει,
● σε σκύλους που εκδηλώνουν ορισμένες αντιδραστικές συμπεριφορές προς διάφορα ερεθίσματα που συναντούν στη βόλτα.
Αν θέλετε να δοκιμάσετε τον χάλτη στον σκύλο σας, σας συνιστώ να μιλήσετε με κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων, ώστε να σας βοηθήσει να βρείτε τον κατάλληλο τύπο και το σωστό μέγεθος για τον σκύλο σας. Παράλληλα, θα σας καθοδηγήσει για το πώς πρέπει να τον εφαρμόσετε σωστά, ώστε να τον δεχθεί και να τον αγαπήσει.
Είναι πολύ σημαντικό, ο σκύλος σας να αποδεχτεί τον χάλτη. Διαφορετικά, αντί να έχετε μια πιο ήρεμη βόλτα, θα έχετε έναν σκύλο που θα προσπαθεί σε όλη τη διαδρομή να τον βγάλει».