Γνωρίζετε ότι το πρωτόγαλα συμβάλλει και στην υγεία των αγαπημένων μας κατοικίδιων; Ότι, εκτός από την αντιβιοτική και προβιοτική του ιδιότητα, μπορεί να αντιμετωπίσει κοινές ασθένειες;

Μάθετε, λοιπόν, από τη σύμβουλο διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου, πώς μπορεί να ωφελήσει το τετραποδάκι σας.

«Διαβάζοντας για το πώς λειτουργεί το σώμα, είτε το ανθρώπινο, είτε ενός ζώου, μόνο δέος μπορούμε να νιώσουμε για το μεγαλείο της φύσης. Η διατροφή έρχεται να συμπληρώσει αυτόν τον μαγικό συνδυασμό, καθώς ξεκλειδώνει μηχανισμούς που μπορούν να απογειώσουν την υγεία ενός οργανισμού. Ας δούμε πώς η φύση φροντίζει για το ξεκίνημα της ζωής.

Το colostrum, ή πρωτόγαλα, είναι γάλα «πολλών οκτανίων», δηλαδή τέτοιας διατροφικής αξίας, που δεν βρίσκουμε στο κανονικό γάλα που παράγουν τα θηλαστικά. Παράγεται κατά τις τελευταίες περιόδους της εγκυμοσύνης του ζώου και περιέχει έναν συνδυασμό από εκκρίσεις των μαστοφόρων αδένων μαζί με πρωτεΐνες, οι οποίες μεταφέρονται από το αίμα μέσω των ορμονών. Έτσι, έχει σχεδόν 100 φορές περισσότερη περιεκτικότητα σε ανοσοσφαιρίνη (το μεγαλύτερο φυσικό αντίσωμα που εντοπίζεται στον οργανισμό).

Ας δούμε πώς μπορεί να ωφελήσει τον σκύλο ή τη γάτα μας.

Το πρωτόγαλα μπορεί να δράσει ως αντιβιοτικό και ως προβιοτικό, αλλά οι πιο πρόσφατες έρευνες εστιάζουν στο πώς μπορεί να αντιμετωπίσει κοινές ασθένειες, καθώς επηρεάζει την ανάπτυξη και τους ρυθμιστές του ανοσοποιητικού.

1. Πρωτόγαλα και αλλεργίες: To πρωτόγαλα περιέχει την ορμόνη PRP, η οποία ενεργοποιεί ένα ανενεργό ανοσοποιητικό, ή (στην περίπτωση των αλλεργιών) ρυθμίζει προς τα κάτω ένα υπερ-ενεργοποιημένο ανοσοποιητικό (ό,τι δηλαδή συμβαίνει στην περίπτωση των αλλεργιών). Αυτή η ρύθμιση προς τα κάτω είναι σημαντική για την αντιμετώπιση των αλλεργιών και των αυτοάνοσων νοσημάτων. Κι αυτό γιατί ένα ανοσοποιητικό που είναι σε υπερδιέγερση, είτε θα αποτύχει να αναγνωρίσει τα ίδια του τα κύτταρα και θα αρχίσει την επίθεση εναντίον τους (αυτοάνοσα), είτε θα αντιδράσει υπερβολικά σε κάτι που κανονικά θα έπρεπε να μην προκαλέσει κάποια αντίδραση στον οργανισμό του. H ορμόνη PRP λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως και ο θύμος αδένας.

2. Πρωτόγαλα και σύνδρομο διαπερατού εντέρου: Το πρωτόγαλα βοηθά στο να επουλωθεί το έντερο, το οποίο καταλήγει να γίνει διαπερατό από τοξίνες, φάρμακα και ξένα σώματα. Τελικά, μικρά σωματίδια τροφής περνάνε στο αίμα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν διάφορες ανεπιθύμητες αντιδράσεις όπως οι φλεγμονές και τα αλλεργικά συμπτώματα. Επίσης, η αντιβιοτική και προβιοτική του δράση επαναφέρει την υγιή εντερική χλωρίδα, που είναι απαραίτητη για ένα υγιές πεπτικό σύστημα.

3. Πρωτόγαλα και αναπνευστικό: Είναι ιδιαίτερα βοηθητικό σε μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού, και καλό θα είναι να δοθεί πριν από κάποια μετακίνηση σε μέρος όπου θα υπάρχουν και άλλα ζωάκια, που μπορεί να μεταδώσουν τέτοιες ασθένειες. Μια έρευνα που έγινε το 2007, έδειξε ότι το πρωτόγαλα είναι τρεις φορές πιο αποτελεσματικό από το εμβόλιο της γρίπης. Μπορεί να προστατέψει από ιούς όπως bordetella (kennel cough), parvovirus, λεπτοσπείρωση, ασθένεια lyme.

4. Πρωτόγαλα και καρκίνος: Οι κυτοκίνες που περιέχει το πρωτόγαλα, όπως οι ιντερφερόνες και οι ιντερλευκίνες, ενεργοποιούν ειδικά λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία μπορούν να βρουν και να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα.

5. Πρωτόγαλα και επούλωση πληγών: Οι έρευνες έχουν δείξει ότι όταν αλείφεται τοπικά, μπορεί να επιταχύνει την επούλωση των πληγών, την ανάπλαση του δέρματος και την κυτταρική αναδόμηση. Η αντιμικροβιακή του δράση εμποδίζει και θεραπεύει τις δερματικές μολύνσεις.

Τοπικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:

-δερματίτιδες και δερματικές μολύνσεις

-στοματικές μολύνσεις

-μολύνσεις των αυτιών

-αποστήματα

-κύστες

-τσιμπήματα εντόμων

-εγχειρητικές τομές

Μπορείτε να το βρείτε σε κάψουλα ή σε σκόνη. Καλό θα είναι, να δοθεί σε άδειο στομάχι ή, εναλλακτικά, να το ανακατέψετε με μια μικρή ποσότητα πρόβειου γιαουρτιού ή ζωμού. Σε κάθε περίπτωση, προτιμήστε συμπληρώματα πολύ καλής ποιότητας. Όπου υπάρχουν διαθέσιμα, προτιμήστε βιολογικά, ώστε να είναι απαλλαγμένα από άλλα πρόσθετα.

Η υγεία του σκύλου και της γάτας μας είναι εξίσου σημαντική με τη δική μας, γι’ αυτό αξίζει  να ασχοληθούμε λίγο πιο προσεχτικά με το τι λαμβάνει ο οργανισμός τους».

Πηγές:  https://www.dogsnaturallymagazine.com/colostrum-benefits-for-dogs/  ● https://ivcjournal.com/colostrum/