Καθώς σφάλιζε πίσω τους η πόρτα των γυναικείων φυλακών του Ελαιώνα Θηβών, τα αδεσποτάκια της Save a Greek Stray προχωρούσαν προς το προσωρινό τους σπίτι. Εκεί θα ξανάβρισκαν τη χαμένη τους εμπιστοσύνη στον άνθρωπο.

Οικογένειά τους, οι κρατούμενες. Εκείνες θα αποκτούσαν όλες τις γνώσεις που αφορούν τον γνωστό-άγνωστο φίλο του ανθρώπου: τον σκύλο, έτσι ώστε να τον κατανοήσουν και να τον βοηθήσουν να ξεπεράσει φοβίες και ανασφάλειες. Σε αντάλλαγμα, το ζωάκι θα τις βοηθούσε να διαχειριστούν το στρες και θα αναπτέρωνε την αυτοπεποίθησή τους.

Όταν, λοιπόν, ο Αλέξανδρος Παράσχης, παγκοσμίως αναγνωρισμένος σύμβουλος συμπεριφοράς σκύλων (CBCC-KA και CPDT-KA) πέρασε την κεντρική πύλη της φυλακής μαζί με τους σκύλους του καταφυγίου Save a Greek Stray, είχε ως στόχο -εκπροσωπώντας όλους τους ανθρώπους του καταφυγίου- να αποδείξει τη σχέση αμοιβαίας επίδρασης που αναπτύσσεται μεταξύ ανθρώπου και σκύλου, και τα οφέλη της.

 

Οι συνθήκες κράτησης στο Αγροτικό Τμήμα των γυναικείων φυλακών Ελαιώνα Θηβών διαφέρουν από εκείνες στις άλλες φυλακές, καθώς οι κρατούμενες συμμετέχουν σε δραστηριότητες που τους παρέχουν τα εφόδια για την επανένταξή τους, μετά την αποφυλάκισή τους.

Το πρόγραμμα Saved by a Greek Stray, αφού πήρε το «πράσινο φως» από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υλοποιείται από τον Μάρτιο του 2018.

Ο κ. Παράσχης επί 12 εβδομάδες μοιράστηκε τις γνώσεις του για τους σκύλους με τις κρατούμενες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, και έζησε από κοντά την εξέλιξη αυτής της σχέσης. Θυμάται ότι στο πρόγραμμα συμμετείχαν και δύο κρατούμενες που φοβόντουσαν τα σκυλιά. Και δεν ξεχνά τη μία από τις δύο, που στην αρχή των μαθημάτων, κάθε φορά που την πλησίαζε ένας σκύλος, κρυβόταν πίσω του και του έσφιγγε τα μπράτσα, από το φόβο της. Μετά την αποφυλάκισή της, όμως, φροντίζει αδέσποτα ζώα.

 

«Όσες έχουν αναλάβει σκύλους, τους προσέχουν πάρα πολύ. Μπορώ να πω ότι τους παραχαϊδεύουν. Έχει αναπτυχθεί ένας ισχυρός δεσμός. Οι σκύλοι αντιπροσωπεύουν για τις κρατούμενες πολλά χαρακτηριστικά τους. Βλέπουν σε αυτούς δικά τους ‘κομμάτια’. Γενικότερα, η παρουσία των σκύλων στη φυλακή άλλαξε το κλίμα για όλες. Νοιώθουν ότι προσφέρουν, είναι πιο ήρεμες. Από την άλλη, οι σκύλοι ζουν σε ένα περιβάλλον που θυμίζει σπίτι. Δεν υπάρχουν κελιά. Οι κρατούμενες τους προσέχουν και τους φροντίζουν, τους εκπαιδεύουν σε βασικές εντολές και σε κανόνες συμπεριφοράς, έτσι ώστε η υιοθεσία τους να είναι πιο εύκολη», εξηγεί ο κ. Παράσχης.

«Από τους βασικούς στόχους της Save a Greek Stray ήταν να μπορέσουμε να αποδείξουμε έμπρακτα το όφελος της αλληλεπίδρασης ανθρώπων και ζώων για το κοινωνικό σύνολο.

Δυο κοινωνικά περιθωριοποιημένες ομάδες, οι φυλακισμένες και τα αδέσποτα ζώα, ενώνονται, ζουν μαζί, εκπαιδεύονται ταυτόχρονα και αναζητούν νέες ευκαιρίες για το μέλλον.

 

Έχοντας πίστη στη μαγική ικανότητα που έχουν τα ζώα να μειώνουν το στρες στο περιβάλλον που ζουν, να ενισχύουν το αίσθημα αυτοπεποίθησης και ενσυναίσθησης των ανθρώπων, αλλά και να συσφίγγουν τις ανθρώπινες σχέσεις, καλλιεργώντας την ανάγκη για προσφορά και φροντίδα, ενώσαμε τις δυο αυτές ομάδες, σε μια απόπειρα αξιοποίησης των θετικών στοιχείων, που θα προέκυπταν από τη μεταξύ τους συνεργασία», υποστηρίζουν οι άνθρωποι της Save a Greek Stray και συμπληρώνουν: «Γυναίκες έγκλειστες, με περιορισμένες δυνατότητες δημιουργικής και ψυχοθεραπευτικής απασχόλησης, ζουν, εκπαιδεύουν και προσφέρουν την αγάπη τους σε αυτά τα ζωάκια, που την έχουν στερηθεί όσο οι ίδιες. Με αυτόν τον τρόπο, αισθάνονται την ανάγκη προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, μειώνονται τα επίπεδα στρες και τα συναισθήματα κατάθλιψης που δημιουργεί ο εγκλεισμός και, ταυτόχρονα, αποκτούν τα εφόδια για μια διέξοδο επαγγελματικής απασχόλησης, μετά την αποφυλάκισή τους».

Κρατούμενη που εκπαιδεύει τη Λολίτα, αναφέρει πόσο χρήσιμη νοιώθει, καθώς αισθάνεται ότι προσφέρει με τον δικό της τρόπο στο κοινωνικό σύνολο. Η ενασχόλησή της αυτή, τη χαλαρώνει και λειτουργεί σαν ψυχοθεραπεία. Και τονίζει ότι η παρουσία των σκύλων στον χώρο έχει αλλάξει την καθημερινότητά τους προς το καλύτερο.

 

Η ομάδα της Save a Greek Stray διευκρινίζει ότι τα σκυλιά που εντάσσονται στο πρόγραμμα, επιλέγονται με συγκεκριμένα κριτήρια και θεωρούνται «προνομιούχα», καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να ζήσουν με ανθρώπους που τους προσφέρουν την αποκλειστική προσοχή και φροντίδα τους. Η εκπαίδευσή τους βασίζεται σε κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς και σε βασικές εντολές, ενώ παράλληλα ζουν σε συνθήκες οικογενειακού περιβάλλοντος, έτσι ώστε να ξεπεράσουν τους φόβους τους, και να εμπιστευτούν και πάλι τους ανθρώπους, μακριά από τις στρεσογόνες συνθήκες του καταφυγίου.

Η Save a Greek Stray κατάφερε να εισάγει στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας μια δράση -χωρίς πανευρωπαϊκό προηγούμενο, όπως υποστηρίζει- και το κατόρθωσε δουλεύοντας σκληρά, έτσι ώστε να αναδειχθεί η πρόληψη του στιγματισμού και της κοινωνικής περιθωριοποίησης, όπως και η παροχή ευκαιριών κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Και, όπως υποστηρίζει η ιδρύτρια της Save a Greek Stray, κυρία Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση: «Αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία στις κρατούμενες, όπως αξίζει και στα σκυλιά μας. Ελπίζουμε να τη βρουν μαζί».