Το μέγεθος ενός σκύλου Dogue De Bordeaux ταιριάζει σε… γίγαντα, που έχει όμως, χρυσή καρδιά. Αφοσιώνεται πλήρως στην οικογένειά του και δεν θα διστάσει να την υπερασπιστεί, όταν αισθανθεί ότι απειλείται.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν, τη φυλή Dogue De Bordeaux με τη βοήθεια του εκτροφέα, Ιωάννη Δ. Παπάζογλου.

Ιστορία

«Το Dogue De Bordeaux ή αλλιώς γαλλικό Μαστίφ είναι μια από τις αρχαιότερες γαλλικές φυλές, καθώς υπάρχουν αναφορές σε αυτήν από βιβλία του 14ου αιώνα.

Από εκείνη την εποχή έως σήμερα, το Dogue De Bordeaux έχει κληθεί να αντιμετωπίσει κάθε είδους πρόκληση, όπως τη φύλαξη κοπαδιών, το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων, τη σωματοφυλακή, αλλά και τη φύλαξη χώρου.

Επίσης, χρησιμοποιήθηκε κατά περιόδους, σε κυνομαχίες, αλλά έγινε κι αστέρας του κινηματογράφου με την ταινία Turner & Hooch.

Το 1863, στην πρώτη γαλλική έκθεση σκύλων, το Dogue De Bordeaux έδωσε το παρών με τη σημερινή του ονομασία. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, απειλήθηκε με εξαφάνιση. Όμως το 1960 η φυλή έκανε μια νέα αρχή, με αποτέλεσμα οι λάτρεις συνεχώς να αυξάνονται.

Μορφολογία

Η μορφολογία της φυλής καθορίζεται από τον FCI. Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της φυλής είναι το μεγάλο και εντυπωσιακό κεφάλι.

Το σώμα τους πρέπει να είναι γεροδεμένο, επιβλητικό και αθλητικό, ώστε να εξασφαλίζει την απαραίτητη ευκινησία για ένα σκύλο τέτοιου μεγέθους.

Σε βάρος, τα ενήλικα αρσενικά πρέπει να είναι άνω των 50 κιλών και με ύψος 60 έως 68 εκατοστά, ενώ τα θηλυκά πρέπει να ξεπερνούν τα 45 κιλά και να έχουν ύψος από 58 έως 66 εκατοστά.

Στη φωτογραφία είναι ο εκτροφέας, Ιωάννης Δ. Παπάζογλου

Τρίχωμα

Το τρίχωμα του είναι κοντό και σε αποχρώσεις του καφέ, ενώ επιτρέπονται λευκά σημάδια στο στέρνο και χαμηλά στα πόδια. Μπορεί να έχουν κόκκινη ή μαύρη μουσούδα και είναι απαραίτητο να παρουσιάζουν προγναθισμό.

Χαρακτήρας

Ως σκυλιά φύλακες οφείλουν να έχουν δυνατό και κυριαρχικό χαρακτήρα με αυτοπεποίθηση και κουράγιο χωρίς όμως να παρουσιάζουν επιθετικότητα προς άλλα σκυλιά ή μικρότερα ζώα.

Είναι ιδιαίτερα ευφυή, εύκολα στην εκπαίδευση και με σωστή κοινωνικοποίηση εξελίσσονται σε ήρεμοι χαρακτήρες, που σπάνια θα δείξουν σημάδια νευρικότητας ή θα γαβγίσουν.

Η συμβίωση με ένα Dogue De Bordeaux είναι μια μοναδική εμπειρία. Παρά το μεγάλο του μέγεθος είναι ένα σκυλί ιδανικό για να ζει μέσα στο σπίτι, καθώς, λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα του, δημιουργεί πολύ ισχυρό δέσιμο με τον άνθρωπό του και επιζητά τη συνεχή επαφή μαζί του, όπως και με την οικογένεια του.

Καμία οικογένεια δεν είναι τόσο πολυπληθής ώστε να υπερκαλύψει την ανάγκη ενός σκύλου αυτής της φυλής για αγάπη. Έτσι, όταν νιώσει πραγματικό μέλος μιας οικογένειας θα αναπτύξει από μόνο του το αίσθημα της φύλαξης, όταν αισθανθεί ότι χρειάζεται ή αντιληφθεί ότι κάποιο μέλος της οικογένειας απειλείται».