Μία πόλη που αγαπά, σέβεται και προστατεύει τα ζώα, υπόσχεται η νέα διοίκηση του Δήμου Αθηναίων. Και ανεβάζει τον πήχη ψηλά, καθώς δεσμεύεται για τη δημιουργία καταφυγίου, δημοτικού κτηνιατρείου, αλλά και πάρκων σκύλων. Βασικές υπηρεσίες, που στερούνται οι πολίτες του μεγαλύτερου δήμου της χώρας.

Το φιλοζωικό πρόγραμμα, που θα «πέσει» στο τραπέζι των συζητήσεων με το που θα αναλάβει καθήκοντα η νέα διοίκηση, μας παρουσιάζει η εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος – υπεύθυνη προγραμμάτων ευζωίας στην Animal Action Hellas, Σεραφίνα Αβραμίδου. Μάλιστα, έχει εκτιμηθεί και το κόστος του.

Η εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος – υπεύθυνη προγραμμάτων ευζωίας στην Animal Action Hellas, Σεραφίνα Αβραμίδου

Σύμφωνα, λοιπόν, με την κ. Αβραμίδου, το πρόγραμμα είναι βασισμένο σε πέντε πυλώνες:

1. Δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου για την ιατρική φροντίδα των αδέσποτων, αλλά και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.

2. Δημιουργία καταφυγίου ζώων με σωστές προδιαγραφές και δίκτυο φιλοξενίας από εθελοντές δημότες.

3. Δημιουργία πλατφόρμας που θα υποστηρίζει μητρώο ιδιοκτητών, αλλά και μητρώο αδέσποτων ζώων, τα οποία θα προωθούνται σε υιοθεσία.

4. Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, αλλά και για ενήλικους. Επισκέψεις σε σχολεία και οργανώσεις Ημερίδων με θέματα φιλοζωίας, για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση.

5. Δημιουργία υπαίθριων περιφραγμένων χώρων (dog parks). Στόχος, κάθε δημοτική κοινότητα να αποκτήσει από δύο πάρκα.

Η δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου και καταφυγίου ζώων συνεπάγεται και τη λύση συνεργασίας του Δήμου με το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙ.ΚΕ.Π.ΑΖ), που έχει υπό την προστασία του τα αδεσποτάκια 18 δήμων. Όπως υποστηρίζει η κ. Αβραμίδου, είναι μεγάλος ο αριθμός των ζώων γιατί «οι ιδιοκτήτες δεν στειρώνουν τα ζώα τους και πετούν τα κουτάβια στα σκουπίδια, ή, επειδή τους έσκισαν τον καναπέ, τα εγκαταλείπουν στο δρόμο. Γι΄αυτό το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων θέλει ριζική αντιμετώπιση: εκπαίδευση, αλλά και παροχή δυνατότητας στους δημότες να στειρώνουν το κατοικίδιό τους με χαμηλό κόστος, ή και χωρίς πληρωμή.

Η κ. Αβραμίδου επισημαίνει το σπουδαίο έργο που επιτελούν οι εθελοντές και δηλώνει υπέρ της συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη μιας πόλης που σέβεται τα ζώα. Τονίζει, επίσης, το πόσο σημαντική είναι η παιδεία σε θέματα φιλοζωίας, αλλά και η ενημέρωση και εκπαίδευση των ενήλικων, έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ζώων που ζουν στους δρόμους. Γι΄αυτό θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή αυτής της υπηρεσίας.

Παράλληλα, στόχος είναι μια πόλη pet-friendly, όπου οι κηδεμόνες σκύλων θα έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν τα ζωάκια τους σε ασφαλείς περιφραγμένους χώρους και να απολαμβάνουν και οι δύο τη βόλτα τους.

«Να μπορέσουμε να συνυπάρχουμε όλοι. Θα δώσουμε βάρος στους ανθρώπους, αλλά και στα ζώα. Να γίνουμε πρότυπο δήμου διαχείρισης αδέσποτων ζώων (σκύλων και γατών), αλλά και φιλικής συμπεριφοράς προς τα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα», τονίζει η κ. Αβραμίδου, και διευκρινίζει ότι πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός μεταξύ των φιλόζωων και εκείνων που φοβούνται ή δεν θέλουν τα ζώα – αρκεί να μην τα πειράζουν.

Η κ. Αβραμίδου, όπως μας αφηγείται, άλλαξε επαγγελματική κατεύθυνση, προκειμένου να ασχοληθεί με αυτό που πραγματικά αγαπούσε: τα ζώα. Είναι κηδεμόνας τριών σκύλων, τους οποίους διέσωσε από τον δρόμο.